Marko Bela: Inclusiv Guvernul care este încă în funcțiune trebuie să atace sentința privind UMF

Marko Bela: Inclusiv Guvernul care este încă în funcțiune trebuie să atace sentința privind UMF
Publicat: 05/05/2012, 12:23
Actualizat: 05/05/2012, 13:04

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, că „inclusiv Guvernul care este încă în funcțiune” trebuie să atace sentința Curții de Apel Târgu Mureș, care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind UMF, susținând că instanța a făcut „un abuz”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marko Bela a afirmat că este „îngrijorat” de situația creată după sentința Curții de Apel Târgu Mureș, care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF).

„Trebuie să vă spun că pe mine mă îngrijorează discursul legat de învățământul în limba maghiară în acest moment, mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în legătură cu UMF Târgu Mureș, fiindcă, așa cum ați văzut și așa cum am relatat, în acest moment funcționează foarte multe instituții de învățământ de sine stătătoare cu limba de predare maghiară, în România. În plus, în cazul UMF nu se vrea o scindare a universității, ci crearea unor structuri de decizie în cadrul acesteia. (…) Eu cred că în primul rând se va cere – și trebuie să se ceară – strămutarea acestui proces din Târgu Mureș în altă parte și bineînțeles că trebuie atacată decizia. Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care încă este în funcțiune, inclusiv Guvernul care până la învestirea noului Guvern este în funcțiune, după părerea mea, trebuie să atace această decizie”, a spus Marko Bela.

El a apreciat că instanța a făcut „un abuz” prin sentința dată în urmă cu o zi.

Potrivit lui Marko Bela, dacă prevederile Legii învățământului au fost implementate la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, nu înțelege de ce același lucru nu este posibil și la UMF Târgu Mureș.

„Trebuie să pun de fiecare dată această întrebare. Iar faptul că în acest moment foarte mulți politicieni contestă dreptul maghiarilor din România de a avea învățământ în limba maghiară, inclusiv în cadrul Medicinei, și de a avea dreptul de decizie, mă îngrijorează, înseamnă că există pericolul întoarcerii în timp. Și după ce în aceste decenii, mai încet sau mai rapid, totuși am avansat în lărgirea acestor drepturi, iată că există o încercare de a restrânge drepturile de învățământ în limba maternă. Există o încercare de a întoarce roata istoriei. Iar în privința deciziei Curții de Apel Târgu Mureș, după părerea mea – și trebuie să vă spun acest lucru – e un abuz. Nu înțeleg cum e cu putință să suspenzi aplicarea unei HG când nu există încă o sentință, deci am înțeles că se va da o sentință cândva, în fond, în decembrie. Dar deja se suspendă aplicarea HG. Trebuie să-mi pun întrebarea: instanța deja știe care va fi sentința în decembrie Sau, dacă nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindcă acest lucru înseamnă că de fapt cu foarte mare ușurință s-a decis pierderea unui an universitar, în ceea ce privește aplicarea legii învățământului. În plus, trebuie să-mi pun întrebarea: oare instanța în România, o anumită instanță, poate să suspende aplicarea drepturilor constituționale? Poate să suspende aplicarea drepturilor minorităților?”, a spus el.

Marko Bela a subliniat că, după părerea lui, „s-a intrat pe o pistă foarte periculoasă” și le-a solicitat „tuturor politicienilor și tuturor oamenilor responsabili” să se gândească la ceea ce s-a realizat în legătură cu drepturile minorităților și la ce trebuie să se întâmple în viitor în această privință.

„Eu aș solicita tuturor politicienilor și tuturor oamenilor responsabili să se gândească la ceea ce am realizat în perioada trecută, prin lărgirea drepturilor minorităților și că în continuare atrebuie să mergem mai departe pe calea colaborării interetnice și nu pe calea generării unor tensiuni în relațiile dintre români și maghiari”, a spus el.

Marko Bela a apreciat că, dacă primul-ministru desemnat Victor Ponta dorește într-adevăr respectarea legii, nu va renunța la HG referitoare la UMF Târgu Mureș.

„Domnia sa a spus că va milita pentru aplicarea legii – ceea ce e clar – și că vrea 100% legalitate. Trebuie să vă spun că această HG impune legalitatea în cazul UMF Târgu Mureș și cei care s-au împotrivit aplicării unor dispoziții ale Legii educației au militat pentru nerespectarea legii. Deci dacă domnul prim-ministru desemnat vrea într-adevăr respectarea legii, atunci va păstra HG, fiindcă aceasta este calea respectării legii”, a spus Marko Bela.

Marko Bela a fost prezent, sâmbătă, la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, la ședința festivă prilejuită de a șaptea ediție a Olimpiadei Liceelor în care se predă limba maghiară, care se desfășoară în perioada 4-6 mai. La aceasta participă elevi din 28 de licee cu predare în limba maghiară din Transilvania, din cele peste 60 existente la nivel de țară.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, vineri, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Curții de Apel Târgu Mureș, instanța a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicării HG 230 din 27 martie 2012, privind înființarea Facultății de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic