Biden susține dreptul la PROTESTE pașnice, avertizând că nu vor fi tolerate violențele în campusurile universitare /”Nu suntem țară fără legi”

Publicat: 02/05/2024, 22:21
Actualizat: 02/05/2024, 22:21

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat, joi, că autoritățile nu vor tolera protestele violente în campusurile universitare, subliniind că manifestațiile pro-palestiniene nu îl vor face să își modifice susținerea pentru Israel sau pozițiile politice în Orientul Mijlociu.

”Înainte de a pleca în statul Carolina de Nord, aș vrea să vorbesc puțin despre ceea ce se întâmplă în campusurile universitare. Am văzut cu toții imaginile, iar acestea pun la încercare două principii fundamentale americane. Primul este dreptul la libera exprimare, dreptul oamenilor de a se aduna pașnic și a-și face auzite vocile. Al doilea este domnia legii. Trebuie respectate amândouă. Nu suntem o națiune autoritaristă, în care să reducem oamenii la tăcere și să reprimăm opoziția. Vocile cetățenilor americani sunt auzite. De fapt, protestele pașnice reprezintă o tradiție prin care americanii reacționează la probleme controversate. Dar nu suntem o țară fără legi. Suntem o societate civilă, iar ordinea trebuie să prevaleze”, a afirmat președintele Biden.

”De-a lungul istoriei, ne-am confruntat adesea cu momente de acest fel, deoarece suntem o națiune mare, diversă, cu gândire liberă și iubitoare de libertate. În astfel de momente, sunt de fiecare dată oameni care se grăbesc să obțină avantaje politice. Dar nu este un moment despre politică, este un moment despre claritate. Vreau să fiu clar: protestele violente nu sunt protejate în America, cele pașnice sunt. Este împotriva legii să fie violențe. Distrugerea proprietăților nu constituie un protest pașnic, este împotriva legii”, a subliniat președintele SUA, avertizând că autoritățile nu vor tolera actele de vandalism, încălcarea proprietății, blocarea campusurilor și acțiunile de instigare la ură.

Întrebat de un jurnalist dacă, pe fondul manifestațiilor pro-palestiniene, vor fi reanalizate politicile în Orientul Mijlociu, Biden a răspuns negativ.

Statele Unite oferă asistență militară masivă Israelului și susțin dreptul acestei țări la apărare. Dar Washingtonul a insistat asupra protejării civililor palestinieni în ofensiva israeliană contra grupului militant palestinian Hamas și solicită intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza.

Zeci de mii de studenți protestează de câteva săptămâni în sute de campusuri universitare din Statele Unite față de ofensiva israeliană în Fâșia Gaza. Studenții denunță susținerea pe care Administrația SUA o acordă Israelului și cer oprirea contactelor universităților cu firme israeliene. În contextul manifestațiilor pro-palestiniene, au izbucnit confruntări cu forțele de ordine sau cu grupuri pro-israeliene.

Autoritățile au intervenit în campusurile Universității Columbia din New York și Universității California din Los Angeles (UCLA). În total, au fost reținuți aproximativ 2.000 de manifestanți, iar mulți agenți ai forțelor de ordine au fost răniți în violențe.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.596 de morți și 77.816 răniți în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Turcia suspendă schimburile COMERCIALE cu Israelul /Guvernul Netanyahu acuză Ankara de încălcarea tratatelor bilaterale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×