Casa Albă: Rusia utilizează în Ucraina rachete provenite din Coreea de Nord / Armata lui KIM trage cu artileria în zona tampon dintre Coreea de Sud

Casa Albă: Rusia utilizează în Ucraina rachete provenite din Coreea de Nord / Armata lui KIM trage cu artileria în zona tampon dintre Coreea de Sud
RĂZBOI în Ucraina, ziua 808. SUA promit să alimenteze Kievul „cu tot ce are nevoie” / Sursa FOTO: Mediafax
Publicat: 05/01/2024, 09:29

Rusia a folosit recent rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) provenite din Coreea de Nord pentru a efectua mai multe lovituri împotriva Ucrainei, a anunțat joi Casa Albă, invocând informații ale serviciilor secrete americane declasificate, transmite Reuters. De cealaltă parte, armata Coreei de Sud și-a condamnat vecinul din nord, după ce Phenianul a tras cartușe de artilerie care au căzut într-o zonă tampon maritimă, transmite CNN.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby, a declarat reporterilor că Statele Unite vor ridica problema livrării de arme din Coreea de Nord către Rusia, în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Kirby a numit transferul de arme dintre cele două state drept o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” și a spus că Statele Unite vor impune sancțiuni suplimentare împotriva celor care facilitează tranzacțiile cu arme.

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat că au încheiat vreo tranzacție privind armamentul militar, dar au promis anul trecut că vor aprofunda relațiile militare, asta în urma unei vizite a lui Kim Jong-un în Rusia. (detalii AICI)

Utilizarea rachetelor nord coreene în Ucraina a atras condamnarea Marii Britanii, precum și a Coreei de Sud, care raportaseră în noiembrie că vecinii din Nord ar fi furnizat SRBM-uri Rusiei ca parte a unui acord mai amplu de armament care includea și rachete antitanc și antiaeriene, artilerie. 

Informațiile noastre indică faptul că Republica Populară Democrată Coreea a furnizat recent Rusiei lansatoare de rachete balistice și mai multe rachete balistice, a spus Kirby, într-un briefing de presă la Casa Albă.

Armata sud-coreeană: Coreea de Nord a tras cu artilerie în zona tampon

Coreea de Nord a tras peste 200 de cartușe între orele 9:00 și 11:00, vineri, în largul coastei sale de vest, în apropiere de insulele Baengnyeong și Yeonpyeong din Coreea de Sud, potrivit șefilor de stat major (JCS) din Coreea de Sud, citați de CNN.

Artileria a căzut la nord de Northern Limit Line (NLL), o graniță de facto disputată, stabilită de Națiunile Unite la sfârșitul războiului din Coreea în 1953.

Ca răspuns, armata sud-coreeană a spus că va organiza propriul exercițiu militar maritim. Locuitorii Yeonpyeong au primit ordin să se evacueze în adăposturile din apropiere și „să se abțină de la a face activități în aer liber”, potrivit unui mesaj de pe site-ul guvernului, citat de CNN.

Nu este prima dată când Coreea de Nord trage obuze în zona tampon maritimă dintre cele două Coreei, dar astfel de acte ridică tensiuni între cele două națiuni diametral opuse.

Kim a început „exercițiile” militare în zona tampon după ce a anulat un acord militar inter-coreean în noiembrie anul trecut. Mai multe cartușe au fost, de asemenea, trase în aceeași zonă la sfârșitul anului 2022, adaugă presa de peste Ocean.

CITIȚI ȘI:

ANALIZĂ | Israelul va da EXPLICAȚII în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Acuzații grave: „Crime de război și genocid în Gaza”

The Times: Temerile privind imigrația ar putea genera unde de șoc în UE /Borrell: ”Alegerile europene ar putea fi mai periculoase decât cele din SUA”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×