ANUNȚUL care le dă „palpitații” dascălilor. Ce spune ministrul Ligia Deca despre creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie

ANUNȚUL care le dă palpitații dascălilor. Ce spune ministrul Ligia Deca despre creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie
Publicat: 05/10/2023, 16:55
Actualizat: 05/10/2023, 16:57

Ministrul Ligia Deca invocă posibilitatea ca legea salarizării, promisă dascălilor, să nu fie gata până la 1 ianuarie. Întrebată dacă este bătută în cuie creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie, ministrul Educației s-a ferit să ofere un răspuns categoric, făcând trimitere la deciziile ce au dus la încetarea grevei generale a profesorilor.

Reamintim că profesorii au renunțat la grevă, la aproape o lună de la momentul în care orele au fost suspendate în școlile din România, după ce sindicatele au anunțat că acceptă oferta Guvermului.

„Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație”

Oficialul de la Educație a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca acest angajament (politic al coaliției de guvernare – n.red.) să se respecte).”

“Chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, (…) trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu acordat miercuri postului Euronews.

Ministrul Deca a precizar însă că există discuții tehnice și că trei variante de grile au fost trimise la Banca Mondială pentru a stabili impactul bugetar.

Potrivit ministrului Educației, au început discuțiile pe grila de salarizare între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și “acum se va trece la găsirea unei soluții legale.”

“Eu cred că o promisiune făcută trebuie respectată sau, măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis.”

Ce au vizat revendicările sindicaliştilor din educaţie

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×