Drama prin care trec „copiii războiului”. Moscova, politică SCANDALOASĂ: „Cel puțin 19.546 de copii ucraineni au fost strămutați și rusificați”

Drama prin care trec „copiii războiului”. Moscova, politică SCANDALOASĂ: „Cel puțin 19.546 de copii ucraineni au fost strămutați și rusificați”
Publicat: 16/02/2024, 10:03
Actualizat: 16/02/2024, 10:07

Începând din anul 2014 și intensificându-se din anul 2022 – după declanșarea conflictului din Ucraina -, Moscova a implementat o politică scandaloasă de strămutare și deportare forțată, pe scară largă, a civililor ucraineni, inclusiv a mii de minori și adolescenți neînsoțiți. 

Unul dintre scopurile invaziei ruse din 2022 a fost capturarea și apoi rusificarea unui număr mare de cetățeni ucraineni,  pentru a sprijini populația în scădere a Rusiei.

Acest obiectiv poate fi la fel de important pentru Moscova ca și anexarea teritoriului ucrainean. Cu toate acestea, fenomenul îngrijorător nu a devenit cunoscut pe scară largă până în anul 2022, când numărul acestor transferuri ilegale a crescut brusc.

Începând cu data de 24 februarie 2022, Rusia a strămutat sau deportat cel puțin 19.546 de copii ucraineni neînsoțiți, conform cifrelor oficiale furnizate de portalul Children of War al guvernului ucrainean, notează The Moscow Times. Cu toate acestea, statistica include numai acei copii despre care au fost furnizate informații. Probabil, cifra reală este considerabil mai mare.

O serie de organisme guvernamentale ruse participă la procesul de deportare și adopție, acțiunea fiind coordonată de comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, căutată de Curtea Penală Internațională.

  • Zeci de oficiali federali, regionali și locali ruși pun în aplicare programul guvernului de strămutare și rusificare.
  • Aceștia sunt angajați în coordonarea logistică; strângere de fonduri; furnizarea de provizii; gestionarea taberelor de copii; precum şi promovarea campaniei de rusificare în interiorul Rusiei şi în zonele ocupate ale Ucrainei.

Cine sunt „copiii războiului” și ce reprezintă „programele de integrare pentru copiii ucraineni”, implementate de Rusia lui Putin

„Copiii războiului”, într-un larg și literal, sunt minori care au fost lăsați singuri în timpul luptelor din Ucraina. Copiii neînsoțiți au fost „colectați” de oficiali și activiști ruși din prima linie sau din teritoriile ucrainene ocupate.

Părinții sau rudele unor copii au fost convinși de agenți ruși (oficiali, activiști, colaboratori etc.) să-și trimită micuții în „tabere de vară rusești” sau în alte „centre de agreement”. Unele dintre aceste tabere din Rusia sunt promovate ca „programe de integrare pentru copiii ucraineni”.

Însă, după o perioadă de recreere convenită, mulți copii nu au mai revenit în Ucraina și au fost duși în alte zone ale Rusiei.

Potrivit Centrului Regional pentru Drepturile Omului (RCHR), până la 3.855 de minori orfani și alți minori care trăiau în casele de copii din Ucraina au fost deportați sau strămuți până în luna septembrie a anului 2023. Unii copii ucraineni au fost separați de părinții lor în așa-numitele „tabere-filtru”,  poziționate  de-a lungul liniei frontului.

În ciuda condamnării cuprinzătoare, mii de minori ucraineni neînsoțiți rămân în Rusia sau pe teritoriul ocupat de Rusia fără tutorele lor legal. Cu cât stau mai mult departe de casele și familiile lor, cu atât mai dureroasă, complicată și discutabilă devine viitoarea lor repatriere. Până când guverne mai responsabile vor ajunge la putere în Rusia și Belarus, este nevoie de acțiuni multilaterale și multidirecționale uriașe pentru a crea schimbări rapide și tangibile.

Rusia a adoptat o nouă legislație în 2022-2023, pentru a facilita rusificarea și asimilarea copiilor ucraineni

Majoritatea acestor copii ucraineni neînsoțiți transferați ilegal au rude apropiate sau alți tutori legali. Unii dintre aceștia din urmă locuiesc în zonele controlate de guvern din Ucraina, în timp ce alții sunt ei înșiși strămutați din exterior și locuiesc în străinătate.

În marea majoritate a cazurilor, nici rudele, nici autoritățile guvernamentale ucrainene nu au dat permisiunea explicită Rusiei de a transfera definitiv acești copii neînsoțiți.

Rusia a adoptat o nouă legislație în 2022-2023, pentru a facilita rusificarea și asimilarea copiilor ucraineni. Aceste revizuiri au condus la o situație în care, potrivit unui raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, copiii și tutorii legali de care au fost separați, „practic, nu au niciun cuvânt de spus în întregul proces de schimbare a cetățeniei”.

Oficialii ucraineni au făcut numeroase apeluri către Rusia. În martie 2023, viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereshchuk a cerut Moscovei „să predea imediat listele tuturor orfanilor ucraineni și copiilor lipsiți de îngrijirea părintească” și sub controlul Moscovei. Din 2022, criticile ucrainene au devenit din ce în ce mai orientate către organizațiile internaționale însărcinate cu prevenirea și inversarea transferurilor forțate de copii. În mod ciudat, în loc să prevină și să inverseze transferurile forțate, Societatea de Cruce Roșie din Belarus, până de curând membru al Federației Internaționale a Crucii Roșii (ICRC), le-a facilitat.

Obținerea cetățeniei ruse dă dreptul copiilor adoptați la garanții sociale și acces la subvenții guvernamentale. Acest lucru creează stimulente financiare pentru potențialii „părinți adoptivi”.

Conform Codului Familiei din Rusia, copiii adoptați sunt egali ca statut cu copiii proprii ai părinților, permițând chiar schimbarea numelui, prenumelui, data nașterii și locul nașterii. Acest lucru face dificilă stabilirea statutului copiilor ucraineni adoptați de Rusia și a rudelor acestora în Ucraina.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
13 judeţe, sub avertizare de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în următoarele ore. Vreme severă...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Prima reacție a tatălui lui Sebastian, după ce judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată: „Am...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Vladimir Putin a luat decizia finală. S-a terminat totul. A dat ordin
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Soția lui Sorin Anghel povestește clipele de groază prin care a trecut în noaptea în...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
×