LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 670. Șeful diplomației UE, convins că „Putin nu se mulțumește cu o victorie teritorială limitată”

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 670. Șeful diplomației UE, convins că „Putin nu se mulțumește cu o victorie teritorială limitată”
Război în Ucraina, ziua 670. Șeful diplomației UE, convins că „Putin nu se mulțumește cu o victorie teritorială limitată” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 25/12/2023, 07:41

Războiul din Ucraina a intrat luni, 25 decembrie, în ziua cu numărul 670. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „nu se poate mulţumi cu o victorie teritorială limitată şi a decis să continue războiul până la victoria finală”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian.

Josep Borrell a avertizat că în Ucraina este în joc însăși existenţa Uniunii Europene.

Josep Borrell: „O putere care amenință Europa însăși”

Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne ameninţă democraţia, care ameninţă Europa însăşi, nu doar Ucraina”, a declarat Josep Borrelll.

„Dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacităţile noastre, acest lucru îi va permite lui Putin să câştige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi afectat” – Josep Borrelll

Important este ce putem face pentru a evita ca Rusia să câştige războiul. Ce suntem pregătiţi să facem? Suntem cu adevărat pregătiţi să facem tot ceea ce este necesar? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem…

Putin nu se poate mulţumi cu o bucată din Ucraina şi să lase restul Ucrainei să aparţină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată. El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil.

Aşadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Josep Borrell pentru The Guardian.

„Succesul Rusiei depinde de aducerea pe câmpul de luptă a cât mai multor oameni. Au fost 150.000 de oameni masaţi la graniţa ucraineană în februarie 2022. Acum sunt 450.000, deci de trei ori mai mulţi” – Josep Borrell

În acelaşi timp, șeful diplomației UE a spus că „Putin s-a înşelat în privinţa capacităţii armatei sale. El s-a înşelat în privinţa capacităţii rezistenţei ucrainene. S-a înşelat în privinţa voinţei Uniunii Europene. S-a înşelat cu privire la puterea alianţei transatlantice. Dar el este încă acolo. El este încă dispus să lupte, să îşi lase poporul să moară, astfel încât armata şi poporul său să sufere, pentru că nu are cale de întoarcere”.

Mai departe, Borrell a condamnat întreaga istorie a națiunii ruse: „Rusia nu a fost niciodată capabilă să devină o naţiune. A fost întotdeauna un imperiu cu ţarul, cu sovieticii şi acum cu Putin. Este o constantă a Rusiei şi a identităţii sale politice şi, ca urmare, o ameninţare pentru vecinii săi – şi în special pentru noi„.

Tensiuni la granița Ucrainei cu Polonia

Ucraina a anunţat deblocarea unui punct de trecere a frontierei cu Polonia, la două zile după o întrevedere, la Kiev, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

Circulaţia camioanelor a fost reluată: agricultorii polonezi îşi încetează blocada în faţa postului de control de la Medyka (n.r. – în sud)”, a anunţat Poliţia de frontieră ucraineană, într-un comunicat pe Telegram. „Blocada a luat sfârşit, iar înregistrarea, precum şi trecerea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei”.

Transportatorii polonezi, care denunţă „concurenţa neloială” a ucrainenilor, blochează de la începutul lui noiembrie frontiera între cele două ţări, generând cozi de aşteptare interminabile.

Înainte de orice, ei vor restabilirea unui sistem european de permis pentru companiile de transport ucrainene care trimit camioane în Polonia. Însă, UE a renunţat la acest sistem pentru a susţine Kievul. La rândul său, Ucraina depinde puternic de transportul rutier cu Polonia, membră a Uniunii Europene, pentru exporturile şi importurile sale.

Vineri, 22 decembrie, noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a avut la Kiev întrevederi cu ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precum şi cu omologul său, Dmitro Kuleba, şi cu preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta asupra acestui subiect care tensionează relaţiile între cele două state vecine.

Trebuie să găsim soluţii”, a insistat în faţa presei Kuleba, estimând situaţia drept „inacceptabilă”, în timp ce Kubrakov a spus că speră „să fie găsită o poziţie comună săptămâna aceasta”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii