20.000 de locuri la admiterea din 2022 la cele cinci universități din Iași. Unde se mai dă și examen de admitere și care sunt noutățile din acest an

20.000 de locuri la admiterea din 2022 la cele cinci universități din Iași. Unde se mai dă și examen de admitere și care sunt noutățile din acest an
Publicat: 08/07/2022, 16:03

Toate universitățile de stat din Iași vor începe admiterea de vară luni, 11 iulie, într-un an pe care reprezentanții instituțiilor de învățământ superior îl așteaptă cu nerăbdare: au fost mai mulți elevi care au susținut proba de Bacalaureat decât în anii anteriori, iar rata de promovare a fost mai crescută.

Astfel, în total, pe tot centrul universitar ieșean sunt peste 20.000 de locuri la buget și taxă scoase la concurs la cele cinci universități de stat, pentru specializările de la licență sau masterat.

Primii care au început înregistrarea candidaților sunt cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, iar tinerii care doresc să devină medici, farmaciști, stomatologi sau bioingineri pot să își depună dosarul exclusiv online încă de pe 1 iunie. Admiterea va consta într-o probă scrisă cu durata de trei ore, de tip test grilă, din câte două materii în funcție de specializare, care a fost susținută față în față de candidați chiar și în timpul pandemiei. UMF scoate la concurs 821 de locuri la buget la cele patru facultăți ale sale și încă 635 de locuri cu taxă pe cont propriu valutar, pentru studenții străini. Aceasta este și „pușculița” universității, fiindcă o taxă pentru studenții internaționali este de 7.500 de euro pe lună, deci un echivalent de circa 4,8 milioane de euro / an încasați doar pe acest tip de taxe.

Sistem unic de admitere online la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

În continuare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), are o săptămână de când a deschis admiterea pentru studiile de licență. Angajații instituției au creat un sistem unic de admitere online, iar tinerii se pot înscrie la 3 dintre cele 11 facultăți ale universității, cu o singură taxă și un singur dosar, indiferent câte specializări doresc să aleagă, urmând a fi repartizați în funcție de medie. Dacă doresc să aleagă specializări și de la celelalte 8 facultăți, trebuie să plătească o taxă de înscriere suplimentară de 100 de lei.

„Față de anii trecuți, am primit de la minister un număr mult mai mare de locuri pentru românii de pretutindeni. Avem la studiile de licență 350 de locuri bugetate pentru ei și la master alte 90 de locuri, tot bugetate. În speranța în care vom reuși, pentru că de anul trecut am început să atragem și candidați din această zonă, vom aduce și români din Ucraina care în ultimii 2 ani și-au arătat un interes mărit să urmeze cursurile la universitatea noastră”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Platforma TUIASI ajută și la transparentizarea procesului de admitere: pe siteul universității poate fi urmărit în timp real câți tineri și-au depus dosarele, iar fiindcă intrările în platformă sunt unice, se știe cu exactitate câți candidați sunt, nu câte dosare au fost depuse. Astfel, pe cele circa 6.500 de locuri scoase la concurs pentru licență, masterat și doctorat, până vineri, 8 iulie, la ora prânzului erau deja peste 1.000 de candidați, înscrierile urmând a se termina pe 23 iulie. Două facultăți ale Politehnicii ieșene dau probă suplimentară de admitere: la Facultatea de Automatică și Calculatoare se dă un test grilă din matematică / informatică, în timp ce la Facultatea de Arhitectură se dă probă specială de desen.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a renunțat la probele scrise

Pandemia a făcut ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prima universitate a țării, să elimine probele de admitere de la mai multe facultăți în urmă cu trei ani. Ele nu au fost reintroduse nici astăzi, astfel că Facultatea de Informatică de la UAIC este una dintre puținele de profil din țară unde se intră doar pe baza notelor și mediilor de la examenul de bacalaureat. Aceeași este situația și la Facultatea de Drept sau la specializarea Kinetoterapie de la Facultatea de Educație Fizică și Sport: în locul testelor scrise a rămas în vigoare doar un concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat și a notelor de la diferite probe ale examenului. Practic, se mai dă doar ca testare suplimentară la admitere o probă fizică la Facultatea de Educație Fizică și Sport și două probe vocaționale la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

În total, începând de luni, 11 iulie, UAIC pune la bătaie 12.075 de locuri, dintre care 7.778 pentru licență, taxă și buget, și 4.297 pentru master. La cea mai veche universitate din țară admiterea se concluzionează în doar cinci zile, astfel că cei care doresc să își depună dosarele fizic sau online pot să facă asta până pe 16 iulie, ulterior fiecare dintre cele 15 facultăți ale UAIC urmând să publice rezultatele și clasificarea viitorilor studenți.

Deplasări în teren, vizite de studiu, workshopuri la Universitatea de Științele Vieții

De pe 11 iulie începe admiterea și la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, cu cele patru facultăți: Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Animaliere, cât și Medicină Veterinară. Doar pentru studenți, la licență, sunt scoase 1.000 de locuri la concurs, dintre care 700 sunt fără taxă și 300 cu taxă.

„Candidații care intenționează să vină la universitatea noastră vor descoperi, în primul rând, o universitate dinamică, un campus foarte bine organizat, cu multiple facilități pentru învățare, cazare, sport, pentru petrecerea timpului liber. Vor descoperi numeroase activități complementare celor didactice și de cercetare, cu deplasări în teren, vizite de studiu, cu workshopuri, întâlniri cu proprietari din zona agribussinesului, de care suntem foarte legați”, a declarat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

Admiterea la studiile de master trebuia să se fi încheiat la finele săptămânii trecute, însă fiindcă s-au ocupat doar 75% dintre locuri, conducerea USV Iași a decis ca ea să fie prelungită până pe 22 iulie, atunci când se termină înscrierea și pentru studiile de licență.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului