Descoperire spectaculoasă în Caraș-Severin, unde arheologii au scos „la suprafață” un templu de pe vremea Imperiului Roman

Publicat: 09/09/2023, 10:00

Campania arheologică desfășurată la Tibiscum, în anul 2023, de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Misiunea Româno-Italiană și Academia Română, Filiala Timișoara, se va încheia în aceste zile. Cercetătorii spun că rezultate din acest an sunt remarcabile, depășind așteptările și oferind confirmarea ipotezelor mai vechi cu privire la existența unui templu la aproximativ 50 de metri nord de castrul roman de la Tibiscum.

„Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, (n.r –un vechi zeu italic al sporului, al înmulțirii), așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic. Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, arată istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Unul din primele orașe romane construite pe teritoriul României

Tibiscum, unul dintre cele mai importante orașe romane descoperite în România, se întinde pe teritoriul localităților Jupa și Iaz din județul Caraș-Severin și acoperă o suprafața cercetată de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că această rezervație arheologică este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care este parte a Patrimoniului UNESCO, precum și cu Porolissum din județul Sălaj sau Histria de la Marea Neagră. Acesta este un loc de mare importanță în istoria formării poporului român.

Istoricul Adrian Ardeț a explicat că romanii au construit primele așezări la Tibiscum în secolul al II-lea, utilizând fortificații militare de pământ și lemn pentru a apăra căile de comunicație către noua capitală a Daciei Romane, fondată în 106 d.Chr. Mai târziu, aceste fortificații au fost transformate în castruri, unele dintre ele fiind realizate din pământ, iar altele din piatră, cu dimensiuni impresionante.

Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor

De asemenea, cercetătorul a subliniat că Tibiscum a fost un centru comercial vital, datorită poziției sale de pe malurile râului Timiș, care era o importantă cale de tranzit pentru comerțul în Banat. Recent, s-a descoperit chiar existența unui punct vamal la Tibiscum.

Cu privire la viitorul rezervației arheologice, Muzeul Caransebeș a depus deja eforturi pentru obținerea de fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, în scopul pregătirii site-ului pentru a fi deschis publicului. Planurile includ modernizarea muzeului, refacerea unei scene existente, construirea unei parcări în zonă și alte îmbunătățiri pentru a face acest loc mai accesibil turiștilor.

Descoperirile de la Tibiscum, inclusiv inscripții, monede de aur și argint, bijuterii, arme și vase de ceramică, sunt de o importanță deosebită pentru cercetarea istorică și vor putea fi admirate în muzeul care urmează să fie deschis în cadrul fostului municipiu Tibiscum. Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor, aducând în prim-plan istoria captivantă a acestei regiuni din Banat.

CITIȚI ȘI:

Crescătorul de iepuri uriași din Banat are o nouă generație de campioni. A vândut „urechiați” chiar și în America. „Succesul depinde de trei reguli: rasa, masa, casa!” | EXCLUSIV

VIDEO | Cum arată acum celebra cascadă Bigăr, la mai bine de un an după ce s-a distrus. Turiștii continuă să o viziteze

EXCLUSIV | Poveste incredibilă cu unul dintre primii miliardari ai României. Cum a achitat Iosif Constantin Drăgan datoriile unui întreg cartier

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cea mai ieftină Dacia Duster în 2024? Rămâne SUV-ul mult iubit de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Gabriel Stoica, poveste cutremurătoare! Care este cel mai important obiectiv al vieții sale: "Trebuie să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×