În Rusia lui Putin, FRICA face parte din viață: „Să ne asigurăm că moartea lui Alexei Navalnîi nu a fost în zadar, să nu lăsăm frica să ne paralizeze”

În Rusia lui Putin, FRICA face parte din viață: „Să ne asigurăm că moartea lui Alexei Navalnîi nu a fost în zadar, să nu lăsăm frica să ne paralizeze”
Alexei Navalnîi
Publicat: 22/02/2024, 09:05
Actualizat: 22/02/2024, 09:10

Dan Storyev – editor la OVD-Info, proiect mass-media rus independent pentru drepturile omului, care vizează combaterea persecuției politice – notează, după moartea lui Alexei Navalnîi, că există o certitudine în Rusia condusă de președintele Vladimir Putin, frica.

Numai că, mai scrie Dan Storyev, această frică indusă de la Kremlin nu trebuie să fie paralizantă, ci trebuie să împingă „la acțiune”.

S-a plâns la moartea lui Navalnîi, punctează editorul OVD-Info, teama a fost „palpabilă”, iar cuvintele scriitorului Viktor Pelevin – „fiecare rus se pregătește în subconștient pentru închisoare pe viață” – sunt dureros de actuale.

„În Rusia, nici măcar un pașaport american nu oferă protecție”

În Rusia lui Vladimir Putin se află peste 1.000 de deținuți politici în spatele gratiilor, iar închisorile – avertizează Dan Storyev – sunt „instrumente de tortură”, sistem „moștenit din gulagurile staliniste”.

Ne este frică de poliție și de apeluri telefonice de la numere necunoscute. Ne este frică de vizitele nocturne ale agenților mascați. Ne este frică de bărbați care aleargă, dimineața, pe lângă noi. În cele din urmă, ne este frică de închisoare și de moarte din cauza statului  condus de Putin.

Tratamentul suferit de Navalnîi nu este neobișnuit. Prizonierii își ispășesc pedepsele într-un frig insuportabil, sunt aruncați la carceră, izolați, înfometați , bătuți  și violați .

Toți cei care se opun Kremlinului riscă să ajungă în acest sistem inuman. Nici măcar cei din afara Rusiei nu sunt în siguranță acum, când Kremlinul intensifică represiunea transnațională – iată exemplul activistului Lev Skoryakin, răpit în Kârgâzstan, sau al dezertorului militar rus Maxim Kuzminov, care ar fi fost  împușcat în Spania.

În Rusia, nici măcar un pașaport american nu oferă protecție, așa cum s-a văzut cu arestarea recentă a Kseniei Karelina, cu dublă cetățenie ruso-americană, care riscă până la 20 de ani de închisoare pentru o donație de 50 de dolari către o organizație de caritate ucraineană. Deci frica este întemeiată”, avertizează Dan Storyev într-o analiză publicată de The Moscow Times.

„Pentru mine, frica a fost un stimulent pentru a deveni mai inteligent și mai puternic”

Scriitorul american de science-fiction Frank Herbert (n.red. – autorul celebrei saga „Dune”)  a scris odată că frica este o ucigașă a minții, amintește Dan Storyev. Dar întotdeauna, continua acesta, „am considerat că acest lucru este greșit”.

Pentru mine, frica a fost un stimulent pentru a deveni mai inteligent și mai puternic. Fie că am fost la Minsk în 2020, la Moscova în 2021 sau la Izium în 2022, frica ne împinge pe mine și pe colegii mei să ne îmbunătățim securitatea operațională, să acționăm cu mai multă grijă și competență.

În mod similar, activiștii ruși folosesc frica pentru a-și construi tacticile și strategiile. Ei țin o valiză de urgență împachetată cu tot ce ar avea nevoie în primele zile de închisoare, pentru orice eventualitate.

Folosesc aplicații de mesagerie criptate și pseudonime. Recent, cei mai mulți ruși au ales metode de protest care au mai puține șanse să-i arunce în închisoare – trecând de la acțiuni de stradă în masă la tactici sustenabile, ascunse, cum ar fi sabotajul și graffiti-ul”, dezvăluie editorul OVD-Info.

„Nu vă fie frică”

Frica, este adevărat, poate „paraliza” pe cineva, de aici rezultând lipsa de acțiune. Pentru a produce o acțiune conștientă, insistă editorul OVD-Info, frica trebuie combinată cu speranța, cum ar fi speranța pentru o „Rusie frumoasă a viitorului”, pe care Navalnîi a cerut-o mereu.

Această speranță este opusul fricii, dar cele două sunt încă conectate. Mulți ruși ar defini frumoasa Rusia a viitorului ca fiind fundamental lipsită de frică, de frica de judecători corupți, de ofițerii de poliție beți și de statul polițienesc mereu prezent.

Speranța poate fi un lucru frumos, dar speranța pentru o Rusie liberă a crescut în cele mai sumbre condiții. Soarta lui Navalnîi este o dovadă a acestui lucru. Ultimul videoclip cunoscut al politicianului asasinat îl face să glumească, batjocorindu-l pe judecător. Mesajele sale din închisoare erau pline de sarcasm și referințe la cultura pop.

Optimismul lui Navalnîi l-a purtat prin necazurile absurde și îngrozitoare pe care Kremlinul le-a dezlănțuit împotriva lui. Iar unul dintre mesajele cheie ale lui Navalny a fost «nu vă fie frică».

Dar dacă ne este frică? Cu siguranță ar trebui să ne fie. Dacă ești în Rusia, ar trebui să fii îngrozit. Dacă ești în străinătate, și tu ar trebui să fii îngrijorat. Regimul militar nuclear al lui Putin a răpit și ucis dizidenți dincolo de granițele Rusiei. Duce un război la porțile Europei și devine din ce în ce mai îndrăzneț. În curând, Putin va fi uns, din nou, conducător al Rusiei, după ce și-a ucis principalul adversar politic”, încheie Dan Storyev.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”

POLITICO: Opoziția din Rusia a murit odată cu Navalnîi / Protestele reduse, într-o țară cu 143 de milioane de locuitori, nu echivalează cu o TREZIRE

5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier...
×