Financial Times: Lumea nu se poate proteja de Trump /Un nou mandat de președinte al SUA ar afecta aliații din Europa și Asia, inclusiv România

Financial Times: Lumea nu se poate proteja de Trump /Un nou mandat de președinte al SUA ar afecta aliații din Europa și Asia, inclusiv România
Publicat: 07/12/2023, 07:30

Aliații Statelor Unite din Europa și Asia ar trebui să înceapă să se protejeze de posibila revenire a lui Donald Trump în funcția de președinte, în condițiile în care noul mandat probabil va fi foarte diferit de primul, cu impact asupra funcționării Alianței Nord-Atlantice și asupra războiului din Ucraina, ceea ce ar încuraja Rusia să amenințe țări estice, inclusiv România și Republica Moldova, comentează cotidianul Financial Times.

”În prezent, poți obține polițe de asigurare pentru aproape orice. Însă este aproape imposibil să faci asigurare pentru situația revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Este momentul ca aliații SUA să se protejeze acum de Trump 2.0. Peste un an, când Trump ar putea fi președinte-ales, va fi mult prea scump. (…) Punctul de pornire este să accepte că o revenire a lui Trump la putere ar fi mult mai gravă pentru «Occidentul global» decât primul mandat. În 2020, Joe Biden a făcut campanie pe tema că Trump era o aberație. Această idee ar fi fără conținut în al doilea mandat al lui Trump”, notează editorialistul Edward Luce, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Lumea nu se poate feri de Donald Trump”.

Autorul consideră că ”singura asigurare decentă” trebuie să se bazeze pe ”scenariul cel mai grav”. ”Pe această bază, trebuie să presupunem că victoria lui Trump ar putea fi considerată de președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, ca fiind o undă verde pentru avansarea agendelor. Statele Unite s-ar putea retrage din NATO, iar Ucraina ar fi lăsată pe cont propriu. Aliații și prietenii SUA din Asia ar trebui să se adapteze unei lumi în care Statele Unite nu mai subscriu securității lor”, precizează editorialistul, notând că Washingtonul ar abandona și eforturile de protejare a climei, nu ar mai susține drepturile omului și nici ordinea internațională bazată pe reguli.

Autorul avertizează că ”cel mai îngrijorător paravan” la care ar putea recurge aliații SUA ar fi dotarea cu armament nuclear. Japonia, Coreea de Sud și Australia au resursele tehnice pentru acest lucru, deși pentru Tokyo ar fi dificil să depășească această linie, ținând cont de faptul că a fost singura țintă a unui atac atomic. Cu o situație asemănătoare s-ar putea confrunta Germania, pentru a se putea proteja.

”Iar revigorarea lui Vladimir Putin și obținerea de câștiguri teritoriale în Ucraina, amenințând în același timp Polonia, țările baltice, România și Republica Moldova, ar putea transforma caracterul dezbaterilor din Germania. Dotarea cu armament nuclear constituie o formă de apărare în contextul în care Statele Unite ar putea adopta permanent o mentalitate specifică lui Trump”, subliniază editorialistul, notând că Iranul, Arabia Saudită, Turcia și Egiptul ar putea acționa în același sens.

În același timp, editorialistul crede că Trump ar putea recurge chiar la un război pentru a opri dotarea Teheranului cu arme nucleare.

O altă opțiune a aliaților SUA ar fi ca, în cazul modificării politicii externe a Washingtonului, să se orienteze spre apropierea de puteri revizioniste. ”Ținând cont de istoria Franței și Germaniei de a încerca să se înțeleagă cu Rusia, nu poate fi exclusă o astfel de schimbare a direcției. De fapt, îmbunătățirea relațiilor cu Rusia este mai probabilă decât dezvoltarea apărării comune a Europei în viitorul apropiat”, apreciază autorul articolului.

Referitor la războiul din Ucraina, editorialistul crede că, dintre marile puteri europene, doar Marea Britanie este de încredere că va menține sprijinul pentru Kiev, deși, în lipsa Washingtonului, Londra nu va dispune de resursele necesare pentru această sarcină. Italia, care a fost în mod ferm de partea Ucrainei sub conducerea premierului Giorgia Meloni, probabil va schimba brusc direcția dacă Trump revine la Casa Albă, iar țările baltice și Polonia ar deveni ”redute izolate” împotriva expansionismului Rusiei spre Occident.

”Cu cât Occidentul abordează mai rapid perspectiva revenirii lui Trump la putere, cu atât va fi mai probabil să opteze pentru o formă de asigurare mai principială. Statele europene au obiceiuri de cooperare mai profunde decât națiunile asiatice. În plus, este mai ușor să opui rezistență Rusiei decât Chinei”, concluzionează editorialistul Edward Luce, avertizând că, în cazul unei victorii a lui Trump, situația geopolitică ”se schimbă total”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania salută decizia SUA de sancționare a coloniștilor israelieni și vrea ca UE să aplice măsuri similare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
×