Un studiu publicat anul trecut în „Journal of Nutrition” arată ce se întâmplă în organismul tău, dacă vei consuma un singur ou, săptămânal. Iată de ce alimentul devine un aliat al creierului și ce arată rezultatele studiului.
În ultimii ani, au existat controverse legate de consumul de ouă. Dacă unii dintre specialiști susțin că ar trebui să fie limitat consumul de ouă, alți experți în nutriție recomandă, zilnic, să se consume câte un ou. Unul singur conţine, în medie, circa 220 de miligrame de colesterol. Un studiu publicat anul trecut în „Journal of Nutrition” arată ce se întâmplă în organismul unui om, dacă acest aliment nutritiv este consumat, zilnic.
Un studiu publicat în 2024 arată că în cazul persoanelor care consumă un singur ou, săptămânal, riscul de Alzheimer poate fi redus cu până la 47%. Sănătatea creierului joacă un rol important, iar în România peste 300.000 de persoane trăiesc cu demență.
„Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă cu prevalență tot mai mare din cauza îmbătrânirii populației. Ouăle oferă mulți nutrienți importanți pentru sănătatea creierului, inclusiv colină, acizi grași omega-3 și luteină. Dovezile emergente sugerează că un consum frecvent de ouă poate îmbunătăți performanța cognitivă la testele verbale.
(…) Acest studiu a inclus 1024 de adulți în vârstă. Pe o perioadă medie de urmărire de câțiva ani, 280 de participanți (27,3%) au fost diagnosticați clinic cu demență Alzheimer. Consumul săptămânal de ouă a fost asociat cu un risc scăzut de demență Alzheimer.
Analiza pe subgrupuri a autopsiilor cerebrale de la 578 de participanți decedați a arătat că aporturile nu mai mari de 2 ouă pe săptămână au fost asociate cu un risc mai mic de patologie a bolii Alzheimer la nivelul creierului. Analiza de mediere a arătat că 39% din efectul total al consumului de ouă asupra incidenței demenței Alzheimer a fost mediat de colina alimentară”, arată studiul publicat în „The Journal of Nutrition”.
Specialiștii recomandă consumul săptămâna de ouă / sursă foto: Shutterstock
De altfel, în mediul online, cardiologul spaniol dr. Aurelio Rojas a explicat de ce oul, uneori considerat un aliment controversat, ar trebui consumat săptămânal. Potrivit acestuia, produsul alimentar poate deveni un real aliat al creierului, fiind bogt în luteină, colină și vitamine din complexul B. Deși este un aliment banal, regăsit pe mesele multor oameni, nu toți cunosc beneficiile reale pe care le oferă.
„Este esențial să înțelegem de ce mulți oameni aleg să consume doar albușul, crezând că gălbenușul este dăunător. Însă tocmai gălbenușul conține colina, o substanță vitală pentru sănătatea creierului.
Este important să incluzi gălbenușul în alimentație, deoarece are beneficii majore pentru sănătatea ta. De fapt, într-un studiu recent, cercetătorii sugerează că efectele pozitive observate pot fi atribuite unei substanțe-cheie din gălbenuș – colina”, a spus medicul cardiolog, arată Adevarul.ro.
Adio, mahmureală? S-a inventat plasturele inteligent care te avertizează când ai băut prea mult
Studiu științific. Riscurile și beneficiile POSTULUI cu APĂ
Sursă foto: colaj Shutterstock