Zațul de cafea poate să aibă multe întrebuințări în grădină, în cultura de legume, de plante aromatice sau de flori. Este simplu de folosit și foarte util. Iată la ce poate fi folosit.
Ca fertilizant
Aceasta este cea mai cunoscută utilizare a zațului de cafea. Se poate pune direct în pământ, la baza plantelor. Deși zațul de cafea este o sursă ideală de azot, efectele nu se văd imediat, ci numai după o anumită perioadă în care acesta este descompus natural. Utilizarea lui în acest mod aduce și alte beneficii, ca îmbunătățirea calității solului, a conținutului organic, ajută la drenaj, sporește capacitatea de reținere a apei și aerisește subtstratul. Zațul de cafea este iubit și de către microorgansime și atrage râmele.
Ca „ingredient” în compost
În cantități mai mari, zațul de cafea poate să fie adăugat în compost, chiar și împreună cu filtrele de cafea, care se descompun, de asemenea. Aceasta este și cea mai practică metodă de a folosi resturile adunate de la cafeaua matinală. La fel ca în cazul fertilizării, este o sursă de azot care va complete amestecul lăsat la compostat.
Pentru mulcire
Aceasta este, desigur, o utilizare ce necesită o cantitate mai mare de zaț de cafea.
Pentru a alunga dăunătorii
Ne referim mai ales la melcii de cochilie și limacșii, despre care grădinarii spun că nu se „înțeleg” cu zațul de cafea și deci evită pământul unde este presărat.
Pentru a ține la distanță pisicile
Pisicile care, de regulă, își fac nevoile între plantele din grădină sau se tolănesc printre ele vor fi alungate de mirosul de zaț de cafea.
Pentru vermicompost
Aceasta este o hrană iubită de râme, astfel că este un ingredient util la obținrerea vermicompostului.
CITEȘTE ȘI: