ATENȚIE | Olaf Scholz și Karl Nehammer pun la cale soarta României în Schengen. Cei doi cancelari se întâlnesc, vineri, la Salzburg

ATENȚIE | Olaf Scholz și Karl Nehammer pun la cale soarta României în Schengen. Cei doi cancelari se întâlnesc, vineri, la Salzburg
Publicat: 18/08/2023, 07:30

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, merge într-o vizită anunțată de luni bune, în Austria. Este prima întâlnire bilaterală dintre Olaf Scholz și cancelarul austriac, Karl Nehammer, în Austria, de când și-a preluat mandatul, în decembrie 2021. Un subiect central pe agenda discuțiilor este spațiul Schengen. Cei doi oficiali vor susține o conferință de presă comună, la ora prânzului.

Scholz îi întoarce vizita lui Nehammer, care a fost la Berlin, în martie 2022. Discuția se va concentra probabil pe problemele actuale de politică de securitate, în special pe războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, precum și pe problemele actuale de politică europeană și economică.

Karl Nehammer îl primește pe Olaf Scholz la Salzburg și vor discuta, printre altele, despre spațiul Schengen, după ce Austria s-a opus aderării României și Bulgariei.

Sunt foarte mulțumit că Olaf Scholz va vizita oficial Austria, pentru prima dată în timpul mandatului său, săptămâna viitoare. Ne vom întâlni la Salzburg, pentru a face schimb de opinii asupra problemelor de politică economică, migrație și Schengen, a transmis cancelarul austriac, pe rețeaua X.


Cancelarul Nehammer va aborda, în discuția cu omologul său, cursul de acțiune al Uniunii Europene în lupta împotriva migrației ilegale și problema controalelor la frontierele interne ale UE, scrie Kurier.

Avem provocări comune în domeniul migrației și a spațiului Schengen. Germania efectuează în continuare controale la frontiera cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează structural, a explicat, înaintea vizitei, cancelarul Nehammer, citat de Kurier.

Cancelarul Germaniei a oferit promisiuni României că susține pe deplin aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Berlin.

Voi încerca să-i conving pe cei care sunt sceptici să-i convingă că sunt de acord cu acest pas”, a spus Olaf Scholz la conferința de presă comună cu premierul Marcel Ciolacu.


Austria a cerut, la începutul acestui an, construirea unor garduri la frontieră, cu fonduri UE, în schimbul acceptării ca România și Bulgaria să adere la Schengen. Până acum, Comisia Europeană a refuzat.

Publicația Kurier, din Austria, a scris că Olaf Scholz a ignorat apelurile țării vecine, pentru că are interese economice în România.

Grupul german de armament Rheinmetall a anunțat recent că va înființa un centru de întreținere și logistică în România, în aprilie, pentru armele și vehiculele livrate în Ucraina.

„Germania este un investitor cheie în România. Schimburile noastre comerciale au atins recent un nou record ”, a subliniat Scholz, alături de președintele Klaus Iohannis. În spatele lui au strălucit steaguri ale României, Germaniei, UE și NATO, relata Kurier despre vizita lui Olaf Scholz în România, din luna aprilie.

Problema imigrației ilegale, pe care o clamează Austria lui Nehammer ca să justifice blocarea accesului României în spațiul de liberă circulație, ar veni, de fapt, din Ungaria. Asta a scris publicația maghiară 24hu, în articolul intitulat „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema imigrației în Austria”. Citește articolul aici.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce are nevoie România pentru a putea adera, în toamnă, la Schengen. Europarlamentar: „Austria nu mai are acum acele argumente

EXCLUSIV | Șase luni fără ca Austria să accepte aderarea la Schengen. Cum poate schimba Spania veto-ul austriac. ”Nu e nevoie de încă o umilință”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți” 

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO