Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene

Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene
Publicat: 14/09/2023, 17:49
Actualizat: 14/09/2023, 17:53

Șefii de stat și de guvern din toate colțurile lumii se vor reuni între 19-23 și 26 septembrie la New York pentru a participa la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU. Președintele Ucrainei este așteptat pentru a vorbi în fața Adunării în încercarea de a convinge comunitatea internațională de a sprijini Ucraina.

Volodimir Zelenski pregătește ultimele detalii înainte de fiesta diplomatică organizată la New York cu ocazia celei de-a 78-a Adunarea Generală a ONU, titrează Politico. Aici, liderul de la Kiev este așteptat în format fizic pentru a ține un discurs, în fața liderilor lumii.

Ferit Hoxha, ambasadorul Albaniei la ONU, a cărui țară deține președinția Consiliului de Securitate pentru luna septembrie a declarat că președintele Zelenski este așteptat cu brațele deschise la Națiunile Unite. Misiunea lui Zelenski nu este una ușoară având în vedere că la Adunarea Generală participă și lideri din mai multe state Africane – numite și Sudul Global, care au refuzat să condamne ragresiunea Rusiei sau care au refuzat să impună sancțiuni Kremlinului.

Cu toate acestea, liderii diplomației de la Kiev cred cu tărie în cauza lor. Călătoria lui Zelenski face parte dintr-o creștere mai largă a acțiunilor diplomației ucrainene care a coincis cu contraofensiva militară a Kievului împotriva Rusiei.

„Pentru a asigura o pace cuprinzătoare și de lungă durată, avem nevoie de mai mult decât sprijinul politic occidental”, a spus înalt oficial ucrainean pentru Politico, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a descrie planurile sensibile, încă provizorii ale Kievului. „Trebuie să avem multe țări la bord, inclusiv din Sudul Global, pentru că vocile lor contează”, a adăugat acesta.

Liderii lumii sunt îngrijorați și de evoluția războiului din Ucraina. Mulți analiști cred că războiul se va prelungi considerabil, fapt ce afectează economia multor țări din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, dar și din cauza interdicției de export al cerealelor ucrainene. Recent, vecinii Bulgari s-au arătat deschiși în ceea ce privește ridicarea interdicției pentru grânele din Ucraina. (detalii AICI)

Alți lideri susțin necesitatea unei reforme urgente a ONU în conformitate cu provocările de astăzi. Tot mai multe voci au afirmat că vremurile s-au schimbat și că ONU ar trebui să se schimbe în acest context, Csaba Körösi (președintele celei de-a 77 Adunare a ONU) a tras un semnal de alarmă în acest sens.

„Trebuie să reformăm Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU. Dacă nu facem acest lucru, Consiliul de Securitate al ONU va începe să creeze probleme în loc de soluții”, a declarat Körösi.

Dennis Francis, președintele celei de-a 78-a Adunări Generale a ONU, a subliniat că noul mandat a început în timp ce pe agenda globală apar provocări importante. Francis a explicat că va adopta 4 cuvinte de bază pentru mandatul său, respectiv: „pace, prosperitate, dezvoltare și sustenabilitate”.

Cea de-a 78-a Adunare a ONU va fi organizată sub tema „Reconstruirea încrederii și reaprinderea solidarității globale: Accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și obiectivele sale de dezvoltare durabilă către pace, prosperitate, progres și durabilitate pentru toți”.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan va lua cuvântul în prima zi a sesiunii ONU din septembrie. Acesta s-a întors recent din vizita de la Moscova, fără a obține un nou acord al cerealelor, pe care Occidentul îl aștepta de la liderul turc. La Adunarea Generală este așteptată participarea la nivel înalt a 190 de țări din toate zonele lumii.

CITIȚI ȘI:

SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale

VIDEO | Ministerul Agriculturii lansează 3 proiecte: INVESTALIM/ Sprijin pentru fermieri și programul de susținere a producției de legume

VIDEO | Mircea Fechet anunță că nu se va amâna termenul de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare, în ciuda cererii de amânare a companiei RetuRO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete