Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”

Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”
Publicat: 27/02/2024, 09:49
Actualizat: 27/02/2024, 09:51

Miercuri, 28 februarie 2024, urmează a avea loc – la Tiraspul, în regiunea separatistă transnistreană – așa-zisul „congres” al deputaților „de toate nivelurile”, iar îngrijorarea și-a făcut simțită prezența după ce, cu doar câteva zile în urmă, a apărut ipoteza potrivit căreia separatiștii pro-ruși vor cere „alipirea” la Federația Rusă.

Un eventual scenariu creionat la Moscova nu poate fi scos din această ecuație, chiar președintele Klaus Iohannis avertizând că „acțiunile hibride” ale Federației Ruse trebuie contracarate. (informații AICI).

Kirilo Budanov,șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarant, însă, că – potrivit informațiilor obținute până la acest moment, nu ar exista motive de îngrijorare.

„Regiunea transnistreană nu planifică să solicite anexarea la Rusia”, a spus Budanov la forumul „Ucraina. Anul 2024”, potrivit stirpesurse.ro.

Volodimir Zelenski confirmă declarația lui Budanov

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că nu este „sigur” că separatiștii din Transnistria fac planuri pentru a cere alipirea la Federația Rusă, dezvăluind și că Republica Moldova nu a cerut sprijin militar” Kievului.

„Oficialii de la Chișinău nu au cerut Ucrainei niciun fel de sprijin militar”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă.

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că la congresul administrației separatiste, programat pentru 28 februarie, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă.

Ciorba a atras atenția că adunarea va avea loc cu o zi înainte ca Vladimir Putin să transmită unmesaj către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii. (detalii AICI)

Președintele Parlamentului de la Chișinău îndeamnă la calm

Igor Grosu – președintele Parlamentului Republicii Moldova – a făcut un apel la calm, dar a transmis și un mesaj tranșant pentru „cei din stânga Nistrului”.

Legile Republicii Moldova trebuie respectate și de cetățenii din stânga Nistrului, a precizat președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a mai declarat președintele Parlamentuluii Republicii Moldova. (alte informații AICI)


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×