Din cauza scumpirilor și creșterii taxelor, industria ospitalității este grav lovită de criza bacșișului. Pe litoralul românesc, chelnerii și barmanii se plâng că turiștii sunt tot mai „zgârciți”.
Tinerii care lucrează în condiții caniculare se plâng că trebuie să se bazeze doar pe salariile încasate. Vremurile când acumulau venituri suplimentare din bacșiș au apus. Acum, mulți se plâng că urmează o perioadă de incertitudini financiare. Și chiar dacă îl primesc, fiecare leu se impozitează.
„Tips mai răruț, dar mai sunt zile și zile când mai primesc, de obicei în weekenduri. Mă bazez pe salariu, în rest nu iau niciun bacșiș”, a spus un barman pentru Știrile PRO TV
„Foarte slab, foarte slab, ținând cont la câtă vânzare se face pe zi.”, a spus altul, întristat.
„Treaba nu merge așa de bine cum ne așteptam. Nu mai lasă lumea tips cum lăsa înainte, ne descurcăm cum putem. Acum 20-30 de lei tips, cam atât.”, se plânge un Beach Boy care se ocupă de aducerea șezlongurilor, meselor și saltelelor. Anii trecuți, el obținea bacșișuri de peste 100 lei.
Nici turiștii bogați nu mai sunt darnici, fiind mai prudenți.
„Nu prea lasă lumea, de obicei lasă oamenii care nu au bani tips, cei care au mai mulți bani lasă mai greu.”, a spus Răzvan Chițan, manager de plajă.
Cristian Barhălescu, președinte ANAT Sud-Est, a declarat că HoReCa se află înm această situație din cauza scumpirilor:
„Oamenii nu vor să lase bacșiș pentru că este o închistare pe care o au în acest moment, datorită anunțurilor că sunt scumpiri și ce se întâmplă.”
Laurențiu Duică, manager de restaurant, a spus că ospătarii primesc bacșișuri și în funcție de calitatea serviciilor:
„Sunt situații în care nu primesc deloc, acuma depinde și de ospătar și servirea lui.”
Sursa Foto: Profimedia
Autorul recomandă:
Ce bacșis URIAȘ a primit o chelneriță! Însă banii au venit ”la pachet” cu o cerere neașteptatăâ
Impozitul pe bacșiș, pe cale de dispariție: parlamentarii PROPUN eliminarea acestuia