Financial Times: ”Prietenia” economică dintre China și Rusia riscă să genereze ȘOCURI la nivel global /Beijingul vrea limitarea influenței SUA

Financial Times: ”Prietenia” economică dintre China și Rusia riscă să genereze ȘOCURI la nivel global /Beijingul vrea limitarea influenței SUA
Publicat: 16/05/2024, 07:30

Relațiile comerciale dintre China și Rusia s-au intensificat în ultimii ani, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident Moscovei din cauza invaziei militare în Ucraina, iar ambițiile geopolitice ale Beijingului sunt tot mai mari, vizând limitarea influenței SUA, ceea ce riscă să producă unde de șoc în întreaga lume, comentează cotidianul Financial Times.

”Blocate în relațiile tradiționale cu partenerii europeni din cauza sancțiunilor occidentale, companiile ruse s-au orientat spre China. Săptămâna aceasta, în contextul vizitei programate joi și vineri de președintele Vladimir Putin la Beijing, pentru întâlnirea cu Xi Jinping, «prietenia» primilor doi lideri ai lumii autocrate va fi afișată din nou. Relațiile economice bilaterale sunt în creștere, dar sunt expuse presiunilor generate de sancțiunile occidentale (…)”, notează cotidianul Financial Times.

”China este cel mai important partener al Rusiei în acest moment, cumpărând mărfuri și furnizând produse, inclusiv piese pentru echipamentele de pe câmpul de luptă”, explică Elina Ribakova, analist la Institutul Peterson pentru Relații Economice Internaționale.

China vrea remodelarea relațiilor globale, în detrimentul SUA

Conform experților, intensificarea relațiilor comerciale reprezintă cel mai clar semnal despre dorința Chinei de reconfigurare a relațiilor globale în avantajul său, în detrimentul Statelor Unite.

”A doua economie ca mărime din lume pretinde că este principalul partener comercial pentru 120 de țări, având relații indiferent de linia politică. Acest fapt îi conferă un rol tot mai mare în economiile a numeroase țări, inclusiv cele care se opun alianței occidentale, precum Rusia, Belarus, Iran, Coreea de Nord și Venezuela”, subliniază Financial Times.

”China este indiferentă față de caracterul regimurilor politice și situația drepturilor omului din țările partenere în Sudul Global, precum Rusia, Iran sau Venezuela”, afirmă Philipp Ivanov, fondatorul programului China-Rusia al Centrului pentru Analize despre China.

China și Rusia construiesc o lume multipolară în care influența SUA să scadă

Beijingul anticipează o competiție și o confruntare pe termen lung cu Occidentul, astfel că face investiții în națiunile neafiliate blocului occidental, atrage atenția Philipp Ivanov.

”Lumea paralelă a Chinei începe să se contureze”, apreciază, la rândul său, Richard McGregor, expert la Institutul Lowy din Sydney.

”Susținerea pe care Rusia o primește din China, coroborată cu abordarea pragmatică a multor țări evidențiază limitele puterii economice occidentale”, notează Temur Umarov, expert la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Statele Unite au amenințat cu sancțiuni băncile chineze și companiile care oferă susținere Rusiei pentru invazia în Ucraina. Exporturile chineze în Rusia au scăzut cu circa 16% în martie și cu 13,5% în aprilie, raportat la nivel anual.

”China crede că relațiile cu Statele Unite se vor deteriora oricum, indiferent dacă obține Biden un nou mandat sau dacă va câștiga Trump. Nu pot controla acest lucru, dar pot controla rapiditatea deteriorării relațiilor. De aceea, încearcă să susțină Rusia cât mai atent, menținând limite asupra exporturilor, pentru a le arăta americanilor acest lucru”, explică Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.

Prin relațiile cu Rusia, China obține acces la resurse naturale și la noi rute de transport, la distanță de culoarele din zona Indo-Pacifică, vulnerabile presiunilor SUA. Iar Kremlinul nu pare a fi deranjat de creșterea dependenței de China.

”Intenționat sau printr-un cumul de circumstanțe, China și Rusia încearcă să creeze o lume multipolară, iar principala caracteristică a acestei lumi ar fi că puterea Statelor Unite ar fi diluată”, subliniază analistul Philipp Ivanov, fondatorul programului China-Rusia al Centrului pentru Analize despre China.

Foto: Profimedia

Citește și:

„Portul Constanța reprezintă cea mai eficientă rută de transport comercial” / Planurile lui Sorin GRINDEANU pentru Portul Constanța

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×