Victor Ponta: Mă bucur că Guvernul României ÎNCEPE „să aibă ochi” și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene

Victor Ponta: Mă bucur că Guvernul României ÎNCEPE „să aibă ochi” și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene
Victor Ponta - fost prim ministru al României
Publicat: 22/01/2024, 18:16
Actualizat: 23/01/2024, 07:41

Fostul premier Victor Ponta, consilie al actualului șef de la Palatul Victoria, aplaudă deschiderea actualului Guvern pentru proiecte de investiții cu parteneri din afara blocului comunitar. El și-a exprimat această poziție luni, cu ocazia vizitei în România a prim-ministrului vietnamez, când au fost semnate mai multe acorduri și memorandumuri bilaterale.

Premierul Marcel Ciolacu a deschis, luni, Forumul de Afaceri România-Vietnam cu exprimarea ambiției de a asigura un „acces cât mai larg produselor românești de calitate pe piața vietnameză”.

Forumul de afaceri a fost precedat de o discuție „extrem constructivă” între cei doi premieri, concentrată pe cooperarea economică. În timpul vizitei la Palatul Victoria, cele două delegații au semnat mai multe documente oficiale bilaterale agreate în contextul vizitei prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, printre care și 15 acorduri de cooperare și memorandumuri între unități de învățământ superior din cele două state.

„Am participat azi la Forumul de Afaceri România – Vietnam, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, în prezența celor doi Prim – Miniștrii și a Ministrului Economiei ! Mă bucur că Guvernul României începe «să aibă ochi» și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene ; potențialul de afaceri cu țările din Asia este gigantic ; doar România, în ultimii ani, și-a închis porțile economice cu parteneri serioși cu care făceam afaceri de zeci de ani ; miopia, ignoranța și lenea din partea unor conducători români ( plus slugărnicia autoimpusă față de UE) au sabotat un proces economic din care România are doar de câștigat! Sper ca această schimbare să fie solidă ; politic «go West» dar pentru parteneri de proiecte economice și mari investiții «go Asia»!”, a transmis fostul premier, pe contul de Facebook.

Obiectiv central: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe

Marcel Ciolacu a spus că „doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări putem avansa spre alt obiectiv central bilateral: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe”.

Prim-ministru Chinh este un bun cunoscător al relațiilor dintre cele două țări, dat fiind că a studiat și a lucrat în România. A fost student, între septembrie 1977 și septembrie 1984, la Inginerie Civilă în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Conform biografiei oficiale, între august 1982 și septembrie 1984, el a ales secretar al Comitetului Ho Chi Minh a Uniunii Tineretului Comunist din România, fiind președinte al Asociației Studenților Vietnamezi din România.

Ulterior a urmat pregătire de ofițer de informații, cu specializare externă, iar în martie 1991 a revenit în România, unde a lucrat până în noiembrie 1994, ca secretar de rang 3, apoi de rang 2, al Ambasadei Vietnamului la București.

Premierul vietnamez a declarat luni că amintirile din România sunt „de neuitat”. „Pentru mine personal am stat, am studiat, am lucrat în România și am amintiri de neuitat. România este o parte foarte importantă a vieții mele și mențin pentru întotdeauna sentimentele sincere ale profesorilor român, colegilor, poporului român pe perioada  de studiu și cercetare în România”, a mărturisit Pham Minh Chinh.

CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Cutremur în televiziune. Vedeta ProTV a anunțat acum: Nu sunt pregătită să mor
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...