Pentru a-ți da seama că ai cumpărat un somon proaspăt, trebuie să privești asupra mai multor caracteristici. Experții au arătat care sunt 12 greșeli frecvente pe care le poate face consumatorul, atunci când vrea să cumpere pește.
Te-ai întrebat vreodat cum recunoști somonul proaspăt sau alte tipuri de pește? Consumul de pește poate aduce beneficii multiple organismului uman, iar pentru multe popoare, încă din timpurile îndepărtate, a reprezentat un aliment nelipsit de pe masă. Însă, pentru un consum sigur, peștele trebuie să fie, în primul rând, proaspăt.
În cazul somonului, un consumator ar putea face 12 greșeli, atunci când îl cumpără. De exemplu, somonul sălbatic ar trebui cumpărat între lunile mai și septembrie, atunci când este sezonul lui. Dacă vrei somon sălbatic în afara sezonului, experții recomandă să fie cumpărat direct congelat.
De asemenea, trebuie să știi că există mai multe tipuri de somon: Atlantic, Coho, King, Sockeye. Totodată, experții susțin că poate fi consumat somonul de crescătorie, fiind o opțiune nutrițională. Tot aceștia recomandă să privești etichetele peștelui și să cauți opțiuni sustenabile (MSC, ASC).
Un somon proaspăt trebuie să aibă o culoare vibrantă, de roz spre roșu. Totodată, peștele trebuie să aibă o textură fermă, nu moale, iar suprafața somonului să fie ușor umedă. Nu trebuie să fie „moale ca terciul” și nici lipicios sau alunecos. În plus, nu trebuie să aibă un miros de pește stricat, ci unul fresh, marin.
Odată achiziționat un somon proaspăt, trebuie să fii atent la modul cum este filetat. Ar fi indicat să existe un timp scurt între tranșare și vânzare. În acest mod, se evită oxidarea cărnii, arată Ziare.com.
De asemenea, trebuie să fii atent la bucățile de somon pe care le cumperi și la scopul lor – gătirea în tigaie, cuptor sau pe grătar. De exmplu, dacă faci somon la cuptor, ar fi indicat să cumperi fileuri cu piele, din partea centrală. Pentru tigaie, vei ave nevoie de fileuri subțiri.
Experții mai susțin că ar fi indicat să iei în considerare și aspecte precum: prețul peștelui raportat la calitate, locul de unde cumperi produsul, valorile nutritive pe care ți le oferă somonul la conservă, dar și modul în care dezgheți fileurile de somon.
Cum recunoști ouăle STRICATE. Trucurile simple pe care le poți face acasă pentru a le testa
Cum scapi rapid de mucegaiul de pe plante. Se folosește un condiment util în bucătărie
Sursă foto: colaj Shutterstock