Statele Unite insistă că Autoritatea Palestiniană trebuie să participe la guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei israeliene

Statele Unite insistă că Autoritatea Palestiniană trebuie să participe la guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei israeliene
Publicat: 18/12/2023, 21:53

Administrația de la Washington a reafirmat, luni seară, că Autoritatea Palestiniană va trebui să preia treptat controlul asupra Fâșiei Gaza la finalul ofensivei israeliene contra grupului islamist Hamas, exprimând preocupări privind intensificarea tensiunilor la frontierele Israelului cu Libanul și Siria.

”Nu s-a modificat nimic în poziția noastră că poporul palestinian merită un vot și o voce asupra viitorului. Noi considerăm că, în perioada post-conflict din Fâșia Gaza, Autoritatea Palestiniană, restructurată și revitalizată, ar trebui și ar putea avea un rol semnificativ în determinarea modului în care trebuie să arate guvernarea Fâșiei Gaza, iar aceste lucruri fac obiectul discuțiilor”, a declarat luni seară, potrivit cotidianului Haaretz, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

Conform unor curse citate de postul israelian Channel 12, armata israeliană a inițiat elaborarea unui plan pentru stabilizarea post-conflict a Fâșiei Gaza, dar nu este menționată implicarea Autorității Palestiniene.

Referindu-se la eforturile diplomatice pentru un nou armistițiu între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, John Kirby precizat că discuțiile continuă, admițând însă că nu sunt progrese importante. ”Continuăm eforturile în mod intens pentru un nou acord, care să includă o pauză umanitară și asistență suplimentară. Dar nu vă pot spune că este iminent un acord”, a subliniat John Kirby.

Qatarul a anunțat luni, potrivit site-ului Axios.com, că eforturile diplomatice pentru un nou armistițiu continuă cu sprijinul Statelor Unite și Egiptului. Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, filiala militară a grupului islamist Hamas, au publicat o înregistrare video în care sunt prezentați trei ostatici israelieni care cer Guvernului israelian să accepte un nou acord pentru eliberarea lor.

Qatarul a jucat un rol central în obținerea precedentului armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas. Prin acel acord au fost eliberați 105 ostatici din Fâșia Gaza, inclusiv 81 de israelieni, în schimbul a 240 de palestinieni care erau în penitenciare din Israel. Potrivit serviciilor de securitate israeliene, în Fâșia Gaza sunt în continuare cel puțin 129 de ostatici.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 19.453 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 52.286 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

John Kirby a exprimat preocupări și privind confruntările militare din nordul Israelului. ”Suntem preocupați de atacurile lansate peste graniță. Nu vrem extinderea acestui conflict, nu vrem să fie deschis un front nordic”, a subliniat reprezentantul Casei Albe.

Cel puțin zece rachete au fost lansate luni din sudul Libanului spre kibbutz-ul Matzuva, situat în nordul Israelului, dar nu au fost raportate victime. În replică, armata israeliană a atacat poziții islamiste din sudul Libanului. Într-un alt incident, două rachete au fost lansate din Siria și au căzut într-o zonă din Podișul Golan aflată sub control israelian.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Netanyahu afirmă că Israelul luptă contra ”axei terorismului” coordonată de Iran /SUA intensifică operațiunile navale în Marea Roșie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×