VIDEO | Contract semnat între Ploiești-Buzău pe Autostrada Moldovei/ Ciolacu: Am reușit să deblocăm infrastructura mare/ Grindeanu: S-a pierdut un an

Publicat: 22/11/2023, 12:28

Ultimul lot (lotul 3) din Autostrada Moldovei (A7) a fost semnat miercuri de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în prezența primului-ministru, Marcel Ciolacu și a șefului CNAIR, Cristian Pistol. Potrivit lui Sorin Grindeanu, semnarea ultimului contract din A7 a fost întârziat „un an de zile” din cauza deciziilor CNSC.

Aflat la Buzău, locul natal al premierului, pentru semnarea lotului 3 din Autostrada Moldovei (A7), Marcel Ciolacu l-a lăudat pe ministrul Transporturilor pentru rapiditatea cu care implementează marile proiecte de infrastructură și a precizat că acest traseu este așteptat de români de peste 30 de ani.

Din cele 13 loturi care constituie Autostrada Moldovei, mult promisa Autostrada Moldovei de 30 și ceva de ani, echipa coordonată de către ministru Sorin Grindeanu a reușit nu numai deblocheze absolut toate licitațiile și le încheie astăzi în ceea ce privește ultimul lot, dar a reușit ca toate fie în derulare și în execuție, a spus Ciolacu.

Potrivit primului ministru, pe lotul 2 al Autostrăzii A7 se înregistrează „o anumită întârziere”, iar constructorul de acolo și-a luat angajamentul de a recupera întârzierile.

„În acest moment, din informațiile mele, parcă doar la lotul doi este o anumită întârziere, unde unul dintre participanți a și anunțat va încerca recupereze decalajul”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Grindeanu: CNSC a întârziat lucrările cu un an

Social-democratul Sorin Grindeanu a precizat că acest contract putea fi semnat mai devreme cu un an, dacă CNSC nu contesta decizia dată de Ministerul Transporturilor, urmând ca mai apoi să ajungă la aceeași concluzie.

„Sigur, în acest an….. și n-am feresc spun. Niște domni bine intenționați de la un organism numit CNSC au considerat necesar dea diverse decizii care, într-un final, după un an și ceva, au dus la aceeași soluție pe care noi am dat-o în urmă cu un an. S-a pierdut un an de zile. Eu nu feresc spun, s-a pierdut un an de zile din vina unor domni care nu răspund și care nici măcar nu sunt spunem…..magistrați”, a precizat Sorin Grindeanu.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, lotul Pietroasele- Municipiul Buzău era ultimul tronson din Autostrada A7 pe care nu au fost demarate lucrările, din cauza unor multiple și succesive contestații.

Pentru cei 13,9 km ale lotului costurile estimate sunt de aproximativ 1,09 miliarde lei (fără TVA) și lucrările urmează să fie realizate în 20 de luni, precizează Grindeanu.

În prezent, situația pe celelalte 12 loturi din A7 este următoarea:

Ploiești- Buzău (63,25 km): Lotul 1 (Dumbrava- Mizil): 21 km. Stadiul fizic al execuției: 25% (contract semnat în 16.06. 2022). Lucrările trebuie finalizate până în octombrie anul 2024.
Lotul 2 (Mizil- Pietroasele): 28,35. Stadiul fizic al execuției: 20,5 % (contract semnat în 7.06.2022). Lucrările trebuie finalizate până în octombrie 2024.

Cristian Pistol, CNAIR: Licitația pentru acest lot al A7 a fost lansată în septembrie 2021, dar rezultatul ei a fost contestat de 4 ori

Potrivit șefului CNAIR, Cristian Pistol, câștigătorul desemnat pe lotul 3 din A7 este ssocierea de constructori turci NUROL INŞAAT VE TICARET (lider) – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET, care trebuie „să respecte temenele legale asumate prin finanțarea din PNRR”.

În cadrul contractului finanțat prin PNRR, firma turcă va construi inclusiv 8 poduri și un pasaj de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.260 m, spune Pistol. Conform acestuia, asocierea va avea la dispoziție 20 de luni și 1,09 miliarde de lei, fără TVA pentru a finaliza lucrările pe cei 13,9 km ai lotului cuprins între localitatea Pietroasele și Municipiul Buzău, ultimul lot fără constructor dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei Ploiești – Pașcani.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu despre renegocierea PNRR: Au fost săptămâni și luni întregi de discuții ca să reușim să scoatem acel 9,4% impus în PNRR

Sistem cu monitorizare satelitară pentru combaterea defrișărilor ilegale de pădure/ Cine a fost desemnat câștigătorul contractului?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Momentele pe care Pepe și Yasmina nu le vor uita niciodată. Primele imagini cu mirii!
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Sărbătoare în familia lui Pepe! Ce meniu le-au pregătit Pepe și Yasmine în decorul de...
Ce conține pâinea de 1 leu și 69 de bani de la Mega Image
ANIMAŢIE. Explozia de la Dedeman Botoşani, produsă în timp ce se monta o centrală termică....
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Florin Salam a fost internat la spital, din cauza unor „probleme de sănătate grave” Artistul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
INTERZIS în toate apartamentele din România. Legea a intrat deja în vigoare
Andreea Esca a trecut prin clipe cumplite. Fiul ei, dus de urgență la spital
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Julia este convinsă că fosta iubită a lui Gagea joacă teatru! Ce spune concurentul despre...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Flacăra olimpică a pornit într-o traversare fără precedent a Atlanticului
×