Podcast ALTCEVA | Dan Puric, despre cum să iubim România și să ne înromânim: „Du-te în Țara Moților și spune ceva de Avram Iancu” (VIDEO)

Publicat: 14/01/2024, 20:58
Actualizat: 14/01/2024, 21:26

„Ziua Culturii Naționale” a fost marcată de Adrian Artene, la podcastul Altceva, prin invitarea actorului Dan Puric. Printre altele, cei doi au vorbit și despre cum să iubim România și să ne înromânim.

„Du-te în Țara Moților și spune ceva de Avram Iancu, să vezi cum se uită lumea la tine. A rămas! (…) Am văzut o emisiune cu o țoapă, prin ’93-’94… «M-am săturat de sintagma poet național, sunt sătulă». Și mai era un idiot care zicea… «Ne-a înnebunit cu Eminescu». Și pe urmă l-a întrebat pe unul din formația Savoy, care a zis…  «Domnule, nu știu ce să vă spun, dar eu știu că fiecare familie în România are o carte cu Eminescu!» I-a nenorocit, ai înțeles?”, a precizat actorul Dan Puric, la podcastul Altceva.

„Sunt case de români, unde Biblia se află lângă un volum al lui Eminescu”, a afirmat Adrian Artene, care a fost confirmat imediat de invitatul său.

Dan Puric a amintit și de impresionanta sa vizită la casa părintească a regretatului scriitor moldovean Nicolae Dabija, care a murit pe 12 martie 2021, la vârsta de 72 de ani, dar și despre faptul că România nu a marcat, în niciun fel, acest moment trist.

„A murit Nicolae Dabija. Basarabia, doliu național. Gunoaiele astea de aici… un cuvânt nu au spus la niciun post de televiziune. Au vorbit de prostituție, măgarii ăștia. Un cuvânt! Și asta trebuie mărturisit. Sunteți gunoaiele istoriei. Nicolae Dabija îmi spunea… «Dane, noi – basarabenii – ne-am pus icoanele spre apus, pentru că acolo e România»”, a completat Dan Puric.

El a explicat, de asemenea, și ce înseamnă credința la români.

„Mi-a zis un preot…. «Domnul Dan, prin ’78 erau niște basarabeni refugiați la noi și trebuia să mergem undeva. Un bătrân a zis… ‹Mă rog și eu puțin la icoană și vin. La care icoană? Era peretele alb… Păi nu, că am zidit-o, să n-o vadă comuniștii›. Ai înțeles? Ăla se ruga la icoană, prin zid. După credința mea, că eu nu am păreri aici, ăsta e poporul român. Mi-a mai zis mie o fostă secretară de partid că avea documente de partid, dar în sertar avea icoana. Adică…  război hibrid”, a mai afirmat Dan Puric.

„Avem și noi icoanele noastre. Eminescu este una dintre ele. (…) Am spus de la început că este o sărbătoare a culturii naționale, o sărbătoare care are harul de a-l reînvia pe Mihai Eminescu și de a reînvia românismul, de a ne înromâni pe noi”, a încheiat Adrian Artene, mulțumindu-i invitatului său pentru participarea la această ediție specială a podcastului ALTCEVA.

Ediție specială de „Ziua Culturii Naționale”

Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care va a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit, începând cu anul 2011, Ziua Culturii Naționale. În perfect acord cu momentul și cu menirea sa, „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „GREA” cu IMENSUL Dan Puric. O discuție care, desigur, se află la mâna și inspirația celui despre care putem spune, negreșit, că este unul dintre cei mai puternici ambasadori ai culturii românești.

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru. Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței. Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială ALTCEVA, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine «Ziua Culturii Naționale»!”, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Dan Puric, un invitat mai mult decât potrivit, având în vedere multitudinea de premii naționale și internaționale pe care respectatul actor, eseist, autor și regizor de teatru le-a obținut de-a lungul timpului, grație activității sale culturale.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
La 60 de ani, regina frumuseții din Buenos Aires arată uluitor de tânără și a...
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A murit Ştefan Birtalan, fost dublu campion mondial la handbal: „Ne-a părăsit un Uriaș”
„Familia secolului!” Emil Rengle și iubitul lui se țin de cuvânt și s-au pus pe...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Afacerea de succes pornită de un maramureşean mutat de la oraş la ţară. Îşi vinde...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Șocul cultural avut de o studentă africană din Marea Britanie când a venit în România:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
România e în doliu. A murit unul dintre cei mai mari sportivi din istorie: Ne-a...
Legătura dintre Marius Moga și Ionuț Cercel. Compozitorul a recunoscut tot
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Legendara gimnastă Gina Gogean și-a pierdut mama într-un cumplit accident. La volan se afla sora...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Test de cultură generală. Cui aparțin toți urșii panda din lume?
×