LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 670. Șeful diplomației UE, convins că „Putin nu se mulțumește cu o victorie teritorială limitată”

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 670. Șeful diplomației UE, convins că „Putin nu se mulțumește cu o victorie teritorială limitată”
Război în Ucraina, ziua 670. Șeful diplomației UE, convins că „Putin nu se mulțumește cu o victorie teritorială limitată” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 25/12/2023, 07:41

Războiul din Ucraina a intrat luni, 25 decembrie, în ziua cu numărul 670. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „nu se poate mulţumi cu o victorie teritorială limitată şi a decis să continue războiul până la victoria finală”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian.

Josep Borrell a avertizat că în Ucraina este în joc însăși existenţa Uniunii Europene.

Josep Borrell: „O putere care amenință Europa însăși”

Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne ameninţă democraţia, care ameninţă Europa însăşi, nu doar Ucraina”, a declarat Josep Borrelll.

„Dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacităţile noastre, acest lucru îi va permite lui Putin să câştige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi afectat” – Josep Borrelll

Important este ce putem face pentru a evita ca Rusia să câştige războiul. Ce suntem pregătiţi să facem? Suntem cu adevărat pregătiţi să facem tot ceea ce este necesar? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem…

Putin nu se poate mulţumi cu o bucată din Ucraina şi să lase restul Ucrainei să aparţină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată. El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil.

Aşadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Josep Borrell pentru The Guardian.

„Succesul Rusiei depinde de aducerea pe câmpul de luptă a cât mai multor oameni. Au fost 150.000 de oameni masaţi la graniţa ucraineană în februarie 2022. Acum sunt 450.000, deci de trei ori mai mulţi” – Josep Borrell

În acelaşi timp, șeful diplomației UE a spus că „Putin s-a înşelat în privinţa capacităţii armatei sale. El s-a înşelat în privinţa capacităţii rezistenţei ucrainene. S-a înşelat în privinţa voinţei Uniunii Europene. S-a înşelat cu privire la puterea alianţei transatlantice. Dar el este încă acolo. El este încă dispus să lupte, să îşi lase poporul să moară, astfel încât armata şi poporul său să sufere, pentru că nu are cale de întoarcere”.

Mai departe, Borrell a condamnat întreaga istorie a națiunii ruse: „Rusia nu a fost niciodată capabilă să devină o naţiune. A fost întotdeauna un imperiu cu ţarul, cu sovieticii şi acum cu Putin. Este o constantă a Rusiei şi a identităţii sale politice şi, ca urmare, o ameninţare pentru vecinii săi – şi în special pentru noi„.

Tensiuni la granița Ucrainei cu Polonia

Ucraina a anunţat deblocarea unui punct de trecere a frontierei cu Polonia, la două zile după o întrevedere, la Kiev, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

Circulaţia camioanelor a fost reluată: agricultorii polonezi îşi încetează blocada în faţa postului de control de la Medyka (n.r. – în sud)”, a anunţat Poliţia de frontieră ucraineană, într-un comunicat pe Telegram. „Blocada a luat sfârşit, iar înregistrarea, precum şi trecerea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei”.

Transportatorii polonezi, care denunţă „concurenţa neloială” a ucrainenilor, blochează de la începutul lui noiembrie frontiera între cele două ţări, generând cozi de aşteptare interminabile.

Înainte de orice, ei vor restabilirea unui sistem european de permis pentru companiile de transport ucrainene care trimit camioane în Polonia. Însă, UE a renunţat la acest sistem pentru a susţine Kievul. La rândul său, Ucraina depinde puternic de transportul rutier cu Polonia, membră a Uniunii Europene, pentru exporturile şi importurile sale.

Vineri, 22 decembrie, noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a avut la Kiev întrevederi cu ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precum şi cu omologul său, Dmitro Kuleba, şi cu preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta asupra acestui subiect care tensionează relaţiile între cele două state vecine.

Trebuie să găsim soluţii”, a insistat în faţa presei Kuleba, estimând situaţia drept „inacceptabilă”, în timp ce Kubrakov a spus că speră „să fie găsită o poziţie comună săptămâna aceasta”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Apare un nou ITP în România. Este obligatoriu să depuneți această cerere
Cinci zodii care sunt predestinate să se întâlnească. Există o mare atracție între ele
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×