Zelenski acuză Rusia că utilizează alimentele ca armă și semnalează intenția de a organiza un „summit pentru pace”

Zelenski acuză Rusia că utilizează alimentele ca armă și semnalează intenția de a organiza un „summit pentru pace”
Publicat: 19/09/2023, 22:15
Actualizat: 19/09/2023, 22:48

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat marți Rusia, la reuniunea Adunării Generale a ONU, că utilizează ca armă alimentele, cerând măsuri internaționale pentru contracararea acțiunilor Moscovei și semnalând intenția de a organiza un ”summit mondial pentru pace”.

”Teroriștii precum Rusia nu au dreptul de a deține arme nucleare. Dar nu de armele nucleare ne temem cel mai mult, agresorul rus utilizează și alte instrumente împotriva țării noastre și împotriva națiunilor dumneavoastră”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, la New York.

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că utilizează alimentele și energia ca arme la nivel internațional. ”Porturile ucrainene sunt blocate”, pentru a opri exporturile de cereale ucrainene, de care depind multe națiuni. ”Rusia utilizează ca armă produsele alimentare, în schimbul recunoașterii teritoriilor pe care le-a ocupat. Trebuie să evităm ca alimentele să fie utilizate ca armă. În acest sens, trebuie să depunem eforturi, sperăm că și țările dumneavoastră, pentru a menține stabilitatea prețurilor produselor alimentare, în principal prin menținerea culoarelor de circulație”, a precizat Zelenski, în contextul în care Kievul încearcă să intensifice exporturile de cereale după ce Moscova a suspendat un acord garantat de Națiunile Unite și de Turcia.

De altfel, liderul de la Kiev a reluat acuzațiile la adresa Moscovei privind transferul copiilor din zonele ucrainene ajunse sub controlul armatei ruse. ”Grupurile teroriste ne răpesc copiii pentru a exercita presiuni. Aceste acțiuni au devenit practici guvernamentale. Știm că sute de mii de copii au fost răpiți și deportați din teritoriile noastre ocupate”, a acuzat Zelenski.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie un mandat pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru presupusa implicare în deportarea copiilor ucraineni din zone ucrainene aflate sub controlul armatei ruse. Moscova a respins vehement acuzațiile.

Zelenski anunță intenția de a organiza un ”summit pentru pace”

Președintele Zelenski a anunțat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că depune eforturi pentru organizarea unui ”summit mondial pentru pace”. ”În fiecare deceniu, Rusia lansează un nou război. Obiectivul războiului împotriva Ucrainei este de a ne distruge teritoriile, țara, iar acest lucru i se poate întâmpla oricărei țări. Agresorul generează haos, ne transformă țara în ruine, chiar fără a recurge la arme nucleare”. Sesiunea Adunării Generale a ONU este ”o oportunitate de a pune capăt acestei agresiuni”, a subliniat Zelenski.

”Sunt pe cale să pregătesc un summit mondial pentru pace, iar cei care nu tolerează agresiunea sunt invitați să participe”, a insistat președintele Ucrainei.

Administrația de la Kiev a semnalat în mai multe rânduri intenția de a organiza un summit de pace. Kievul a prezentat o serie de condiții privind eventuala inițiere a negocierilor de pace cu Moscova. Printre condițiile esențiale figurează restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea în totalitate a trupelor ruse. Ucraina cere constituirea unui tribunal special care să judece crimele de război atribuite trupelor ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții suplimentare în spațiul euro-atlantic. Rusia susține că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Ucrainei să recunoască ”noile realități teritoriale”, o referire la teritoriile ocupate de armata rusă.

Citește și:

Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Daniela Iliescu, asemănare izbitoare cu iubita lui Cristiano Ronaldo: „Mă duci cu gândul la Georgina...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ROMÂNIA, O FORȚĂ uriașă în Europa. Șansă fără precedent pentru ȚARA NOASTRĂ: Cu acestea se...
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km şi viteză...
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat din nou o specie de broască fără...
×