LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 669. Candidatura jurnalistei Ekaterina Dunţova la alegerile prezidențiale din Rusia, respinsă/Hersonul, atacat!

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 669. Candidatura jurnalistei Ekaterina Dunţova la alegerile prezidențiale din Rusia, respinsă/Hersonul, atacat!
Război în Ucraina, ziua 669. Candidatura jurnalistei Ekaterina Dunţova la alegerile prezidențiale din Rusia, respinsă / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 24/12/2023, 09:42
Actualizat: 24/12/2023, 09:44

Războiul din Ucraina a intrat duminică, 24 decembrie, în ziua cu numărul 669. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Comisia electorală rusă a respins candidatura la alegerile prezidenţiale a jurnalistei Ekaterina Dunţova, care militează pentru democraţie şi pentru încetarea războiului din Ucraina.

Comisia electorală a invocat „erori în documentele” oficiale

Comisia electorală a invocat „erori în documentele” prezentate pentru înregistrarea candidaturii Ekaterinei Dunţova, a indicat televiziunea rusă.

Preşedintele Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat că instituţia a respins cu unanimitate candidatura Ekaterinei Dunţova: „Sunteţi o femeie tânără, aveţi toată viaţa înainte”, a spus Pamfilova, adresându-se candidatei.

În faţa jurnaliştilor, Dunţova a deplâns o decizie „tristă” cu privire la „o iniţiativă populară”. Ea şi-a anunţat intenţia de a face apel la Curtea Supremă.

Ekaterina Dunţova le-a cerut liderilor partidului liberal Iabloko să îi susţină candidatura: „Nu putem rămâne cu braţele încrucişate! Este ultima ocazie legală pentru cetăţeni de a-şi exprima dezacordul faţă de politica dusă de autorităţile actuale”, a scris ea pe Telegram.

Rușii forțează în Herson

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 decembrie, forțele ruse au efectuat un atac pe scară largă asupra orașului Herson, a precizat Roman Mrochko, șeful administrației militare a regiunii Herson.

„Forțele de ocupație ruse au efectuat un atac pe scară largă în Herson. S-au auzit explozii puternice în mai multe cartiere ale orașului. Ulterior, au izbucnit mai multe incendii. Ca de obicei, inamicul a atacat cartierele rezidențiale. Clădiri înalte de apartamente au fost lovite. Nu au fost înregistrate victime”, a scris Mrochko pe Telegram.

Pe de altă parte, Statul Major al Apărării a transmis că forțele ruse încearcă să-i alunge pe soldații ucraineni de pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson.

„Forțele inamice continuă să încerce să alunge unitățile noastre de pe malul stâng al Niprului. Pe parcursul zilei, forțele inamice au efectuat 15 atacuri fără succes, au fost respinse și au suferit pierderi semnificative. Unitățile noastre continuă să mențină pozițiile pe care le capturaseră și provocând daune prin foc forțelor inamice”, susține Kievul.

Ucraina, anunț despre căsătoriile între persoane de același sex

Șeful Bisericii Catolice de rit oriental din Ucraina a declarat că documentul aprobat de Papa Francisc, care permite binecuvântarea cuplurilor de același sex, nu se aplică bisericii sale și învățăturilor sale.

Arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk a declarat că documentul Vaticanului „interpretează sensul pastoral al binecuvântărilor în Biserica latină”, dar nu a făcut nicio referire la problemele care guvernează biserica orientală sau greco-catolică.

„Astfel… această Declarație se aplică numai Bisericii latine și nu are nicio forță juridică pentru credincioșii Bisericii greco-catolice ucrainene”, a declarat Shevchuk.

El a spus că o binecuvântare nu poate fi separată de învățăturile Bisericii și „nu poate contrazice în niciun fel învățătura Bisericii Catolice despre familie ca o uniune fidelă, indisolubilă și fertilă a iubirii dintre un bărbat și o femeie”.

Biserica de rit răsăritean se închină după rituri asemănătoare credinței ortodoxe, dar este în comuniune cu Roma în virtutea unui acord din secolul al XVI-lea. Represiunea a forțat Biserica să se ascundă în perioada sovietică, iar în prezent are aproximativ 4,5 milioane de enoriași, adică aproximativ 10% din populația Ucrainei.

Documentul biroului doctrinar al Vaticanului a precizat că preoții romano-catolici pot da binecuvântări cuplurilor de același sex, atât timp cât acestea nu fac parte din ritualurile sau liturghiile obișnuite ale Bisericii. Acesta a spus că astfel de binecuvântări ar fi un semn că Dumnezeu îi primește pe toți, dar nu ar trebui confundate cu sacramentul căsătoriei heterosexuale.

Drepturile homosexualilor fac unele progrese în Ucraina. Însuși președintele Zelenski și-a exprimat simpatia pentru susținerea drepturilor homosexualilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?