Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”

Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”
Publicat: 21/02/2024, 16:10
Actualizat: 22/02/2024, 07:57

Ilya Yashin, activist rus condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare  pentru ”răspândire de informații false despre armata rusă”, în contextului conflictului din Ucraina, a transmis un mesaj emoționat după moartea lui Alexei Navalnîi.

Ilya Yashin spune că viața sa se află „în mâinile lui Putin” și că este pericol, dar are curajul să afirme că liderul de Kremlin este un „om mic”. Activistul rus a transmis că veștile ajung mai greu în închisoare și nu a aflat încă din prima zi despre moartea prietenului său Navalnîi, dar nu are niciun dubiu că disidentul rus a fost „ucis” de Vladimir Putin.

E greu să-mi adun gândurile. Durerea și groaza sunt insuportabile. Și totuși nu voi rămâne tăcut. Voi spune ceea ce cred că trebuie spus.

Nu există nicio îndoială despre ce s-a întâmplat cu Navalnîi. Nu am nicio îndoială că a fost ucis. (…) Și nu există nicio întrebare despre cine l-a ucis. Nu mă îndoiesc că Putin a făcut-o. Este un criminal de război. Navalnîi era adversarul său cheie în Rusia și era urât la Kremlin. Putin a avut atât motiv, cât și oportunitate. Sunt sigur că el a ordonat asasinatul”, a transmis Ilya Yashin.

„Putin, liderul unei organizații mafiote care a fuzionat cu statul nostru, mentalitate de interlop”

Ilya Yashin anticipează că propaganda de stat rusă va ști să manipuleze opinia publică.

Vor spune că moartea lui Navalnîi nu era în interesul președintelui, că nu avea sens să-l omoare cu o lună înainte de alegeri, că Putin este concentrat pe politica globală și nu are timp să se gândească la vreun condamnat… Prostii absolute. 

După ce Alexei a fost otrăvit în 2020, Putin a fost apărat de propagandă cu argumentul «dacă ar fi vrut să-l omoare, l-ar fi ucis». Este corect. A vrut și a făcut-o. Și nu doar l-a omorât, ci a făcut un spectacol de ucidere – chiar înainte de alegeri, pentru ca nimeni să nu se îndoiască de implicarea lui Putin. A făcut un spectacol din uciderea lui Prigojin, astfel încât nimeni să nu se îndoiască de cine a făcut-o.

În înțelegerea lui Putin, așa se stabilește puterea: prin crimă, cruzime și răzbunare demonstrativă. Aceasta nu este gândirea unui om de stat. Este mentalitatea unui lider interlop. Să fim sinceri… Putin este liderul unei organizații mafiote care a fuzionat cu statul nostru. El este lipsit de orice constrângeri morale și legale. El îi ține pe oameni în frică și îi închidează și îi distruge pe cei care nu se tem.

De aceea a fost împușcat Boris Nemțov. De aceea, Alexei Navalny a fost ucis. Timp de trei ani în lagărele de prizonieri, Navalnîi a fost torturat în celule de pedeapsă pentru a-l sparge, astfel încât să cerșească milă. Nu a funcționat, așa că i-au luat viața.

Confruntarea dintre Navalny și Putin a arătat amploarea naturii lor. Alexei va rămâne în istorie ca un om cu un curaj excepțional, care a mers înainte pentru ceea ce a crezut. A continuat, sfidând frica și moartea. A continuat, zâmbind, cu capul ridicat cu mândrie.  Și a murit ca un erou”, mai spune activistul rus, citat de The Moscow Times.

Atâta timp cât inima îmi bate în piept, voi lupta cu tirania”

Dar Putin va rămâne „un om mic care a câștigat o putere enormă din întâmplare”, continuă Ilya Yashin, „un tip care se ascunde într-un buncăr, ucide pe furiș și ține ostatici milioane de oameni în complexele sale psihologice”.

Dar nu-i doresc moartea. Visez că va răspunde pentru crimele sale nu numai în fața lui Dumnezeu, ci și în fața curții  de justiție de pe pământ.

Alexei Navalny a fost prietenul meu. La fel a fost și Boris Nemțov. Am împărtășit o cauză comună și ne-am dedicat viețile pentru a face Rusia pașnică, liberă și fericită. Acum amândoi prietenii mei sunt morți. Există o gaură neagră în interiorul meu. Și, desigur, îmi dau seama de riscul meu. Sunt după gratii, viața mea este în mâinile lui Putin și este în pericol. Dar voi continua să păstrez cursul.

În timp ce stăteam deasupra trupului lui Boris în februarie 2015, mi-am jurat că nu voi fi niciodată frică, nu voi renunța și nu voi alerga niciodată. Nouă ani mai târziu, în timp ce îl plâng pe Alexei, nu pot decât să repet acel jurământ.

Atâta timp cât inima îmi bate în piept, voi lupta cu tirania. Cât voi trăi, nu mă voi teme de niciun rău. Atâta timp cât voi respir, voi fi cu oamenii mei. Jur. Alexei, fratele meu, dormi în pace”, a încheiat Ilya Yashin.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Moartea lui Navalnîi și „Rusia alternativă”: „Societatea rusă va supraviețui șocului, dar Putin a rămas un rege singuratic, PRIZONIER în Olimpul său”

Alexei Navalnîi va intra în cărțile de istorie ale unei Rusii fără Putin: „Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui într-o zi…”

Ultimul mesaj al lui Navalnîi, chiar de Valentine’s Day: „Iubito, între noi sunt furtuni de zăpadă albastră și mii de kilometri, te iubesc”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Imagini înfiorătoare de la priveghiul Mirelei, femeia găsită moartă lângă A1. Ce decizie a luat...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Care a fost verdictul după cel mai mare proces de fraudă din Vietnam