Marko Bela: Inclusiv Guvernul care este încă în funcțiune trebuie să atace sentința privind UMF

Marko Bela: Inclusiv Guvernul care este încă în funcțiune trebuie să atace sentința privind UMF
Publicat: 05/05/2012, 12:23
Actualizat: 05/05/2012, 13:04

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, că „inclusiv Guvernul care este încă în funcțiune” trebuie să atace sentința Curții de Apel Târgu Mureș, care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind UMF, susținând că instanța a făcut „un abuz”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marko Bela a afirmat că este „îngrijorat” de situația creată după sentința Curții de Apel Târgu Mureș, care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF).

„Trebuie să vă spun că pe mine mă îngrijorează discursul legat de învățământul în limba maghiară în acest moment, mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în legătură cu UMF Târgu Mureș, fiindcă, așa cum ați văzut și așa cum am relatat, în acest moment funcționează foarte multe instituții de învățământ de sine stătătoare cu limba de predare maghiară, în România. În plus, în cazul UMF nu se vrea o scindare a universității, ci crearea unor structuri de decizie în cadrul acesteia. (…) Eu cred că în primul rând se va cere – și trebuie să se ceară – strămutarea acestui proces din Târgu Mureș în altă parte și bineînțeles că trebuie atacată decizia. Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care încă este în funcțiune, inclusiv Guvernul care până la învestirea noului Guvern este în funcțiune, după părerea mea, trebuie să atace această decizie”, a spus Marko Bela.

El a apreciat că instanța a făcut „un abuz” prin sentința dată în urmă cu o zi.

Potrivit lui Marko Bela, dacă prevederile Legii învățământului au fost implementate la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, nu înțelege de ce același lucru nu este posibil și la UMF Târgu Mureș.

„Trebuie să pun de fiecare dată această întrebare. Iar faptul că în acest moment foarte mulți politicieni contestă dreptul maghiarilor din România de a avea învățământ în limba maghiară, inclusiv în cadrul Medicinei, și de a avea dreptul de decizie, mă îngrijorează, înseamnă că există pericolul întoarcerii în timp. Și după ce în aceste decenii, mai încet sau mai rapid, totuși am avansat în lărgirea acestor drepturi, iată că există o încercare de a restrânge drepturile de învățământ în limba maternă. Există o încercare de a întoarce roata istoriei. Iar în privința deciziei Curții de Apel Târgu Mureș, după părerea mea – și trebuie să vă spun acest lucru – e un abuz. Nu înțeleg cum e cu putință să suspenzi aplicarea unei HG când nu există încă o sentință, deci am înțeles că se va da o sentință cândva, în fond, în decembrie. Dar deja se suspendă aplicarea HG. Trebuie să-mi pun întrebarea: instanța deja știe care va fi sentința în decembrie Sau, dacă nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindcă acest lucru înseamnă că de fapt cu foarte mare ușurință s-a decis pierderea unui an universitar, în ceea ce privește aplicarea legii învățământului. În plus, trebuie să-mi pun întrebarea: oare instanța în România, o anumită instanță, poate să suspende aplicarea drepturilor constituționale? Poate să suspende aplicarea drepturilor minorităților?”, a spus el.

Marko Bela a subliniat că, după părerea lui, „s-a intrat pe o pistă foarte periculoasă” și le-a solicitat „tuturor politicienilor și tuturor oamenilor responsabili” să se gândească la ceea ce s-a realizat în legătură cu drepturile minorităților și la ce trebuie să se întâmple în viitor în această privință.

„Eu aș solicita tuturor politicienilor și tuturor oamenilor responsabili să se gândească la ceea ce am realizat în perioada trecută, prin lărgirea drepturilor minorităților și că în continuare atrebuie să mergem mai departe pe calea colaborării interetnice și nu pe calea generării unor tensiuni în relațiile dintre români și maghiari”, a spus el.

Marko Bela a apreciat că, dacă primul-ministru desemnat Victor Ponta dorește într-adevăr respectarea legii, nu va renunța la HG referitoare la UMF Târgu Mureș.

„Domnia sa a spus că va milita pentru aplicarea legii – ceea ce e clar – și că vrea 100% legalitate. Trebuie să vă spun că această HG impune legalitatea în cazul UMF Târgu Mureș și cei care s-au împotrivit aplicării unor dispoziții ale Legii educației au militat pentru nerespectarea legii. Deci dacă domnul prim-ministru desemnat vrea într-adevăr respectarea legii, atunci va păstra HG, fiindcă aceasta este calea respectării legii”, a spus Marko Bela.

Marko Bela a fost prezent, sâmbătă, la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, la ședința festivă prilejuită de a șaptea ediție a Olimpiadei Liceelor în care se predă limba maghiară, care se desfășoară în perioada 4-6 mai. La aceasta participă elevi din 28 de licee cu predare în limba maghiară din Transilvania, din cele peste 60 existente la nivel de țară.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, vineri, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Curții de Apel Târgu Mureș, instanța a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicării HG 230 din 27 martie 2012, privind înființarea Facultății de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?