Zelenski acuză Rusia că utilizează alimentele ca armă și semnalează intenția de a organiza un „summit pentru pace”

Zelenski acuză Rusia că utilizează alimentele ca armă și semnalează intenția de a organiza un „summit pentru pace”
Publicat: 19/09/2023, 22:15
Actualizat: 19/09/2023, 22:48

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat marți Rusia, la reuniunea Adunării Generale a ONU, că utilizează ca armă alimentele, cerând măsuri internaționale pentru contracararea acțiunilor Moscovei și semnalând intenția de a organiza un ”summit mondial pentru pace”.

”Teroriștii precum Rusia nu au dreptul de a deține arme nucleare. Dar nu de armele nucleare ne temem cel mai mult, agresorul rus utilizează și alte instrumente împotriva țării noastre și împotriva națiunilor dumneavoastră”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, la New York.

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că utilizează alimentele și energia ca arme la nivel internațional. ”Porturile ucrainene sunt blocate”, pentru a opri exporturile de cereale ucrainene, de care depind multe națiuni. ”Rusia utilizează ca armă produsele alimentare, în schimbul recunoașterii teritoriilor pe care le-a ocupat. Trebuie să evităm ca alimentele să fie utilizate ca armă. În acest sens, trebuie să depunem eforturi, sperăm că și țările dumneavoastră, pentru a menține stabilitatea prețurilor produselor alimentare, în principal prin menținerea culoarelor de circulație”, a precizat Zelenski, în contextul în care Kievul încearcă să intensifice exporturile de cereale după ce Moscova a suspendat un acord garantat de Națiunile Unite și de Turcia.

De altfel, liderul de la Kiev a reluat acuzațiile la adresa Moscovei privind transferul copiilor din zonele ucrainene ajunse sub controlul armatei ruse. ”Grupurile teroriste ne răpesc copiii pentru a exercita presiuni. Aceste acțiuni au devenit practici guvernamentale. Știm că sute de mii de copii au fost răpiți și deportați din teritoriile noastre ocupate”, a acuzat Zelenski.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie un mandat pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru presupusa implicare în deportarea copiilor ucraineni din zone ucrainene aflate sub controlul armatei ruse. Moscova a respins vehement acuzațiile.

Zelenski anunță intenția de a organiza un ”summit pentru pace”

Președintele Zelenski a anunțat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că depune eforturi pentru organizarea unui ”summit mondial pentru pace”. ”În fiecare deceniu, Rusia lansează un nou război. Obiectivul războiului împotriva Ucrainei este de a ne distruge teritoriile, țara, iar acest lucru i se poate întâmpla oricărei țări. Agresorul generează haos, ne transformă țara în ruine, chiar fără a recurge la arme nucleare”. Sesiunea Adunării Generale a ONU este ”o oportunitate de a pune capăt acestei agresiuni”, a subliniat Zelenski.

”Sunt pe cale să pregătesc un summit mondial pentru pace, iar cei care nu tolerează agresiunea sunt invitați să participe”, a insistat președintele Ucrainei.

Administrația de la Kiev a semnalat în mai multe rânduri intenția de a organiza un summit de pace. Kievul a prezentat o serie de condiții privind eventuala inițiere a negocierilor de pace cu Moscova. Printre condițiile esențiale figurează restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea în totalitate a trupelor ruse. Ucraina cere constituirea unui tribunal special care să judece crimele de război atribuite trupelor ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții suplimentare în spațiul euro-atlantic. Rusia susține că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Ucrainei să recunoască ”noile realități teritoriale”, o referire la teritoriile ocupate de armata rusă.

Citește și:

Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern