Prima pagină » Sănătate » De ce femeile DORM mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă

De ce femeile DORM mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă

De ce femeile DORM mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Femeile, predispuse la insomnie

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie cotidianul italian La Repubblica.

De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute.

Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații.

O diferență semnificativă

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn-veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați. Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet.

De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, a mai spus el.

Consecințe asupra sănătății

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare.

Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați.

De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

Totodată, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții.

Un alt studiu a constatat că femeile sunt cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

CITEȘTE ȘI:

Femeile moderne preferă tehnologia și somnul în locul sexului

Femeile dorm mai mult decât bărbații. Ce arată un studiu global despre obiceiurile de somn

Citește și

Mediafax
Cod portocaliu de inundații în Galați și Vaslui: Risc de viituri până joi dimineață
Digi24
Vacanțele europenilor și riscul celor mai mari întârzieri din istorie ale curselor aeriene: „Europa nu își poate permite haos pe cer”
Cancan.ro
Donald Trump atacă Moscova?! Amenințări de ultimă oră emise lui Vladimir Putin: ce au discutat la telefon în ultima
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Bulgaria avansează, România se sabotează singură în drumul spre euro. Care sunt costurile
Mediafax
Horoscop 10 iulie: Surprize neprevăzute, decizii importante și noi începuturi pentru câteva zodii
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Medic din Bacău acuzat de bigamie: a făcut nuntă deși era deja căsătorit. Cum a explicat asta familiei și ce s-a întâmplat în final
Digi24
Nouă pistă privind cauza accidentului în care un Boeing 787 Dreamliner al Air India s-a prăbușit la 30 de secunde de la decolare
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Anvelopele, adevărate bombe pe caniculă. Cum cedează brusc cauciucurile
StirileKanalD
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
KanalD
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Am testat cel mai modern, mai eficient și mai confortabil SUV coupe (NE-GERMAN) din 2025 - VIDEO
Descopera.ro
Chiar există! Acesta este peștele care latră și mușcă
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
Cât costă un spray anti-urs: Este musai să îl ai la tine dacă faci drumeții pe munte
Kfetele
Ce s-ar putea întâmpla cu moștenirea lui Dragoș Dolănescu, vila cu 13 camere din Sinaia?
RadioImpuls
Dr. Cristian Andrei, scrisoare deschisă către părinții adolescenților de la Beach, Please: "Muzica nu e pericol. E vocea unei generații care se caută”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Vânzătorii de ceasuri elvețieni, puternic afectați de tarifele lui Trump