The Times: Temerile privind imigrația ar putea genera unde de șoc în UE /Borrell: ”Alegerile europene ar putea fi mai periculoase decât cele din SUA”

The Times: Temerile privind imigrația ar putea genera unde de șoc în UE /Borrell: ”Alegerile europene ar putea fi mai periculoase decât cele din SUA”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 05/01/2024, 07:30

Temerile privind intensificarea imigrației ar genera unde de șoc la nivel politic în Europa, notează publicația britanică The Times, după ce Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a avertizat că scrutinul europarlamentar ar putea fi ”mai periculos” decât alegerile din SUA.

Într-un discurs rostit înaintea Crăciunului la un hotel de cinci stele din Alpii italieni, Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a șocat audiența formată din oficiali guvernamentali, diplomați și analiști ai institutelor de studii politice. Borrell a avertizat că alegătorii europeni care acționează din instinctul fricii ar putea genera un șoc politic internațional mai mare decât realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

”Eu cred că alegerile europene ar putea fi mai periculoase decât cele din SUA. Mă tem că europenii vor vota de frică”, a declarat Borrell în discursul rostit la un hotel din regiunea italiană Aosta. Borrell a sugerat că ”frica de necunoscut și de incertitudine generează un hormon care cere o reacție de securitate”. Oficialul UE a argumentat că populismul are o bază biologică irațională. ”Vom intra într-un mod de supraviețuire bazat pe teamă, iar acest lucru ar putea favoriza ascensiunea sau consolidarea forțelor de extremă-dreapta”, a subliniat Borrell.

The Times: UE se teme de un ”cutremur politic” după alegerile din iunie

”Borrell, politician socialist spaniol și fost ministru de Externe, se referea la faptul că imigrația ilegală a atins cel mai ridicat nivel de la ultima criză majoră a migrației din Europa, în 2016, care a generat atunci critici politice și a contribuit la producerea Brexit. Acum, intensificarea imigrației intervine în contextul în care Europa se confruntă cu riscul atacurilor teroriste islamiste asociate războiului dintre Israel și Hamas”, notează cotidianul britanic The Times.

În condițiile în care în primele zece luni din 2023 s-au înregistrat peste un milion de cereri de azil în state europene din cauza migrației ilegale, se anticipează că alegerile europarlamentare de anul acesta vor aduce câștiguri majore pentru forțele de extremă-dreapta.

”Bruxellesul se teme de un cutremur politic după alegerile din iunie, în contextul intensificării susținerii la nivel național pentru partidele naționaliste, populiste, eurosceptice și anti-imigrație”, subliniază publicația The Times.

Noua criză a imigrației alimentează temeri în materie de securitate, după o serie de atacuri teroriste asociate grupurilor din Orientul Mijlociu produse începând din octombrie, evenimente care le-au amintit alegătorilor că liderii celulelor islamiste care au comis atacurile de la Paris din 2015 și de la Bruxelles, în 2016, intraseră în Europa ilegal.

Revenirea crizei imigrației perturbă Uniunea Europeană, care a asistat cu îngrijorare la prăbușirea Guvernului olandez și la victoria electorală a liderului populist de extremă-dreapta Geert Wilders, care ar putea deveni prim-ministru în fruntea unei coaliții de dreapta.

În Belgia vecină, partidul de extremă-dreapta Interesul Flamand (Vlaams Belang) ar putea deveni prima forță politică în iunie, ceea ce ar genera o criză constituțională. Nici Germania nu este imună la noile tendințe politice. Partidul Alternativă pentru Germania (AfD), considerat de extremă-dreapta, are un scor pre-electoral mai mare decât formațiunile din coaliția cancelarului Olaf Scholz, ceea ce împinge spre dreapta și Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

În Franța, partidul Mobilizarea Națională (RN), din care face parte politicianul de extremă-dreapta Marine Le Pen, are un avans confortabil în sondajele de opinie, fiind urmat de coaliția de extremă-stânga a lui Jean-Luc Mélenchon.

Sondaje agregate de grupul Europe Elects arată că forțele politice naționaliste și conservatoare eurosceptice ar putea deveni al doilea grup ca mărime din Parlamentul European după alegeri.

În noul context, Josep Borrell a îndemnat alegătorii să nu cedeze instinctelor și să mențină direcția liberală. ”Le cer cetățenilor europeni să nu reacționeze cu temere, ci să mențină claritatea asupra a ceea ce trebuie făcut”, a subliniat Borrell.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rețeaua teroristă Stat Islamic revendică atentatul din Iran /Teheranul amenință cu o ripostă masivă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern