António Costa, premierul Portugaliei, a fost forțat să demisioneze. Scandal monstru de corupție în Lusitania. Miza, concesia minelor de litiu

António Costa, premierul Portugaliei, a fost forțat să demisioneze. Scandal monstru de corupție în Lusitania. Miza, concesia minelor de litiu
Publicat: 07/11/2023, 17:30

António Costa Premierul Portugaliei a demisionat, în scandalul de corupție care zguduie guvernul. Șeful său de cabinet a fost deja arestat, un ministru e suspect. Decizia premierului a venit marți seară, după o serie de percheziții desfășurate în clădiri guvernamentale, în cadrul anchetei ce vizează concesionarea unor mine de litiu, printre altele. Perchezițiile au vizat reședința oficială a prim-ministrului, sediile Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii, consiliului municipal din orașul Sines, locuințe private și birouri, scriu agențiile Reuters și Associated Press.

Premierul socialist portughez António Costa a demisionat, marți, după ce poliția a efectuat un raid la reședința sa oficială și l-a arestat pe șeful său de cabinet, în cadrul unei ample anchete anticorupție. Autoritățile investighează presupuse fapte de abuz de putere, corupție și trafic de influență în cazul mai multor oficiali, în legătură cu concesionarea unor mine de litiu, în apropierea graniței nordice a Portugaliei cu Spania. Ancheta vizează de asemenea planurile guvernului pentru o uzină de hidrogen verde și un centru de date în orașul Sines, situat pe coasta sudică, scrie Associated Press.

Corupție endemică și abuz de putere

Autoritățile investighează presupuse fapte de abuz de putere, corupție și trafic de influență în cazul mai multor oficiali, în legătură cu concesionarea unor mine de litiu, în apropierea graniței nordice a Portugaliei cu Spania. Ancheta vizează de asemenea planurile guvernului pentru o uzină de hidrogen verde și un centru de date în orașul Sines, situat pe coasta sudică, scrie Associated Press.

În numele premierului

Procuratura a declarat că ancheta a stabilit că „suspecții au invocat numele primului ministru” atunci când și-au desfășurat presupusele activități ilicite. Procurorii anunțaseră în luna ianuarie a acestui an ancheta, dar la momentul respectiv nu a nominalizat suspecți. Canalul de știri SIC Noticias a anunțat că premierul Costa s-a întâlnit marți dimineață cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa pentru a oferi explicații. La momentul respectiv, Costa și președintele nu au făcut niciun comentariu, scrie Reuters.

Socialistul a condus guvernul încă din 2015, iar acesta nu este primul scandal cu care s-a confruntat. La începutul acestui an, președintele a cerut guvernului să își rezolve problemele, după un scandal care a vizat compania aeriană de stat TAP.

În luna mai, partidele de opoziție i-au cerut președintelui să își folosească puterea de a dizolva parlamentul atunci când Costa a decis să îl mențină pe Galamba în funcția de ministru al infrastructurii, ignorându-l pe Rebelo de Sousa, care a spus clar că îl dorea pe ministru afară. Minele de litiu și proiectele de hidrogen verde din Portugalia fac parte din inițiativa ecologică a Europei, promovată de Uniunea Europeană.

Cel mai mare deținător de litiu în Europa

Cu rezervele sale de 60.000 de tone metrice, Portugalia este deja cel mai mare producător de litiu din Europa, deși producătorii se pregătesc abia acum să obțină litiu de calitate superioară, care este utilizat în mașinile electrice și pentru alimentarea aparatelor electronice. Mai multe companii, atât naționale, cât și internaționale, încearcă să exploateze zăcămintele portugheze.

Citiți și: FOTO – VIDEO | Premierul Portugaliei: „Suntem indiscutabil susţinători ai aderării României la Spaţiul Schengen”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Când vine vara în România? Meteorologii au făcut anunțul
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Diabetul ar putea fi vindecat de un medicament anticancerigen
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
DECIZIE pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar pe 6 iunie
Vine „Mama tuturor crizelor”. Datoriile guvernelor pentru măsuri socialiste o fac de neevitat
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat s-au despărțit după 3 ani de relație: ”Nu am acceptat”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii cred că Inteligența Artificială este „mai morală”, indică un studiu