Raluca Turcan susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost OPRITE pentru că statul a păcălit producătorii

Raluca Turcan susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost OPRITE pentru că statul a păcălit producătorii
Raluca Turcan, ministrul Culturii
Publicat: 08/11/2023, 21:12

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat  că a finalizat legea cinematografiei, care va atrage producțiile mari străine să se desfășoare în România. Ea susține că producătorii serialului „Wednesday” au plecat „pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău»”.

„Am finalizat legea cinematografiei și, de asemenea, intrarea în atribuții și funcțiune a oficiului pentru cinematografie prin care, pe de o parte, un proiect despre care se vorbește din 2018, care a fost mutat între ministere”, a afirmat Ministrul Culturii într-un interviu pentru Digi24.

Legea cinematografiei presupune returnarea parțială a investițiilor făcute de producțiile cinematografice, sub formă de ajutor de stat.

Această lege era prezentă în toate țările europene, cu excepția Belarusului. România era ultima țară care nu aplica această schemă de stat, spune ministrul Culturii.

Turcan: „Statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică”

Raluca Turcan a afirmat că prin acest suport al statului, vom atrage și impulsiona producțiile străine să fie realizate în România.

„Prin acest oficiu și această schemă de cash rebate vom susține, impulsiona, atrage coproducțiile mari străine care să vină în parteneriat cu profesioniști și firme din Români, astfel încât producțiile mari cinematografice să se poată desfășura în România, cum a fost, de exemplu, serialul «Wednesday», care a fost filmat în România și a plecat, pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău». Aproape că ajunsesem de râsul industriei cinematografice internaționale că suntem țara care are lege, alocă și bani pe hârtie, semnează contracte și după aceea retrage preșul. Și anul acesta vom face primele plăți care vin din hotărâri definitive ale instanței care certifică faptul că statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică. Să vă dau un exemplu de cât de păgubos este pentru un stat să nu-și respecte angajamentul”, a afirmat Turcan potrivit adevărul.ro.

Decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei

„Avem decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei. Pentru că nu au reușit să facă plățile, să pregătească tot cadrul de a face plățile până la finalul acestui an, au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei. Asta este minimum minimorum. Sunt doar decizii ale instanței pentru cei care au câștigat. Pentru că n-am plătit până la mijlocul anului, acum până la finalul anului au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Culturii a afirmat că face eforturi pentru a recâștiga încrederea în statul român. „Vorbesc și cu reprezentanții ambasadelor pe acest subiect, toate, de asemenea vorbesc cu firme de producție să accepte că în sfârșit am reușit să punem în funcțiune acest mecanism de sprijinire a unui sector unde avem o plusvaloare profesională creativă de excepție. Avem recunoaștere internațională, doar în țară nu sunt recunoscuți. Cred că lucrul acesta este general valabil pentru oamenii din cultură din România.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×