Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, deschide subiectul Schengen la nivel de miniștri cu omologul său austriac. Următorul JAI e pe 28 seprembrie

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, deschide subiectul Schengen la nivel de miniștri cu omologul său austriac. Următorul JAI e pe 28 seprembrie
Publicat: 23/08/2023, 10:59
Actualizat: 23/08/2023, 14:28

Subiectul aderării României la spațiul Schengen revine pe agenda publică oficială a Administrației de la București. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, este la Viena, unde poartă discuții despre migrație cu omologul său, Gerhard Karner. Cei doi oficiali vor face declarații de presă, la finalul întâlnirii, care începe la ora 13.00.

UPDATE 14.00

Miniștrii de interne român și austriac au vorbit, în conferința de presă comună, despre aderarea României la Schengen. Opinia ministrului Gerhard Karner rămâne fermă. Austria consideră că extinderea nu este oportună în contextul actual. Citește mai multe aici. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Subiectele discuției de lucru sunt situația migrației în Europa, pactul privind azilul și migrația, precum și cooperarea polițienească în lupta împotriva crimei organizate transfrontaliere.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, miercuri, că România trebuie să schimbe opinia Austriei, „în mod obligatoriu”.

Trebuie să insistăm pentru a schimba această opinie. Practic, dacă e să ne raportăm la ce s-a întâmplat anul trecut, depindem de această poziție inflexibilă, cel puțin până în momentul de față, a Austriei și suntem obligați să facem orice fel de demers pentru a modifica acest lucru. Dacă se rezolvă lucrul ăsta, cu siguranță vom acede în Schengen foarte rapid.

Următoarea reuniune formală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne este programată pe 28 septembrie. Până acum, cunoaștem deschiderea declarativă președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene de a pune pe agenda sa tema extinderii Schengen.

Pe 26 aprilie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner afirma că Românie a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, dar mai are „cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale UE”.

„Am mare înţelegere pentru doleanţa domnului ministru şi pentru aşteptările poporului român în ce priveşte următoare etapă de aderare la spaţiul Schengen, dar încă la momentul de faţă trebuie să gândiţi că inclusiv cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania”, a afirmat Gerhard Karner într-o conferinţă de presă comuncă cu Lucian Bode, la București.

Sunt, la fel de cunoscute și pozițiile oficiale ale Gremaniei, Franței, respectiv a Comisiei Europene de susținere a aderării României și Bulgariei la Schengen.

Austria rămâne consecventă în blocarea României și a Bulgariei.

Reamintim că Olaf Scholz (SPD) și omologul său austriac, Karl Nehammer (ÖVP) s-au întâlnit, pe 18 august, la Salzburg. Pe agenda discuțiilor au fost extinderea spațiului Schengen și politica UE de azil și migrație.

După discuții despre o posibilă extindere a spațiului Schengen, politica UE de azil și alte subiecte, Olaf Scholz s-a declarat încrezător că noul mecanism al UE de azil în curs de negociere și acordurile cu țările de origine și de tranzit vor aduce o îmbunătățire a cifrelor de migrație în Europa.

Știre în curs de actualizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?