Aproape 110 focare de pestă porcină africană au fost depistate în România, în doar o săptămână. UPDATE | Cifrele dezastrului

Aproape 110 focare de pestă porcină africană au fost depistate în România, în doar o săptămână. UPDATE | Cifrele dezastrului
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 07/08/2021, 15:48
Actualizat: 01/09/2021, 15:09

Autoritatea Națională Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, vineri, că în perioada 30 iulie-5 august au fost înregistrate 108 noi focare de pestă porcină africană.

Astfel, au fost raportate 43 de focare în județul Ialomița, 30 în județul Teleorman, câte 5 în Bihor și Sibiu, 4 în Argeș, câte 3 în Olt și Sălaj, câte două în Buzău, Cluj, Iași și Prahova și câte un focar în Arad, Bacău, Brăila, Galați, Gorj, Maramureș și Vâlcea.

De asemenea, au fost stinse 11 focare de PPA: 3 în Bihor, 6 în Satu Mare și câte unul în Hunedoara și Sălaj.

În prezent sunt active un număr de 333 de focare de pestă porcină africană, din care 3 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 49.257 de porcine.

În ultima săptămână au fost înregistrate și 11 noi cazuri de pestă porcină africană la mistreți: 3 cazuri în Hunedoara, câte două în Caraș-Severin, Satu Mare și Sălaj și câte unul în Argeș și Mureș.

CITEȘTE ȘI:

Singurul domeniu în care ANSVSA a performat este „evoluţia” Pestei Porcine Africane

Pesta Porcină Africană reprezintă cea mai cruntă lovitură aplicată industriei cărnii de porc autohtone prin prima efectelor economice care se repercutează direct asupra producătorilor, cât şi asupra pieţei de desfacere. România a devenit, fără voia ei, din cauza nepriceperii autorităţilor competente, performeră de nivel mondial, ocupând locul al 2-lea după China în ceea ce priveşte numărul de focare incidente.

Sub mandatul tânărului preşedinte al ANSVSA Robert CHIOVEANU, crescătorii de carne de porc au ajuns să se confrunte cu o contaminare în masă a efectivelor de suine, inclusiv a fermelor proprii deţinute de cei mai reprezentativi producători de carne de porc (SMITHFIELD şi PREMIUM PORC), după ce virusul Pestei Porcine Africane a cuprins întreg teritoriul naţional.

Conform datelor CE la 23.05.2021 în România se înregistrau 446 focare de PPA la porcii domestici din totalul celor 485, înregistrate la nivelul continentului, din care la nivel UE doar Polonia mai înregistra 1 focar, alte 33 fiind înregistrate în Serbia, respectiv 5 în Ucraina.

Consecinţele directe sunt reprezentate de:

  • Interzicerea exporturilor de carne de porc
  • Creşterea importurilor
  • Răspândirea cazurilor în ferme unde apoi se ajunge la sacrificarea tuturor animalelor din exploataţia respectivă

Bineînţeles că pot exista justificări cum ar fi faptul că responsabilitatea asupra animalelor este a proprietarului, iar medicul se prezintă doar la solicitarea acestuia, însă această argumentaţie ar putea fi credibilă în situaţia unui status sanitar normal nu ca cel din prezent care este unul epidemiologic, în termen propriu epizootic.

Potrivit noilor reglementări în vigoare din 21.04.2021, privind regionalizarea zonelor în care evoluează PPA pe teritoriul comunitar, România este singurul stat european afectat aproape în integralitatea sa teritorială (excepţie judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud) de focare la porcul domestic.

ANSVSA este autoritatea naţională care se ocupă de sănătatea animală şi are atribuţii de supraveghere şi control a bolilor animale, în consecinţă şi PPA, o boală cu un indice ridicat de mortalitate în rândul exemplarelor afectate, generând prejudicii de ordin economic pentru exploataţiile afectate.

În mod concret, în anul 2020 preşedintele ANSVSA a dispus renunţarea la supravegherea activă (testarea) a exploataţiilor de suine, din considerente exclusiv economice (reducerea costurilor) respectiv a coordonat deficitar activitatea de inspecţie în exploataţiile de suine a medicilor veterinari, cărora le-a constituit venituri suplimentare de 10.000 lei/lunar/circumscriţie. În atare situaţie, evoluţia focarelor de PPA a fost una galopantă, înregistrându-se un platou de peste 400 focare active, efectivele reale de suine la nivel naţional nu se regăsesc în evidenţele SNIIA (neconcordanţele privind situaţia efectivelor naţionale de suine fiind de peste 30%, potrivit constatărilor DG SANTE), iar cele mai frecvente cauze de răspândire a bolii sunt reprezentate de mişcarea necontrolată a animalelor între exploataţii (prin intermediul oamenilor/samsarilor/medicilor veterinari), în condiţiile în care în zonele proxime focarelor se impun restricţii stricte de mişcare a suinelor.

Practic mutarea porcilor între exploataţii nu a fost urmărită sub nicio formă de medicii veterinari, fiind semnalate frecvent, inclusiv în presa locală, situaţii în care autospeciale utilizate pentru transportul neautorizat al suinelor au fost depistate accidental ca urmare a implicării în evenimente rutiere sau altercaţii/ultraj cu sau la adresa organelor de ordine publică, sau chiar de repopulare a exploataţiilor de suine în perioada în care, în arealul respectiv, erau active restricţii (interdicţii) de mişcare.

De altfel, reprezentanţii CE – DG SANTE au concluzionat cu ocazia unui audit derulat încă de la începutul anului 2017 că în România nu sunt aplicate măsurile de supraveghere şi control a bolii, pentru care CE a alocat sume importante, respectiv „gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale”, fapt care va genera întârzieri substanţiale în obţinerea de rezultate. Astăzi la 4 ani ne aflăm în aceeaşi situaţie, nu s-a realizat nici-un progres.

Momentan, ne limităm doar la prezentarea sintetică a lipsei profundă de activitate a ANSVSA, însă, în cazul în care nici în al 13-lea ceas diriguitorii serviciilor sanitare nu vor dovedi responsabilitate, vom prezenta pentru cititorii noştri aspectele detaliate ale modului cum au „simulat” că tratează România de pestă porcină africană:

  • Ineficienţa grupului de lucru şi a grupului tehnic de experţi constituit şi coordonat de ANSVSA.
  • Ineficacitatea sumelor destinate prevenirii pestei cheltuite pentru despăgubiri.
  • Declinul provocat sectorului de producţie şi pieţei autohtone, pe termen mediu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
Gestul sfâșietor făcut de fiul Ancăi Molnar, după moartea ei! Micuțul Patrick i-a șocat pe...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Ordin UE pentru FEMEILE din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie
Autostrada care va lega pentru Bucureștiul de Giurgiu. Variantele de traseu
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
×