Prima pagină » Actualitate » UE revizuiește legislația pentru imigranți. Ce schimbări majore vor avea loc

UE revizuiește legislația pentru imigranți. Ce schimbări majore vor avea loc

UE revizuiește legislația pentru imigranți. Ce schimbări majore vor avea loc

Acord istoric la Bruxelles privind revizuirea legislației legate de solicitanții de azil și de migranți. „A fost un drum lung pentru a ajunge aici”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

AFP relatează că miercuri, 20 decembrie, Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru revizuirea legislației privind gestionarea solicitanților de azil și a migranților.

„Europa reușește, în sfârșit, să obțină rezultate!”

Reforma legislativă include o verificare mai rapidă a trecerii ilegale a granițelor, crearea de centre de detenție la frontieră, expulzarea accelerată a solicitanților de azil respinși și un mecanism de solidaritate pentru a reduce presiunea asupra țărilor care se confruntă cu fluxuri mari de migranți.

„A fost un drum lung pentru a ajunge aici. Dar am reușit. Europa reușește, în sfârșit, să obțină rezultate în ceea ce privește migrația” – Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene

La rândul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că „migrația este o provocare europeană comună, iar decizia de astăzi ne va permite să o gestionăm împreună”.

Acordul mai trebuie să fie aprobat în mod oficial de Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de țări membre ale UE, și de Parlamentul European înainte de a intra în legislația blocului comunitar.

În ultimii ani, problema migrației a căpătat un caracter politic mai dur în Europa, odată cu ascensiunea partidelor naționaliste în mai multe țări din UE, printre care Italia, Suedia și Țările de Jos.

Negociatorii au dorit să ajungă la un acord viabil care să poată fi adoptat înainte de încheierea mandatului actualului Parlament European, în iunie 2024.

ONG-urile critică acordul

Pe de altă parte, zeci de organizații caritabile care ajută migranții au criticat modificările legislative.

Revizuirea, bazată pe o propunere a Comisiei Europene prezentată în urmă cu trei ani, păstrează principiul actual conform căruia prima țară din UE în care intră un solicitant de azil este responsabilă pentru cazul său.

Însă, pentru a ajuta țările care se confruntă cu un număr mare de sosiri, cum este cazul țărilor mediteraneene Italia, Grecia și Malta, ar urma să fie instituit un mecanism de solidaritate obligatoriu. Acest lucru ar însemna un anumit număr de relocări ale migranților în alte țări ale UE.

În caz contrar, țările care refuză să primească migranți ar trebui să ofere o contribuție financiară sau materială statelor care o fac.

De asemenea, reforma planificată vizează o filtrare și o verificare accelerată a solicitanților de azil astfel încât cei considerați neeligibili să poată fi trimiși rapid înapoi în țara de origine sau în țara de tranzit. Această procedură s-ar aplica migranților care provin din țări ale căror cereri de azil sunt respinse în peste 80% din cazuri.

Europarlamentarul Fabienne Keller a declarat că s-au obținut garanții potrivit cărora familiile cu copii mici vor avea condiții adecvate și că va avea loc o monitorizare pentru ca drepturile migranților reținuți să fie respectate și să li se ofere consiliere juridică gratuită.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
VIDEO Cum decurge un exercițiu de pregătire pentru atacurile urșilor în Japonia
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Un mecanic dezvăluie care e cea mai fiabilă marcă de mașini din lume. „Dacă toți ar conduce-o, aș da faliment”
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Contre între DNA și Anastasiu în dosarul mitei la ANAF. Care este diferenţa dintre martor și martor denunțător
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Incendiu puternic lângă plaja Modern din Constanța! Un bărbat a suferit arsuri și două mașini au ars în totalitate
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
MAMIFERELE au evoluat în FURNICARI de 12 ori de când au dispărut dinozaurii
Capital.ro
Decizie pentru plată cu cardul. Anunț pentru cei care dețin Visa și Mastercard. Ce se întâmplă cu transferurile
Evz.ro
Universul răsplătește curajul. Zodiile care înfloresc financiar în august
A1
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, partenera de viață a lui Felix Baumgartner, are un tatuaj cu motto-ul sportivului! Ce reprezintă acesta?
RadioImpuls
Unde a dispărut festivalul SAGA? Ediția din 2025, un mister total. Reprezentanții sunt de negăsit după controversele de anul trecut
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Controversele din spatele afacerii Watergate