Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”
Publicat: 24/01/2024, 09:25
Actualizat: 24/01/2024, 10:52

Włodzimierz Cimoszewicz, membru al Parlamentului European, fost prim-ministru și ministru de externe al Poloniei, noteaz că  rareori argumentele morale, legale, politice și economice pentru acțiune sunt la fel de puternice ca în cazul confiscării activelor Rusiei lui Vladimir Putin, pentru a finanța redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Recent, avertizează Włodzimierz Cimoszewicz, s-a cheltuit mult prea mult timp și capital politic pe problema separată a impozitării profiturilor din activele de stat subiacente ale Rusiei, din care 200 de miliarde de euro sunt depuse la Euroclear – o „conductă financiară” cu sediul la Bruxelles.

Euroclear, explică Włodzimierz Cimoszewicz într-o analiză publicată de Politico, este un intermediar, transferând fonduri de la un depozit la altul și, în mod normal, nu ar deține aceste active – nu a făcut-o înainte de izbucnirea invaziei la scară largă.

Dar acum, poziția Euroclear (n.red. – companie de servicii financiare cu sediul în Belgia, specializată în decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare, precum și în păstrarea și deservirea activelor acestor valori mobiliare) este că acest profit din timpul războiului – în jur de 4 miliarde de euro în anul 2023 – este propria sa proprietate privată.

Interesul comercial îngust al Euroclear de a păstra acești bani proveniți din sângele războiului nu poate rezista. Dar, în orice caz, acesta este un spectacol secundar. Europa trebuie să beneficieze nu doar de profiturile, ci și de toate activele de bază ale Rusiei. Și trebuie să facă acest lucru acum.

Din punct de vedere moral, toată lumea este de acord că Rusia trebuie să plătească pentru moartea și distrugerea pe care le-a vizitat în Ucraina. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a susținut fără ambiguitate că Rusia „trebuie să suporte consecințele juridice” pentru războiul său de agresiune și să plătească inclusiv daune.

Au fost, de asemenea, multe analize juridice care au ajuns la aceeași concluzie la care am ajuns în Parlamentul European acum câteva luni: Rusia trebuie să plătească acum”, punctează Włodzimierz Cimoszewicz.

Dacă așteptăm, este puțin probabil să confiscam vreodată aceste active”

În primul rând, continuă Włodzimierz Cimoszewicz, în absența unui guvern mondial, a unui legislativ și a unei instanțe, statele trebuie adesea să recurgă la autoajutorare individuală și colectivă pentru a-și asigura drepturile.

Ucraina, de exemplu, nu se poate baza pe ONU pentru protecție și își apără teritoriul cu proprii săi cetățeni, pe câmpul de luptă, precum și cu ajutorul extins din partea partenerilor săi occidentali.

Astfel, deși prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, Uniunea Europeană a suportat și costuri mari.

În al doilea rând, ca o chestiune de cutumă internațională, statele pot suspenda taxele datorate unei alte țări – cum ar fi imunitatea activelor suverane – pentru a impune respectarea obligațiilor lor. Așa funcționează sistemul juridic internațional în practică – altfel, agresorii ar fi protejați de interpretări ale dreptului internațional, care ar aduce doar insultă la vătămarea victimelor.

Aceeași logică se aplică și autoapărării colective. Astfel, Europa poate îngheța bunurile private și publice ale Rusiei, poate impune 12 runde de sancțiuni și poate stabili interdicții de călătorie.

Astfel, poate antrena zeci de mii de ucraineni pentru primele linii și poate oferi miliarde de euro în aprovizionare cu arme. Într-adevăr, Parlamentul a invocat autoapărarea colectivă la doar câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei, cerând țărilor membre UE să ofere Ucrainei sprijinul militar de care are nevoie pentru a se impune.

Realitatea brutală a conflictului modern este că acesta poate dura ani de zile, fără o victorie totală a fiecărei părți sau fără capacitatea de a dicta termeni. Și dacă așteptăm, este puțin probabil să confiscam vreodată aceste active, motiv pentru care ar trebui să facem acest lucru imediat, ca parte a strategiei generale a UE de a stoarce economia și mașina de război a Rusiei”, mai notează Włodzimierz Cimoszewicz.

Europa trebuie să profite de această oportunitate”

În esență, mai explică fostul premier al Poloniei, dacă UE și G7 ar merge împreună în această problemă, ar putea preveni orice perturbări economice reale.

În sfârșit, să luăm în considerare și consecințele eșecului de a sechestra aceste bunuri. Am vorbit în primul rând despre reconstrucția Ucrainei, dar, având în vedere dificultatea tot mai mare de a obține sprijin financiar occidental în contextul unui conflict prelungit, Ucraina ar putea pur și simplu să rămână fără bani pentru a-și susține efortul defensiv.

În plus, imaginea postbelică va arăta la fel de sumbră – o economie și o infrastructură distruse, sute de mii de veterani care se luptă să își găsească locuri de muncă și să se reintegreze în societate pe fondul unui sentiment general de abandon. Europa trebuie să anticipeze potențialele consecințe politice pentru toți.

Dacă vrea să ofere Ucrainei resursele de care are nevoie, Europa trebuie să confiște acum bunurile Rusiei. Și, pentru toate discuțiile despre autonomie strategică din ultimii ani, ar fi ironic dacă chiar și într-o problemă ca aceasta – unde activele sunt situate în Europa și UE ar putea foarte bine să le confisce – nu s-ar întâmpla nimic până când nu fac SUA o mișcare.

Europa trebuie să profite de această oportunitate și să facă dovada unui lider, încordându-și, practic, geo-economici”, încheie Włodzimierz Cimoszewicz.


Citește și:

Volodimir Zelenski, în Estonia: „Prin primirea Ucrainei în Alianță, NATO va câștiga o ARMATĂ cu experiență militară. Nu teorie, ci practică”

„Prioritățile” lui Putin | A vizitat SERE DE ROȘII și a condus un vehicul „Predator” în regiunea Chukotka: „Aproape de granița maritimă cu Alaska”

Alexei Navalnîi, AUDIAT la Curtea Supremă a Rusiei. A acuzat Moscova că îngrădește libertatea religioasă, iar un judecător anti-LGBT va da verdictul

Avertisment al ISW, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Moldova de militarizare excesivă: „PERICOL de instabilitate”

Mutat în Nordul Îndepărtat al Rusiei, Navalnîi a ajuns direct la CARCERĂ: „Astăzi înghețam și mă gândeam la Leonardo DiCaprio în Revenant”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos...
Ilona Brezoianu și Andrei Alexandru s-au căsătorit! Primele imagini de la eveniment. VIDEO
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
BREAKING | Diana a fost înghițită de valuri în Marea Neagră. Iubitul ei n-a putut...
Regele Felipe, DISTRUS de „infidelitățile” Reginei Letizia. L-ar fi înșelat și cu fostul cumnat: „A...
Crimă în curtea unei biserici din Sibiu. Bărbat bătut până la moarte cu o bâtă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Tragedie la malul Mării Negre! Diana a fost smulsă de valuri din brațele iubitului. Trupul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Coliziune EPICĂ în spațiu, văzută cu cel mai puternic telescop al omenirii
Lege pentru toți conducătorii auto din România. De ce documente au nevoie șoferii
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Irina Columbeanu, primele declarații după întoarcerea în țară! Fiica lui Irinei Columbeanu vorbește despre revederea...
Văduva victimei lui Mario Iorgulescu, reacție dură după anularea condamnării: "Nu mai rezist! Vreau să...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Revolut ar putea scoate la vânzare acţiuni de 500 de milioane de dolari
×