A fost difuzată prima emisiune TV din România în care prezentatorul este generat de inteligența artificială

A fost difuzată prima emisiune TV din România în care prezentatorul este generat de inteligența artificială
Publicat: 12/01/2024, 17:58

Realitatea Plus a difuzat vineri, 12 ianuarie, prima emisiune TV din România în care prezentatorul este generat de inteligența artificială.

Este vorba despre ediția de vineri a emisiunii „Pe bani publici”, în cadrul căreia prezentatorul Mihai Belu a apărut într-o formă virtuală, generată de inteligența artificială.

Deși seamănă perfect cu prezentatorul, este în totalitate o imagine generată cu ajutorul calculatorului, arată go4it.ro.

„Este din ce în ce mai ușor să fie generate materiale cu ajutorul inteligenței artificiale. La nivel de televiziune încă este un pic mai complicat pentru că trebuie rezoluție mai mare și imagini «de antrenament» mai bune pentru avatar. La nivel de rețele sociale, unde rezoluția nu trebuie să fie așa de mare se pot genera imagini mult mai ușor. Dacă ne gândim că tehnologia a fost disponibilă în mediul militar încă de acum un deceniu putem să ne dăm seama că în momentul acesta, structurile statale sunt și mai evoluate și utilizează tehnologia care va fi disponibilă în mediul comercial abia peste câțiva ani.

În momentul de față nu-ți trebuie mari abilități tehnice, iar ofertele din piața comercială sunt făcute de niște start-up-uri care sunt interesate, dincolo de profit, să-și perfecționeze instrumentele. Asta face ca prețurile să fie acceptabile, iar tehnologia să poată să fie accesată de mai toată lumea”, spune Mihai Belu.

„De principiu este imposibil să faci diferențe și poți să fi păcălit foarte ușor, mai ales atunci când ai de-a face cu situații pe care le cunoști mai puțin, ca un război care e departe de tine, declarații ale cuiva pe care nu-l cunoști foarte bine sau alte chestiuni de acest gen. Există pericolul ca într-o eră în care informațiile ajung instant la utilizatori indiferent de distanță să ai acces la informație, dar să nu ai încredere în ea. Există pericole de natură juridică în care nu se va putea știi cine poartă răspunderea pentru anumite prejudicii cauzate de informații false și, normal, există pericolul ca anumite decizii să fie luate pe baza unei realități virtuale diferite de realitatea fizică. Cred că, tot tehnologia va avea răspunsuri pentru că platformele digitale vor implementa măsuri care să identifice manipulările tehnologice”, declară prezentatorul emisiunii difuzată la Realitatea Plus.

Ar putea inteligența artificială să înlocuiască jurnaliștii?

Realizatorul spune că nu crede că inteligența artificială va înlocui complet jurnaliștii, ci mai degrabă va reprezenta o completare în munca acestora.

„Cred că nu o să fie o înlocuire totală. Jurnalistul și computerul, jurnalistul și tehnologia vor rămâne într-o simbioză în care se vor dezvolta într-un mod bun. Vor dispare integratori de știri, vor dispare oamenii care făceau lucruri automate și care ajunseseră să le facă tot la presiunea platformelor digitale, dar jurnaliștii care generează content propriu vor fi modele pentru orice formă de inteligență artificială. Cel puțin așa sper. Oricum, înainte de toate, cel puțin în România, jurnalismul ar trebui să fie reglementat ca profesie după modelul notarilor, al avocaților sau al experților contabili”, concluzionează Mihai Belu.

Astfel, postul de televiziune marchează o nouă eră în jurnalismul românesc, prin introducerea unui prezentator virtual generat de inteligența artificială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?