Victor Ponta: Mă bucur că Guvernul României ÎNCEPE „să aibă ochi” și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene

Victor Ponta: Mă bucur că Guvernul României ÎNCEPE „să aibă ochi” și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene
Victor Ponta - fost prim ministru al României
Publicat: 22/01/2024, 18:16
Actualizat: 23/01/2024, 07:41

Fostul premier Victor Ponta, consilie al actualului șef de la Palatul Victoria, aplaudă deschiderea actualului Guvern pentru proiecte de investiții cu parteneri din afara blocului comunitar. El și-a exprimat această poziție luni, cu ocazia vizitei în România a prim-ministrului vietnamez, când au fost semnate mai multe acorduri și memorandumuri bilaterale.

Premierul Marcel Ciolacu a deschis, luni, Forumul de Afaceri România-Vietnam cu exprimarea ambiției de a asigura un „acces cât mai larg produselor românești de calitate pe piața vietnameză”.

Forumul de afaceri a fost precedat de o discuție „extrem constructivă” între cei doi premieri, concentrată pe cooperarea economică. În timpul vizitei la Palatul Victoria, cele două delegații au semnat mai multe documente oficiale bilaterale agreate în contextul vizitei prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, printre care și 15 acorduri de cooperare și memorandumuri între unități de învățământ superior din cele două state.

„Am participat azi la Forumul de Afaceri România – Vietnam, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, în prezența celor doi Prim – Miniștrii și a Ministrului Economiei ! Mă bucur că Guvernul României începe «să aibă ochi» și pentru relațiile economice din afara Uniunii Europene ; potențialul de afaceri cu țările din Asia este gigantic ; doar România, în ultimii ani, și-a închis porțile economice cu parteneri serioși cu care făceam afaceri de zeci de ani ; miopia, ignoranța și lenea din partea unor conducători români ( plus slugărnicia autoimpusă față de UE) au sabotat un proces economic din care România are doar de câștigat! Sper ca această schimbare să fie solidă ; politic «go West» dar pentru parteneri de proiecte economice și mari investiții «go Asia»!”, a transmis fostul premier, pe contul de Facebook.

Obiectiv central: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe

Marcel Ciolacu a spus că „doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări putem avansa spre alt obiectiv central bilateral: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe”.

Prim-ministru Chinh este un bun cunoscător al relațiilor dintre cele două țări, dat fiind că a studiat și a lucrat în România. A fost student, între septembrie 1977 și septembrie 1984, la Inginerie Civilă în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Conform biografiei oficiale, între august 1982 și septembrie 1984, el a ales secretar al Comitetului Ho Chi Minh a Uniunii Tineretului Comunist din România, fiind președinte al Asociației Studenților Vietnamezi din România.

Ulterior a urmat pregătire de ofițer de informații, cu specializare externă, iar în martie 1991 a revenit în România, unde a lucrat până în noiembrie 1994, ca secretar de rang 3, apoi de rang 2, al Ambasadei Vietnamului la București.

Premierul vietnamez a declarat luni că amintirile din România sunt „de neuitat”. „Pentru mine personal am stat, am studiat, am lucrat în România și am amintiri de neuitat. România este o parte foarte importantă a vieții mele și mențin pentru întotdeauna sentimentele sincere ale profesorilor român, colegilor, poporului român pe perioada  de studiu și cercetare în România”, a mărturisit Pham Minh Chinh.

CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Zodii cu mare noroc de Florii. Vor trăi bucurii explozive
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică