Raluca Turcan susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost OPRITE pentru că statul a păcălit producătorii

Raluca Turcan susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost OPRITE pentru că statul a păcălit producătorii
Raluca Turcan, ministrul Culturii
Publicat: 08/11/2023, 21:12

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat  că a finalizat legea cinematografiei, care va atrage producțiile mari străine să se desfășoare în România. Ea susține că producătorii serialului „Wednesday” au plecat „pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău»”.

„Am finalizat legea cinematografiei și, de asemenea, intrarea în atribuții și funcțiune a oficiului pentru cinematografie prin care, pe de o parte, un proiect despre care se vorbește din 2018, care a fost mutat între ministere”, a afirmat Ministrul Culturii într-un interviu pentru Digi24.

Legea cinematografiei presupune returnarea parțială a investițiilor făcute de producțiile cinematografice, sub formă de ajutor de stat.

Această lege era prezentă în toate țările europene, cu excepția Belarusului. România era ultima țară care nu aplica această schemă de stat, spune ministrul Culturii.

Turcan: „Statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică”

Raluca Turcan a afirmat că prin acest suport al statului, vom atrage și impulsiona producțiile străine să fie realizate în România.

„Prin acest oficiu și această schemă de cash rebate vom susține, impulsiona, atrage coproducțiile mari străine care să vină în parteneriat cu profesioniști și firme din Români, astfel încât producțiile mari cinematografice să se poată desfășura în România, cum a fost, de exemplu, serialul «Wednesday», care a fost filmat în România și a plecat, pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău». Aproape că ajunsesem de râsul industriei cinematografice internaționale că suntem țara care are lege, alocă și bani pe hârtie, semnează contracte și după aceea retrage preșul. Și anul acesta vom face primele plăți care vin din hotărâri definitive ale instanței care certifică faptul că statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică. Să vă dau un exemplu de cât de păgubos este pentru un stat să nu-și respecte angajamentul”, a afirmat Turcan potrivit adevărul.ro.

Decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei

„Avem decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei. Pentru că nu au reușit să facă plățile, să pregătească tot cadrul de a face plățile până la finalul acestui an, au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei. Asta este minimum minimorum. Sunt doar decizii ale instanței pentru cei care au câștigat. Pentru că n-am plătit până la mijlocul anului, acum până la finalul anului au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Culturii a afirmat că face eforturi pentru a recâștiga încrederea în statul român. „Vorbesc și cu reprezentanții ambasadelor pe acest subiect, toate, de asemenea vorbesc cu firme de producție să accepte că în sfârșit am reușit să punem în funcțiune acest mecanism de sprijinire a unui sector unde avem o plusvaloare profesională creativă de excepție. Avem recunoaștere internațională, doar în țară nu sunt recunoscuți. Cred că lucrul acesta este general valabil pentru oamenii din cultură din România.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro