Medicul Adrian Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, a fost eliberat condiționat înainte de termen, pe 29 ianuarie 2025, după ce a executat jumătate din pedeapsa de 3 ani și 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.
Procurorii nu au contestat decizia magistraților de la Judecătoria Giurgiu, referitor la eliberarea condiționată a lui Florin Secureanu, astfel că hotărârea a rămas definitivă. Pentru medicul Florin Secureanu problemele cu legea nu s-au terminat, deoarece urmează să aibă procesul în apel într-un dosar de luare mită și delapidare, la care a fost condamnat, în primă instanță, la 11 ani de închisoare.
Florin Secureanu a fost eliberat din închisoare la data de 29 ianuarie 2025, în urma unei decizii a magistraților de la Judecătoria Giurgiu, după un termen de judecată care a avut loc pe data de 27 ianuarie.
Medicul a fost încarcerat, inițial, la Penitenciarul Bihor, însă anul trecut a obținut transferul la Penitenciarul Giurgiu, unde pe 30 noiembrie 2024 a împlinit vârsta de 60 de ani, având astfel și dreptul de a i se înjumătăți pedepsea.
La data de 9 ianuarie, Secureanu a solicitat eliberarea condiționată, însă instanța i-a respins cererea, motivând că inculpatul n-a achitat toate obligațiile civile trecute în decizia de condamnare și n-a petrecut suficient timp în spatele gratiilor pentru ca scopul pedepsei să fie atins. Magistrații au apreciat, la acel moment, că fostul manager ar trebui să mai stea după gratii încă opt luni, adică până în toamna anului 2025.
Florin Secureanu s-a adresat Judecătoriei Giurgiu și a argumentat că, de la data de 8 mai 2023 până la 9 ianuarie 2025, a executat deja fracția obligatorie prevăzută de lege pentru a obține liberarea condiționată:
„În raport de actele dosarului, solicită să se aibă în vedere că a depus dovada, în ceea ce priveşte cheltuielile judiciare, că petentul nu înregistrează la ANAF nicio datorie, fiind achitate integral, iar din anul 2023, de când a fost condamnat, prin sentinţă s-a dispus şi instituirea unor măsuri asigurătorii, ulterior s-a început executarea silită de către Spitalul Malaxa în vederea recuperării prejudiciului.
De asemenea, solicită să se aibă în vedere că a depus la dosar corespondenţa purtată de către petent cu executorul judecătoresc din care rezultă că până în prezent s-a executat şi s-a recuperat suma de 75.193,96 lei doar din poprire asupra venitului din pensia petentului, sens în care a depus şi cuponul de pensie.
Mai mult, arată că s-a început executarea silită cu privire la mai multe imobile pe care le deţine petentul, chiar s-a încuviinţat o vânzare în urma căreia s-ar recupera integral prejudiciul, în condiţiile în care petentul a fost obligat în solidar cu celălalt inculpat la plata prejudiciului de 146.000 de lei.
Având în vedere că petentul a achitat mai mult de jumătate din prejudiciu şi oferă suficiente garanţii că urmează a fi recuperată şi cealaltă sumă, apreciază că nu este vina petentului că s-a tergiversat foarte mult cu executarea silită, deşi dosarul de executare este pe rol (…), existând garanţii că prejudiciul va fi recuperat integral.
Apreciază că susţinerile Comisiei de liberări condiţionate nu sunt justificate, urmând ca instanţa să aibă în vedere şi circumstanţele personale ale petentului în sensul că este medic chirurg, membru al Academiei Medicilor, în situaţia în care va fi liberat, îşi va câştiga în mod onest mijloacele de existenţă, reluându-şi activitatea.
Față de aceste considerente, precum şi faţă de împrejurarea că petentul este recunoscut şi la nivel internaţional, lucrările lui fiind citate în numeroase publicaţii internaţionale, a înţeles gravitatea şi consecinţele faptelor sale, apreciază că petentul a înţeles scopul educativ al pedepsei şi poate fi redat societăţii”, se arată în încheierea de ședință din 27 ianuarie 2025.
Pe data de 29 ianuarie 2025, Judecătoria Giurgiu a admis cererea de liberare condiționată a lui Florin Secureanu, cu o motivare mai degrabă formală:
„Instanța, reţinând împrejurările mai sus precizate, constată că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 100 Cod penal, atât cu privire la fracția de pedeapsă executată şi regimul de executare, cât şi cu privire la comportamentul de la locul de deţinere, condamnatul dând dovezi temeinice de îndreptare concretizate prin recompense, lipsa sancţiunilor, activităţi lucrative şi programe educaţionale.
În ceea ce priveşte avansarea soluţiei Comisiei pentru liberare condiţionată, de amânare 8 luni pentru neplata obligaţiilor civile, instanţa o apreciază neîntemeiată, întrucât din actele de la dosar rezultă că petentul a făcut dovada bunei-credinţe prin achitarea parţială a obligaţiilor civile stabilite în sarcina sa, fiind în imposibilitate de a plăti integral obligaţiile civile la acest moment, însă şi cu privire la acestea, instanţa reţine că există deschis dosar de executare silită”, reține judecătorul în Hotărârea nr. 115/2025.
Conform portalului instanțelor de judecată, împotriva hotărârii Judecătoriei Giurgiu, procurorii n-au mai formulat contestație, astfel încât soluția a rămas definitivă la 3 zile de la comunicare.
Adrian Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa în perioada 2009 – 2016, este acuzat că ar fi încheiat contracte „cu dedicație”, ar fi luat mită și ar fi utilizat fondurile instituției în scop personal. Acesta și-ar fi pus termopane la vila personală, și-ar cumpărat bijuterii și o limuzină, ar fi plătit pentru excursii exotice cu iubita lui, toate acestea din fondurile spitalului.
Citește și: