Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, deschide subiectul Schengen la nivel de miniștri cu omologul său austriac. Următorul JAI e pe 28 seprembrie

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, deschide subiectul Schengen la nivel de miniștri cu omologul său austriac. Următorul JAI e pe 28 seprembrie
Publicat: 23/08/2023, 10:59
Actualizat: 23/08/2023, 14:28

Subiectul aderării României la spațiul Schengen revine pe agenda publică oficială a Administrației de la București. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, este la Viena, unde poartă discuții despre migrație cu omologul său, Gerhard Karner. Cei doi oficiali vor face declarații de presă, la finalul întâlnirii, care începe la ora 13.00.

UPDATE 14.00

Miniștrii de interne român și austriac au vorbit, în conferința de presă comună, despre aderarea României la Schengen. Opinia ministrului Gerhard Karner rămâne fermă. Austria consideră că extinderea nu este oportună în contextul actual. Citește mai multe aici. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Subiectele discuției de lucru sunt situația migrației în Europa, pactul privind azilul și migrația, precum și cooperarea polițienească în lupta împotriva crimei organizate transfrontaliere.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, miercuri, că România trebuie să schimbe opinia Austriei, „în mod obligatoriu”.

Trebuie să insistăm pentru a schimba această opinie. Practic, dacă e să ne raportăm la ce s-a întâmplat anul trecut, depindem de această poziție inflexibilă, cel puțin până în momentul de față, a Austriei și suntem obligați să facem orice fel de demers pentru a modifica acest lucru. Dacă se rezolvă lucrul ăsta, cu siguranță vom acede în Schengen foarte rapid.

Următoarea reuniune formală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne este programată pe 28 septembrie. Până acum, cunoaștem deschiderea declarativă președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene de a pune pe agenda sa tema extinderii Schengen.

Pe 26 aprilie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner afirma că Românie a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, dar mai are „cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale UE”.

„Am mare înţelegere pentru doleanţa domnului ministru şi pentru aşteptările poporului român în ce priveşte următoare etapă de aderare la spaţiul Schengen, dar încă la momentul de faţă trebuie să gândiţi că inclusiv cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania”, a afirmat Gerhard Karner într-o conferinţă de presă comuncă cu Lucian Bode, la București.

Sunt, la fel de cunoscute și pozițiile oficiale ale Gremaniei, Franței, respectiv a Comisiei Europene de susținere a aderării României și Bulgariei la Schengen.

Austria rămâne consecventă în blocarea României și a Bulgariei.

Reamintim că Olaf Scholz (SPD) și omologul său austriac, Karl Nehammer (ÖVP) s-au întâlnit, pe 18 august, la Salzburg. Pe agenda discuțiilor au fost extinderea spațiului Schengen și politica UE de azil și migrație.

După discuții despre o posibilă extindere a spațiului Schengen, politica UE de azil și alte subiecte, Olaf Scholz s-a declarat încrezător că noul mecanism al UE de azil în curs de negociere și acordurile cu țările de origine și de tranzit vor aduce o îmbunătățire a cifrelor de migrație în Europa.

Știre în curs de actualizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×