Presa internațională: Consiliului European, același scor ca și semifinala Euro 2012 – Italia-Germania 2-1

Presa internațională: Consiliului European, același scor ca și semifinala Euro 2012 - Italia-Germania 2-1
Publicat: 29/06/2012, 17:22
Actualizat: 30/06/2012, 16:01

Cancelarul german Angela Merkel a cedat în fața Spaniei și mai ales a Italiei, la summitul Uniunii Europene (UE), care tocmai s-a încheiat la Bruxelles, determinând comentatorii să facă o paralelă cu meciurile de fotbal, titrând, „Monti-2, Merkel-1”, relatează AFP.

„Fotbal și summit european, același rezultat”, conchidea ediția online a revistei Der Spiegel a propos de noaptea de joi spre vineri, când echipa Germaniei a cedat în semifinala campionatului de fotbal Euro 2012 cu Italia, în timp ce premierul italian, Mario Monti, a convins Berlinul să cedeze la Bruxelles.

Cotidianul Die Welt a dramatizat la rândul său menționând despre o „noapte a înfrângerilor” pentru Merkel, care „va întra în cărțile de istorie”.

Iar spiritul s-a păstrat în rețeaua de socializare Twitter, unde un utilizator scria „Tactic, la zid, înfrânți și călcați în picioare de italieni, Nu, nu despre fotbal vorbesc”.

Un mare succes au avut și schimburile de mesaje conținând jocul de cuvinte „Bailoutelli”, combinație între numele jucătorului italian Mario Balotelli, care a înscris joi la Mannschaft, și termenul „bail out”, care se referă la salvarea statelor europene aflate în criză.

„Se poate spune: Monti-Merkel 2-1”, a comentat la rândul său liderul grupului parlamentar al Ecologiștilor, pe postul de televiziune Jurgen Trittin.

Majoritatea economiștilor subliniază că Angela Merkel s-a opus corect oricărei mutualizări a datoriei, dar omologul său italian a abordat-o pe două fronturi.

Acesta a obținut o relaxare a condițiilor de răscumpărare a datoriilor suverane prin fondurile europene, veste bună pentru Italia, ale cărei datorii sunt în creștere.

Merkel a afirmat vineri la Bruxelles că apelul la fonduri europene ESM/FESF va fi în continuare supus semnării unei „scrisori de intenție” a statelor vizate și stabilirea unui „calendar” al reformelor supravegheat „așa cum se obișnuiește” de troika (UE, BCE, FMI).

Mai mulți diplomați europeni au fost prudenți în ceea ce îi privește, oferind asigurări că răscumpărarea datoriilor suverane și obligațiile care decurg din aceasta pentru statele solicitante „urmează să fie stabilite”.

Cea de a doua concesie: cancelarul a renunțat la veto-ul său privind recapitalizarea directă a băncilor prin capital european, veste bună pentru Monti și în special pentru aliatul său spaniol, Mariano Rajoy, care se confruntă cu un sector bancar în ruine.

În opinia lui Jorg Kramer, de la Commerzbank, nu este decât o chestiune de timp până când Berlinul va încălca ultimul tabuu german, „Nu” față de orice mutualizare a datoriei: „Germania va accepta obligațiile ca și când ar trebui să aleagă între asta și o explozie a uniunii monetare”.

Merkel „a încălcat în mod repetat linia roșie pe care și-a trasat-o”, a comentat secretarul general al Partidului Socialist-Democrat (SPD, opoziție), Andrea Nahles, citată de N-TV, apreciind că aceste concesii au fost „justificate”.

Dar acest aviz nu are unanimitate în partidul său: deputatul SPD Carsten Schneider a apreciat pe Twitter că Guvernul va trebui să explice schimbarea poziției „cu 180 de grade”.

În opinia sa, concesiile acceptate de Merkel reduc la un „tigru de hârtie” exigențele de austeritate care ar fi impuse unui stat din zona euro în schimbul unui ajutor.

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD, opoziție), a anunțat organizarea, vineri, a unei reuniuni extraordinare a Comisiei de Finanțe a Parlamentului, pentru a discuta despre summitul european, cu câteva ore înaintea unui vot crucial pentru cancelarul Angela Merkel.

Ecologiștii și SPD au promis să facă front comun, în vederea ratificării după-amiază atât a pactului bugetar, instrument de disciplină financiară, cât și a fondurilor de urgență, MES (Mecanismul European pentru Stabilitate).

În ambele cazuri, Merkel trebuie să obțină o majoritate de două treimi din voturi, având nevoie și de votul opoziției.

Dar rezulttul votului nu va avea valoare juridică imediat, Curtea Constituțională germană urmând să analizeze contestațiile anunțate deja de stânga radicală, Die Linke, care se opune vehement pactului bugetar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...