Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”

Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”
Publicat: 10/07/2023, 16:08
Actualizat: 19/09/2023, 14:15

Energia electrică a fost tranzacționată pe piața de la București cu preț zero sau chiar negativ, pe unele intervale orare. Este o premieră în România să traverseze o perioadă de abundență energetică – consum mic, producție mare – datorată în special producției din surse regenerabile.

Situația din luna mai a fost explicată de un antreprenor din domeniul energiei verzi. Și dacă pe mulți i-ar putea speria sintagma „preț negativ”, termenul are conotații pozitive.

„Într-adevăr, în luna mai s-a întâmplat incredibilul în domeniul producției de energie, deoarece au apărut primele prețuri negative, lucru care deja s-a mai întâmplat anul trecut în Polonia de câteva ori. Iar ceea ce lumea trebuie să înțeleagă este că e normal să se întâmple. Aceste lucruri vor fi reglate și în loc să se mai producă energie din cărbune, la orele amiezii nu se va mai produce, ci se va produce doar energie de la soare sau energie de la alte surse verzi”, a spus Călin Donca, în exclusivitate pentru Gândul.

Cum au fost posibile prețuri negative în luna mai

Conform omului de afaceri brașovean, prețurile negative indică o industrie în dezvoltare, capabilă să respecte obiectivele comunitare.

„Prețurile negative au fost un semnal bun că suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde în energie și, bineînțeles, să ne asumăm responsabilitatea de 45% pondere energie verde, cum ne cere una din ordonanțele Uniunii Europene, iar la ora actuală, noi suntem doar la 22%”, a punctat Călin Donca.

Mai mult, acesta spune că, în prezent, problema unei pene generalizate energetice nu se mai poate pune, date fiind investițiile în energia verde, în special fotovoltaice.

„Un blackout în următoarea perioadă nu mai este posibil, deoarece oamenii s-au axat foarte mult pe producția de energie proprie, ca prosumatori. Avem un semnal pozitiv din partea populației și cred că aceste prețuri negative ne spun că suntem responsabili ca și țară și, de asemenea, dorim să câștigăm din producția de energie”, a conchis Călin Donca.

Producătorii de energie, dacă beneficiază de schema de sprijin, cunoscută în România drept „certificate verzi”, preferă să vândă la preț negativ, adică să-l plătească pe cel care cumpără, pentru că doar așa poate încasa schema de sprijin și deci rămâne pe profit. O închidere ar duce la penalizări dacă nu livrează cantitățile de energie anunțate.

Cine este Călin Donca

Călin Donca este unul dintre cei mai tineri miliardari din țara noastră, situându-se, la nici 40 de ani, în topul celor mai bogați 100 de români. Are o experiență de 9 ani în energie. A început ca furnizor, apoi ca producător. Așa se face că investițiile sale în energia regenerabilă au atins 120 de milioane de euro.

„Administrez prin puterea mea 88 de megawați, cu o valoare totală de 120 de milioane de euro, atât în domeniul fotovoltaic, dar și în domeniul microhidrocentralelor și a câtorva turbine eoliene pe care le avem în străinătate, mai exact în Italia. La ora aceasta, în România, ne ocupăm exclusiv cu partea de producție, celelalte domenii fiind externalizate și suntem mai departe acționari ca furnizor și mic distribuitor de energie, dar 99% din atenția mea personală este pe producția de energie verde”, și-a prezentat Călin Donca, pe scurt, businessul.

Pe lângă acest proiect, „am ales partea de panouri fotovoltaice pentru că este o activitate care ne aduce bani, dar mai mult decât bani, ne aduce responsabilitatea generațiilor următoare, lăsând în urma noastră un teren mai verde, cu mai puțină poluare și cu un exemplu că putem face bani și din domenii care susțin planeta și generațiile următoare”.

Advertorial


CITEȘTE ȘI:

Nou obiectiv UE | Apăsăm pedala reducerii gazelor cu efect de seră până în anul 2040

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?