Prima pagină » Actualitate » Cafenelele de specialitate, FENOMENUL care a prins avânt în România. Orașele mari din țara noastră concurează cu cele europene

Cafenelele de specialitate, FENOMENUL care a prins avânt în România. Orașele mari din țara noastră concurează cu cele europene

Cafenelele de specialitate, locul unde cafeaua este dusă la rang de artă, sunt un fenomen care a prins avânt și în România. Peste 600 de milioane de euro valorează viața cafelei servită în oraș. Orașele mari ale României concurează cu cele europene la capitolul cafenele de specialitate.

Consumată de plăcere sau pentru creșterea nivelului de energie, cafeaua a devenit una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Fenomenul cafelei de specialitate a cucerit în timp și românii. Educarea gustului, dar și curajul de a încerca sortimente diferite a transformat această nișă într-un business de succes.

„În ultimii 10-12 ani a crescut foarte mult consumul de cafea de specialitate, astfel încât, astăzi, Bucureștiul, Clujil, Iașiul și orașele mari din România concurează realmente cu capitale europene și nu numai”, a precizat pentru Prima TV Cătălin Boltașu, unul dintre proprietarii unei cafenele de specialitate.

Clasificarea cafelei de specialitate se face cu ajutorul anumitor indicatori. Vorbim de țară, de regiune, de anul recoltei, dar mai ales de locul în care aceasta a fost cultivată. Spre exemplu, o cafea arabica trebuie să fie cultivată la o altitudine de peste 1.000 m deasupra nivelului mării.

În acest segment, competiția este strânsă între importatorii de cafea de specialitate. Fiecare încearcă să găsească loturi de cafea excepțională din toate regiunile lumii. Cele mai bune boabe de cafea vin din țări precum Columbia, Etiopia, Brazilia, Costa Rica sau Guatemala.

„Consumul a crescut foarte mult, dar asta nu înseamnă că prețul de achiziție a scăzut. Din contră, sunt probleme în țările de origine. De exemplu, anul acesta, în Etiopia s-au întârziat exporturile. Cafelele sunt foarte diferite între ele, în funcție de regiune, în primul rând. Putem vorbi de niște cafele florale, citrice, cu o anumită aciditate, un pic mai putea potentă… și aici ne raportăm în primul rând la Africa și la Columbia, de exemplu”, a mai spus Cătălin Boltașu.

Procesul de prăjire al cafelei pune amprenta asupra gustului final. Fiecare cafea vine cu o aromă unică, în funcție de zona în care este cultivată.

„Din tot lanțul de la producție, de la fermele de cafea și până în ceașca noastră, cafeaua trece prin multe etape. Unele din ele sunt determinante pentru profilul final al cafelei, cum este, de exemplu, procesarea post-recoltare. Ceea ce bem noi este un produs preparat termic, adică sâmburele acestui fruct, numit cireașă de cafea, trebuie prăjit la anumite temperaturi pentru a putea fi consumată”, spune Ovidiu Neacșu, fondator cafenea & prăjitor de cafea.

Prăjirea cafelei scoate la iveală aroma boabelor de cafea, dar tot prăjirea poate și ucide această aromă.

„Prăjitorul de cafea decide ipostaza finală a cafelei. Prin urmare, nu doar gradul de prăjire este important, ci metoda prin care prăjești, abordarea. Aceeași afea în mai multe prăjitorii poate avea gust diferit, pentru că fiecare prăjitor amprentează cafeaua în felul în care el înțelege că se comportă cel mai bine cafeaua respectivă”, a adăugat Ovidiu Neacșu.

București este orașul din țară cu cele mai multe localuri în care se servește cafea de specialitate.

FOTO – Captură video: Prima TV

Recomandarea video

Mediafax
Episod de iarnă severă în România: concluziile ședinței Comitetului ministerial pentru situații de urgență convocat de Ministerul Mediului
Digi24
Denis Kapustin, liderul neonazist al grupării paramilitare Corpul Voluntarilor Ruși, a murit pe front, luptând pentru Kiev
Cancan.ro
Cântăreața care urlă de durere după moartea lui Ion Drăgan. Mesajul crunt de adio: 'Ai fost jumătatea mea mai bună'
Prosport.ro
FOTO. Natalia Mateuț, spectaculoasă de ziua ei. Apariție rară a tatălui ei, legendarul Dorin Mateuț
Adevarul
Gest disperat al unui cabanier: „Plătiți cât vă permiteți. E primul an în care nu am oaspeți de Crăciun”
Mediafax
O măgăriță este vedeta Operei din New York. Agent: „Este fabuloasă”
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Mirabela Grădinaru, despre cum i s-a schimbat viața de când Nicușor Dan e președinte: „Ulterior am obținut și acest drept”
Cancan.ro
Județul din România în care au fost găsite 19 persoane decedate în cele 2 zile de Crăciun. Nu s-a mai putut face nimic pentru ei
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Prezentare video Renault Clio 6. Dacia Sandero va primi același motor de 1,8 litri ca și modelul francez
Descopera.ro
Ce lichide să nu verși niciodată în chiuvetă și de ce?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?