Victor Ponta: Mă bucur că Guvernul României ÎNCEPE „să aibă ochi” și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene

Victor Ponta: Mă bucur că Guvernul României ÎNCEPE „să aibă ochi” și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene
Victor Ponta - fost prim ministru al României
Publicat: 22/01/2024, 18:16
Actualizat: 23/01/2024, 07:41

Fostul premier Victor Ponta, consilie al actualului șef de la Palatul Victoria, aplaudă deschiderea actualului Guvern pentru proiecte de investiții cu parteneri din afara blocului comunitar. El și-a exprimat această poziție luni, cu ocazia vizitei în România a prim-ministrului vietnamez, când au fost semnate mai multe acorduri și memorandumuri bilaterale.

Premierul Marcel Ciolacu a deschis, luni, Forumul de Afaceri România-Vietnam cu exprimarea ambiției de a asigura un „acces cât mai larg produselor românești de calitate pe piața vietnameză”.

Forumul de afaceri a fost precedat de o discuție „extrem constructivă” între cei doi premieri, concentrată pe cooperarea economică. În timpul vizitei la Palatul Victoria, cele două delegații au semnat mai multe documente oficiale bilaterale agreate în contextul vizitei prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, printre care și 15 acorduri de cooperare și memorandumuri între unități de învățământ superior din cele două state.

„Am participat azi la Forumul de Afaceri România – Vietnam, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, în prezența celor doi Prim – Miniștrii și a Ministrului Economiei ! Mă bucur că Guvernul României începe «să aibă ochi» și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene ; potențialul de afaceri cu țările din Asia este gigantic ; doar România, în ultimii ani, și-a închis porțile economice cu parteneri serioși cu care făceam afaceri de zeci de ani ; miopia, ignoranța și lenea din partea unor conducători români ( plus slugărnicia autoimpusă față de UE) au sabotat un proces economic din care România are doar de câștigat! Sper ca această schimbare să fie solidă ; politic «go West» dar pentru parteneri de proiecte economice și mari investiții «go Asia»!”, a transmis fostul premier, pe contul de Facebook.

Obiectiv central: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe

Marcel Ciolacu a spus că „doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări putem avansa spre alt obiectiv central bilateral: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe”.

Prim-ministru Chinh este un bun cunoscător al relațiilor dintre cele două țări, dat fiind că a studiat și a lucrat în România. A fost student, între septembrie 1977 și septembrie 1984, la Inginerie Civilă în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Conform biografiei oficiale, între august 1982 și septembrie 1984, el a ales secretar al Comitetului Ho Chi Minh a Uniunii Tineretului Comunist din România, fiind președinte al Asociației Studenților Vietnamezi din România.

Ulterior a urmat pregătire de ofițer de informații, cu specializare externă, iar în martie 1991 a revenit în România, unde a lucrat până în noiembrie 1994, ca secretar de rang 3, apoi de rang 2, al Ambasadei Vietnamului la București.

Premierul vietnamez a declarat luni că amintirile din România sunt „de neuitat”. „Pentru mine personal am stat, am studiat, am lucrat în România și am amintiri de neuitat. România este o parte foarte importantă a vieții mele și mențin pentru întotdeauna sentimentele sincere ale profesorilor român, colegilor, poporului român pe perioada  de studiu și cercetare în România”, a mărturisit Pham Minh Chinh.

CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri