Prima pagină » Video » Tren de mare VITEZĂ între București și Craiova: proiect de 24 de miliarde de lei, dar fără garanții

Tren de mare VITEZĂ între București și Craiova: proiect de 24 de miliarde de lei, dar fără garanții

Foto Ilustrativ

Ministerul Transporturilor propune modernizarea căii ferate București–Craiova pentru viteze de până la 200 km/h, dar experții avertizează că planul este riscant și lipsit de fonduri sigure.

200 km de cale ferată modernizată pentru viteză sporită

Ministerul Transporturilor a publicat două proiecte de hotărâre de guvern care detaliază lucrările de modernizare între București și Craiova. Proiectul vizează reabilitarea completă a peste 200 km de cale ferată, împărțită în două tronsoane distincte. Potrivit autorităților, investiția ar trebui să reducă semnificativ timpii de călătorie, trenurile urmând să atingă viteze maxime de 200 km/h.

24 de miliarde de lei pentru un început timid de mare viteză

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la peste 24 de miliarde de lei. Deși viteza de 200 km/h este semnificativă pentru România, experții subliniază că în standardele internaționale trenurile de mare viteză încep de la 300 km/h. Astfel, proiectul este considerat mai degrabă un pas intermediar decât o adevărată linie de mare viteză.

Specialiștii atrag atenția: costuri uriașe, lipsă de fonduri și întârzieri posibile

Chiar dacă autoritățile au publicat estimările de costuri și durată, specialiștii avertizează că cifrele nu sunt realiste. Pe hârtie, lucrările ar urma să dureze 8 ani, dar în realitate perioada s-ar putea prelungi semnificativ, iar costurile ar putea crește. În plus, fondurile pentru acest proiect lipsesc din actualul exercițiu financiar european care se încheie în 2030, ceea ce pune sub semnul întrebării posibilitatea implementării la termen.

România, departe de standardele europene de viteză feroviară

În prezent, singurul tronson din România unde trenurile circulă cu 160 km/h este București–Constanța. Media generală de viteză a trenurilor în țară a fost anul trecut de doar 45 km/h, semn că modernizarea infrastructurii feroviare rămâne una dintre cele mai mari provocări.

Sursă: Prima TV

Foto caracter ilustrativ/capturi: Prima TV

CITEȘTE ȘI:

Flash-urile agresive în trafic te pot lăsa fără PERMIS! Noua regulă care schimbă tot

Fermele piscicole din România, în criză! Schimbările de TEMPERATURĂ și seceta aduc pierderi uriașe

România va primi un nou sistem PATRIOT, după ce a cedat unul Ucrainei

Vremea se schimbă radical: vin PLOI abundente, vânt puternic și grindină

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă ... vezi toate articolele

Citește și