Președintele Parlamentului Moldovei, cu o zi înaintea Congresului Deputaților din Transnistria: „Vor ISTERIZAREA societății, eveniment propagandistic”

Președintele Parlamentului Moldovei, cu o zi înaintea Congresului Deputaților din Transnistria: „Vor ISTERIZAREA societății, eveniment propagandistic”
gor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
Publicat: 27/02/2024, 08:49
Actualizat: 27/02/2024, 08:51

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a declarat, în contextul așa-zisului Congres al Deputaților de la Tiraspol, care s eva desfășura miercuri, 28 februarie, că nu există riscul unei escaladări a situației în Transnistria. Totuși, acesta a avertizat că separatiștii pro-ruși și Kremlinul doresc „isterizarea societății”.

De câteva zile, informații tulburătoare au apărut în mass-media, vehiculându-se ideea că separatiștii transnistreni vor solicita „alipirea” la Federația Rusă a Transnistriei.

În contextul regional tensionat, Vladimir Putin ar urma să țină un discurs în care să considere „legitimă” o astfel de solicitare, dar Igor Grosu dă asigurări că un astfel de scenariu e mai mult o „temă propagandistică” lansată chiar de separatiștii din Transnistria și de Moscova, iar pericolul „destabilizării” Republicii Moldova nu există.

Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui eveniment de la Tiraspol, eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent. Va fi un eveniment propagandistic în timpul căruia cei de la Tiraspol vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice”, a declarat Igor Grosu, potrivit stiripesurse.md.

„Chemăm oamenii la calm”

Igor Grosu a făcut un apel și a solicitat oamenilor să-și păstreze calmul, dar a transmis și un mesaj pentru „cei din stânga Nistrului”.

Legile Republicii Moldova trebuie respectate, a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a mai declarat președintele Parlamentuluii Republicii Moldova.

„Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova”

Reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că mass-media din Rusia lui Vladimir Putin îi încurajează și sprijină, constant, pe separatiștii pro-ruși din Transnistria, iar aceștia au ieșit „la atac” în ultima perioadă.

„Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare”a transmis Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) la începutul lunii ianuarie a anului 2024.

Conflictul din Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, iar din ce în ce mai mulți analiști și strategi militari sunt de părere că Rusia lui Putin vizează și alte „ținte”, în perspectivă, una dintre acestea fiind Republica Moldova.

Deocamdată, însă, se fac auzite doar vocile separatiștilor pro-ruși din Transnistria, iar Vadim Krasnoselsky, președintele republicii separatiste Transnistria, susținută de Rusia, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Moldovei „amenință Transnistria”. (alte detalii poti fi citite AICI)


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Imagini înfiorătoare de la priveghiul Mirelei, femeia găsită moartă lângă A1. Ce decizie a luat...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Care a fost verdictul după cel mai mare proces de fraudă din Vietnam