Consultații preventive record pentru copii, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Șeful CNAS dă tonul la promovarea serviciilor de prevenție

Consultații preventive record pentru copii, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Șeful CNAS dă tonul la promovarea serviciilor de prevenție
Publicat: 04/10/2023, 20:13
Actualizat: 04/10/2023, 21:31

La mai puțin de două luni de la preluarea conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu schimbă strategia și alege să promoveze prevenția ca abordare strategică, cu un accent evident pe această zonă.

„Avem fonduri suplimentare și servicii suplimentare pentru prevenție”, a anunțat Andrei Baciu în ultimele intervenții publice pe care le-a avut.

„Țintim la schimbarea mentalității în România: la medic nu mergem doar atunci când ne doare ceva, ci tocmai ca să nu ne doară ceva în viitor”, a explicat șeful CNAS.

Prin urmare, CNAS a început o campanie de promovare a serviciilor de prevenție gratuite, nu doar pentru a-i convinge pe asigurați să meargă la medic, ci și pentru a-i informa despre drepturile lor. Informațiile și noutățile sunt transmise săptămânal pe canalele CNAS, inclusiv pe pagina de Facebook a instituției, respectiv cea a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Conform datelor oferite de instituție, de la începutul anului trecut au fost acordate peste 172.000 de consultații de prevenție la categoria de vârstă 2-17 ani.

Peste 61.000 de consultații de prevenție (categoria de vârstă 2-17 ani) au fost acordate în trimestrul 2 al anului, cu 20% mai mult comparativ cu primul trimestru al anului. Datele aparțin Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care desfășoară o campanie de promovare a importanței prevenției în sănătate.

Potrivit unei informări transmise pe pagina de Facebook a președintelui CNAS, Andrei Baciu, pentru copiii de peste 4 ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează, o dată pe an, consultații preventive pentru screeningul anemiei și rahitismului, screeningul tulburărilor de vedere, screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală crescut, precum și pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuala sau cel al depresiei.

Potrivit preşedintelui CNAS, tot în luna august a acestui an au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 şi 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti (131), Cluj (49), Iaşi (26), Botoşani (19), Timiş (18).

Obezitatea, o problemă de sănătate publică

Baciu a susţinut că doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 au fost spitalizaţi cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”.

„În plus, este bine de ştiut faptul că în anul 2022 au fost acordate 262.801 de consultaţii de prevenţie la această grupă de vârstă 2 -17 ani”, a scris Baciu pe Facebook.


Andrei Baciu afirmă că în cadrul consultaţiilor preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Ce servicii puteți cere

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează: pentru screeningul anemiei şi a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani), pentru screeningul tulburărilor de vedere, pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani), pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală, pentru screeningul depresiei.

CITIȚI ȘI:

CNAS anunță că PLĂȚILE din sistemul asigurărilor sociale de sănătate au fost deblocate. Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului

CNAS: Pacienții cu arsuri vor beneficia de noi servicii gratuite

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Interdicție în toată România. Legea e pentru toată lumea
Vești proaste despre Florin Piersic. I-ar putea tăia piciorul - surse
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Mihai Albu, diagnosticat cu o boală gravă. Prima reacție a celebrului designer: ”Voi lăsa timpul...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Locul de veci al lui Platon, marele filosof al Greciei antice, a fost în sfârșit...