Presa internațională: Consiliului European, același scor ca și semifinala Euro 2012 – Italia-Germania 2-1

Presa internațională: Consiliului European, același scor ca și semifinala Euro 2012 - Italia-Germania 2-1
Publicat: 29/06/2012, 17:22
Actualizat: 30/06/2012, 16:01

Cancelarul german Angela Merkel a cedat în fața Spaniei și mai ales a Italiei, la summitul Uniunii Europene (UE), care tocmai s-a încheiat la Bruxelles, determinând comentatorii să facă o paralelă cu meciurile de fotbal, titrând, „Monti-2, Merkel-1”, relatează AFP.

„Fotbal și summit european, același rezultat”, conchidea ediția online a revistei Der Spiegel a propos de noaptea de joi spre vineri, când echipa Germaniei a cedat în semifinala campionatului de fotbal Euro 2012 cu Italia, în timp ce premierul italian, Mario Monti, a convins Berlinul să cedeze la Bruxelles.

Cotidianul Die Welt a dramatizat la rândul său menționând despre o „noapte a înfrângerilor” pentru Merkel, care „va întra în cărțile de istorie”.

Iar spiritul s-a păstrat în rețeaua de socializare Twitter, unde un utilizator scria „Tactic, la zid, înfrânți și călcați în picioare de italieni, Nu, nu despre fotbal vorbesc”.

Un mare succes au avut și schimburile de mesaje conținând jocul de cuvinte „Bailoutelli”, combinație între numele jucătorului italian Mario Balotelli, care a înscris joi la Mannschaft, și termenul „bail out”, care se referă la salvarea statelor europene aflate în criză.

„Se poate spune: Monti-Merkel 2-1”, a comentat la rândul său liderul grupului parlamentar al Ecologiștilor, pe postul de televiziune Jurgen Trittin.

Majoritatea economiștilor subliniază că Angela Merkel s-a opus corect oricărei mutualizări a datoriei, dar omologul său italian a abordat-o pe două fronturi.

Acesta a obținut o relaxare a condițiilor de răscumpărare a datoriilor suverane prin fondurile europene, veste bună pentru Italia, ale cărei datorii sunt în creștere.

Merkel a afirmat vineri la Bruxelles că apelul la fonduri europene ESM/FESF va fi în continuare supus semnării unei „scrisori de intenție” a statelor vizate și stabilirea unui „calendar” al reformelor supravegheat „așa cum se obișnuiește” de troika (UE, BCE, FMI).

Mai mulți diplomați europeni au fost prudenți în ceea ce îi privește, oferind asigurări că răscumpărarea datoriilor suverane și obligațiile care decurg din aceasta pentru statele solicitante „urmează să fie stabilite”.

Cea de a doua concesie: cancelarul a renunțat la veto-ul său privind recapitalizarea directă a băncilor prin capital european, veste bună pentru Monti și în special pentru aliatul său spaniol, Mariano Rajoy, care se confruntă cu un sector bancar în ruine.

În opinia lui Jorg Kramer, de la Commerzbank, nu este decât o chestiune de timp până când Berlinul va încălca ultimul tabuu german, „Nu” față de orice mutualizare a datoriei: „Germania va accepta obligațiile ca și când ar trebui să aleagă între asta și o explozie a uniunii monetare”.

Merkel „a încălcat în mod repetat linia roșie pe care și-a trasat-o”, a comentat secretarul general al Partidului Socialist-Democrat (SPD, opoziție), Andrea Nahles, citată de N-TV, apreciind că aceste concesii au fost „justificate”.

Dar acest aviz nu are unanimitate în partidul său: deputatul SPD Carsten Schneider a apreciat pe Twitter că Guvernul va trebui să explice schimbarea poziției „cu 180 de grade”.

În opinia sa, concesiile acceptate de Merkel reduc la un „tigru de hârtie” exigențele de austeritate care ar fi impuse unui stat din zona euro în schimbul unui ajutor.

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD, opoziție), a anunțat organizarea, vineri, a unei reuniuni extraordinare a Comisiei de Finanțe a Parlamentului, pentru a discuta despre summitul european, cu câteva ore înaintea unui vot crucial pentru cancelarul Angela Merkel.

Ecologiștii și SPD au promis să facă front comun, în vederea ratificării după-amiază atât a pactului bugetar, instrument de disciplină financiară, cât și a fondurilor de urgență, MES (Mecanismul European pentru Stabilitate).

În ambele cazuri, Merkel trebuie să obțină o majoritate de două treimi din voturi, având nevoie și de votul opoziției.

Dar rezulttul votului nu va avea valoare juridică imediat, Curtea Constituțională germană urmând să analizeze contestațiile anunțate deja de stânga radicală, Die Linke, care se opune vehement pactului bugetar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii