LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Creștinii palestinieni marchează Crăciunul în Bethleem cu rugăciuni pentru pace/IDF, anunț major din Gaza

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Creștinii palestinieni marchează Crăciunul în Bethleem cu rugăciuni pentru pace/IDF, anunț major din Gaza
Război Israel-Hamas: Creștinii palestinieni marchează Crăciunul în Bethleem cu rugăciuni pentru pace / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 24/12/2023, 10:26
Actualizat: 24/12/2023, 10:26

Creștinii palestinieni au ținut sâmbătă, 23 decembrie, o veghe sumbră de Crăciun în Betleem, cu imnuri intonate în jurul lumânărilor și rugăciuni pentru pace în Fâșia Gaz.

Înainte de război, în Betleem, locul în care s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, se țineau obișnuite sărbători festive.

Măcel la 50 de km de Betleem

La 2000 de ani de la nașterea Domnului, pelerinii obișnuiesc să se adune în Biserica Nașterii, din Bethleem, de epocă bizantină, unde, de cele mai multe ori de Crăciun, în Piața Manger, sunt afișate cu bucurie lumini și brazi.

Dar, în condițiile în care peste 20.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, potrivit autorităților palestiniene, populația din Bethleem, în Cisiordania ocupată, este și ea în doliu.

Astfel, în acest an, oamenii au decis să nu aibă un brad mare, piesa centrală obișnuită a sărbătorilor de Crăciun din Bethleem, din cauza măcelului care are loc la doar 50 km distanță.

Iar în locul obișnuitei scene a nașterii, așa cum numesc creștinii afișarea tradițională a figurinelor reprezentând Sfânta Familie, bisericile din Bethleem au plasat anul acesta machetele printre dărâmături și sârmă ghimpată, în semn de solidaritate cu locuitorii din Gaza.

Bethleemul este un mesaj. Nu este un oraș, ci un mesaj de pace pentru întreaga lume. Din acest loc sacru transmitem un mesaj de pace… opriți războiul, opriți sângele, crimele și răzbunarea!”, a declarat părintele Ibrahim Faltas, prezent la priveghi.

Creștinii reprezintă aproximativ 2% din populația din Israel și teritoriile palestiniene ocupate, potrivit ONG-ului Protecting Holy Land Christians.

„Acest Crăciun vine la Betleem într-o formă diferită. În prezent, Bethleemul, ca orice alt oraș palestinian, este în doliu. Ne simțim triști”, a declarat primarul orașului, Hanna Hanania, aprinzând o lumânare în Piața Manger.

IDF l-a ucis pe un important lider Hamas

Armata israeliană a anunţat că l-a ucis pe liderul Hamas responsabil pentru furnizarea de arme pentru mişcarea islamistă palestiniană, potrivit BBC.

Hassan al-Atrash ar fi fost ucis vineri, 22 decembrie, în timpul unei lovituri aeriene ţintite la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, au precizat Forţele de Apărare Israeliene. Al-Atrash a organizat producţia şi distribuţia de arme în Fâşia Gaza şi contrabanda cu arme din străinătate. De asemenea, el le-a furnizat arme militanţilor palestinieni în Cisiordania.

Operaţiunile militare israeliene efectuate ca represalii pentru atacul Hamas din 7 octombrie s-au soldat cu 20.258 de morţi şi peste 53.000 de răniţi în Fâşia Gaza, conform celui mai recent bilanț dat publicității de autoritățile palestiniene.

În același timp, Hamas a cerut o anchetă internaţională privind „execuţiile sumare” în Fâşia Gaza, de comiterea cărora ar fi responsabilă armata israeliană.

Hamas susține că a strâns mărturii conform cărora „armata de ocupaţie israeliană a efectuat execuţia sumară a 137 de civili palestinieni în oraşul Gaza şi în guvernoratele din nord. IDF a săpat o groapă mare la est de oraşul Gaza, în care a depus zeci de cetăţeni pe care îi reţinuse, înainte de a-i executa prin împuşcare şi cu care au umplut groapa folosind buldozere”.

Hamas nu a precizat când au avut loc evenimentele, iar IDF nu a răspuns la întrebările pe acest subiect, potrivit AFP.

Iranul neagă orice implicare în atacurile Houthi

Iranul a respins acuzaţiile SUA de implicare în recentele atacuri ale Houthi asupra unor nave comerciale din Marea Roşie.

„Rezistenţa (n.r. – grupurile armate care luptă împotriva Israelului) are propriile forţe şi acţionează conform propriilor decizii şi capacităţi”, a declarat adjunctul ministrului iranian de Externe, Ali Bagheri, pentru agenţia Mehr.

Conform sursei citate, diplomatul iranian a reacţionat la „afirmaţiile occidentale conform cărora Teheranul îi informează pe rebelii houthi yemeniţi despre locaţia navelor americane”.

Vineri, Casa Albă acuzase Iranul că este „puternic implicat în planificarea recentelor atacuri ale rebelilor Houthi”, furnizându-le echipament militar sofisticat şi informaţii.

„I-am făcut pe americani să înţeleagă, în mod clar, că aceste grupuri au acţionat conform intereselor lor. Nu le-am ordonat şi nu le vom ordona să oprească atacurile”, a declarat și ministrul de Externe, Hossein Amir Abdollahian, într-o conferință de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Momentele pe care Pepe și Yasmina nu le vor uita niciodată. Primele imagini cu mirii!
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Sărbătoare în familia lui Pepe! Ce meniu le-au pregătit Pepe și Yasmine în decorul de...
Ce conține pâinea de 1 leu și 69 de bani de la Mega Image
ANIMAŢIE. Explozia de la Dedeman Botoşani, produsă în timp ce se monta o centrală termică....
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Florin Salam a fost internat la spital, din cauza unor „probleme de sănătate grave” Artistul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
INTERZIS în toate apartamentele din România. Legea a intrat deja în vigoare
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Julia este convinsă că fosta iubită a lui Gagea joacă teatru! Ce spune concurentul despre...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Doi astronauți NASA au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională la bordul noii capsule Starliner de...
×