Raluca Turcan susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost OPRITE pentru că statul a păcălit producătorii

Raluca Turcan susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost OPRITE pentru că statul a păcălit producătorii
Raluca Turcan, ministrul Culturii
Publicat: 08/11/2023, 21:12

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat  că a finalizat legea cinematografiei, care va atrage producțiile mari străine să se desfășoare în România. Ea susține că producătorii serialului „Wednesday” au plecat „pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău»”.

„Am finalizat legea cinematografiei și, de asemenea, intrarea în atribuții și funcțiune a oficiului pentru cinematografie prin care, pe de o parte, un proiect despre care se vorbește din 2018, care a fost mutat între ministere”, a afirmat Ministrul Culturii într-un interviu pentru Digi24.

Legea cinematografiei presupune returnarea parțială a investițiilor făcute de producțiile cinematografice, sub formă de ajutor de stat.

Această lege era prezentă în toate țările europene, cu excepția Belarusului. România era ultima țară care nu aplica această schemă de stat, spune ministrul Culturii.

Turcan: „Statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică”

Raluca Turcan a afirmat că prin acest suport al statului, vom atrage și impulsiona producțiile străine să fie realizate în România.

„Prin acest oficiu și această schemă de cash rebate vom susține, impulsiona, atrage coproducțiile mari străine care să vină în parteneriat cu profesioniști și firme din Români, astfel încât producțiile mari cinematografice să se poată desfășura în România, cum a fost, de exemplu, serialul «Wednesday», care a fost filmat în România și a plecat, pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău». Aproape că ajunsesem de râsul industriei cinematografice internaționale că suntem țara care are lege, alocă și bani pe hârtie, semnează contracte și după aceea retrage preșul. Și anul acesta vom face primele plăți care vin din hotărâri definitive ale instanței care certifică faptul că statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică. Să vă dau un exemplu de cât de păgubos este pentru un stat să nu-și respecte angajamentul”, a afirmat Turcan potrivit adevărul.ro.

Decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei

„Avem decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei. Pentru că nu au reușit să facă plățile, să pregătească tot cadrul de a face plățile până la finalul acestui an, au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei. Asta este minimum minimorum. Sunt doar decizii ale instanței pentru cei care au câștigat. Pentru că n-am plătit până la mijlocul anului, acum până la finalul anului au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Culturii a afirmat că face eforturi pentru a recâștiga încrederea în statul român. „Vorbesc și cu reprezentanții ambasadelor pe acest subiect, toate, de asemenea vorbesc cu firme de producție să accepte că în sfârșit am reușit să punem în funcțiune acest mecanism de sprijinire a unui sector unde avem o plusvaloare profesională creativă de excepție. Avem recunoaștere internațională, doar în țară nu sunt recunoscuți. Cred că lucrul acesta este general valabil pentru oamenii din cultură din România.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
Informație pentru toți CLIENȚII LIDL! Produsul care a fost DE URGENȚĂ retras de la raft
De ce a ieșit Mihaela Tatu din TV. Fosta vedetă și-a schimbat profesia
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului