António Costa, premierul Portugaliei, a fost forțat să demisioneze. Scandal monstru de corupție în Lusitania. Miza, concesia minelor de litiu

António Costa, premierul Portugaliei, a fost forțat să demisioneze. Scandal monstru de corupție în Lusitania. Miza, concesia minelor de litiu
Publicat: 07/11/2023, 17:30

António Costa Premierul Portugaliei a demisionat, în scandalul de corupție care zguduie guvernul. Șeful său de cabinet a fost deja arestat, un ministru e suspect. Decizia premierului a venit marți seară, după o serie de percheziții desfășurate în clădiri guvernamentale, în cadrul anchetei ce vizează concesionarea unor mine de litiu, printre altele. Perchezițiile au vizat reședința oficială a prim-ministrului, sediile Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii, consiliului municipal din orașul Sines, locuințe private și birouri, scriu agențiile Reuters și Associated Press.

Premierul socialist portughez António Costa a demisionat, marți, după ce poliția a efectuat un raid la reședința sa oficială și l-a arestat pe șeful său de cabinet, în cadrul unei ample anchete anticorupție. Autoritățile investighează presupuse fapte de abuz de putere, corupție și trafic de influență în cazul mai multor oficiali, în legătură cu concesionarea unor mine de litiu, în apropierea graniței nordice a Portugaliei cu Spania. Ancheta vizează de asemenea planurile guvernului pentru o uzină de hidrogen verde și un centru de date în orașul Sines, situat pe coasta sudică, scrie Associated Press.

Corupție endemică și abuz de putere

Autoritățile investighează presupuse fapte de abuz de putere, corupție și trafic de influență în cazul mai multor oficiali, în legătură cu concesionarea unor mine de litiu, în apropierea graniței nordice a Portugaliei cu Spania. Ancheta vizează de asemenea planurile guvernului pentru o uzină de hidrogen verde și un centru de date în orașul Sines, situat pe coasta sudică, scrie Associated Press.

În numele premierului

Procuratura a declarat că ancheta a stabilit că „suspecții au invocat numele primului ministru” atunci când și-au desfășurat presupusele activități ilicite. Procurorii anunțaseră în luna ianuarie a acestui an ancheta, dar la momentul respectiv nu a nominalizat suspecți. Canalul de știri SIC Noticias a anunțat că premierul Costa s-a întâlnit marți dimineață cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa pentru a oferi explicații. La momentul respectiv, Costa și președintele nu au făcut niciun comentariu, scrie Reuters.

Socialistul a condus guvernul încă din 2015, iar acesta nu este primul scandal cu care s-a confruntat. La începutul acestui an, președintele a cerut guvernului să își rezolve problemele, după un scandal care a vizat compania aeriană de stat TAP.

În luna mai, partidele de opoziție i-au cerut președintelui să își folosească puterea de a dizolva parlamentul atunci când Costa a decis să îl mențină pe Galamba în funcția de ministru al infrastructurii, ignorându-l pe Rebelo de Sousa, care a spus clar că îl dorea pe ministru afară. Minele de litiu și proiectele de hidrogen verde din Portugalia fac parte din inițiativa ecologică a Europei, promovată de Uniunea Europeană.

Cel mai mare deținător de litiu în Europa

Cu rezervele sale de 60.000 de tone metrice, Portugalia este deja cel mai mare producător de litiu din Europa, deși producătorii se pregătesc abia acum să obțină litiu de calitate superioară, care este utilizat în mașinile electrice și pentru alimentarea aparatelor electronice. Mai multe companii, atât naționale, cât și internaționale, încearcă să exploateze zăcămintele portugheze.

Citiți și: FOTO – VIDEO | Premierul Portugaliei: „Suntem indiscutabil susţinători ai aderării României la Spaţiul Schengen”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji